În România se generează 7,3 kg de DEEE-uri de persoană și se colectează numai 1,2 kg - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

În România se generează 7,3 kg de DEEE-uri de persoană și se colectează numai 1,2 kg

11 December 2015 - 04:25 PM Reciclare & Recuperare

Întâlnirea organizată de Asociaţia EcoticÎn data de 10 noiembrie a.c., Asociația Ecotic, la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a făcut publice rezultatele studiului "Cuantificarea Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice generate în România". Acest studiu oferă, pentru prima dată în România, dovezi care vor sprijini determinarea, cu mai mare acurateţe, a viitoarelor ţinte de colectare, precum şi metode de cuantificare a cantităţii de DEEE generate de gospodăriile particulare.

Studiul „Cuantificarea Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice generate în România“ evidenţiază obiceiurile de debarasare a DEEE-urilor precum şi atitudinile şi activităţile din afara fluxurilor oficiale de colectare şi reciclare. Activităţile nedeclarate constituie un procent substanţial din procesarea DEEE în România. Referitor la acest studiu, Valentin Negoiță, președintele ECOTIC a declarat la lansare: „Ideea acestui studiu a apărut în urmă cu un an de zile când, împreună cu partenerii noştri de la Universitatea Naţiunilor Unite, am hotărât să realizăm o radiografie adevărată şi precisă a fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice din România care poate fi cuantificat.“

În cadrul studiului s-au analizat diferitele fluxuri de DEEE, luând în considerare canalele diferite de debarasare, pentru a evidenţia aspectele cheie ale procesului de colectare şi gestionare a DEEE, cărora organismele legislative trebuie să le acorde atenţie specială la definirea strategiilor viitoare cu privire la atingerea ţintelor de colectare a DEEE.

Conform acestui studiu cantitatea de DEEE generată de gospodării în anul 2015 atinge 7,3 kg/persoană, ceea ce înseamnă că ţinta de colectare de 85% din cantitatea de DEEE-uri generate ar fi de 6,2 kg/persoană. În 2012 România a colectat şi tratat 23.000 tone, echivalentul a 1,2 kg/persoană. Această valoare este încă sub ţinta iniţială de 4 kg/persoană şi cu mult sub ţintele din viitor.

Analiza pieței a relevat că punctele de colectare municipale şi comercianţii colectează estimativ 1,5 kg/persoană, adică 20% din cantitatea de DEEE-uri generate. Luând în considerare valoarea de 0,7 kg/ persoană, adică 10% din cantitatea de DEEE generate care ajunge de centrele de colectare fier vechi, şi presupunând că aceştia aplică standarde minime, doar o cantitate de 30% din DEEE-urile generate este recuperată şi tratată în prezent în România, excluzând procentul predat colectorilor stradali informali.

Obiceiurile negative reprezintă segmentul cu cea mai mare valoare (2,0 kg/ persoană, echivalentul a 27% din cantitatea de DEEE-uri generate), urmate în clasament de cei care nu îşi amintesc ce au făcut (1,4 kg/persoană, echivalentul a 19%).

Dintre toate DEEE-urile generate, 21% (1,6 kg/persoană) au fost vândute sau predate în vederea reutilizării. Detalierea adecvată a acestor fluxuri este necesară pentru a asigura o monitorizare adecvată, în special în ceea ce priveşte ţintele pentru pregătirea în vederea reutilizării. Aceste fluxuri afectează posibilitatea ţării de a atinge ţinta de colectare: ele constituie deja 46% din cantitatea de DEEE-uri generate. Ca şi volum, aceste două fluxuri reprezintă mai mult de 70.000 tone de DEEE.

Se discută situaţia colectării DEEE-urilor

În România, prima Directivă DEEE a fost transpusă prin Hotărârea Guvernului nr. 448/2005, modificată de Hotărârea Guvernului nr. 1037/2010. Noua Directiva DEEE a fost transpusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 5/2015, care va fi înlocuită de o Lege după dezbaterile Parlamentului din săptămânile următoare.

Primele organizaţii colective ale producătorilor au fost înfiinţate în anul 2007, anul în care România a aderat la Uniunea Europeană. Până în prezent, există 2452 linii de înregistrare în Registrul Naţional al Producătorilor de EEE, din care doar 1675 sunt valide, deoarece criza financiară a afectat puternic piaţa românească. Aproape 200 de producători s-au înregistrat în 2015, ca urmare a faptului că transpunerea vine cu noi clauze de întărire a cadrului legislativ. 2016 va fi primul an cu ţinte clare pentru producătorii din România, 40% din media ultimilor 3 ani. În prezent există opt organizaţii colective ale producătorilor licenţiate, fiecare solicitând o nouă licenţă la doi ani.

România a înregistrat şi raportat rezultate slabe referitoare la DEEE, cu mai puţin de 1,5 kg de DEEE pe cap de locuitor pe an (combinat, DEEE-uri din gospodării particulare şi de la alţi utilizatori decât gospodăriile particulare).

Principalele fluxuri pentru colectarea DEEE din gospodării sunt lanţurile de retail şi punctele de colectare fier vechi, cu cantităţi foarte mici provenite de la municipalităţi şi din alte fluxuri (cum ar fi campaniile asociate organizaţiilor colective ale producătorilor).

În prezent există 78 de centre de tratare autorizate, chiar dacă majoritatea acestora oferă condiţii de tratare improprii. Dintre acestea, o mare parte este reprezentată de comercianţii de deşeuri metalice, din moment ce majoritatea acestora sunt autorizaţi pentru colectarea DEEE. Doar 25% dintre aceşti operatori de tratare au încheiate contracte cu organizaţiile colective ale producătorilor. Există şi operatori care vor obţine certificare WEEELABEX.

În România există o reţea largă de colectare neoficială a DEEE, în mare parte reprezentată de colectorii stradali de fier vechi. O parte considerabilă a DEEE-urilor colectate de aceşti „colectori neoficiali“ este „tratată“ imediat prin îndepărtarea materialelor valoroase, restul fiind lăsat la întâmplare. O altă parte ajunge la centrele de colectare deşeuri metalice unde DEEE-urile sunt amestecate cu fierul vechi sau sunt tratate în condiţii improprii. O parte foarte mică ajunge la centre de colectare deşeuri metalice care vor trimite mai departe DEEE la centrele de tratare adecvate.

Reţeaua neoficială de colectare s-a dezvoltat şi în contextul lipsei serviciilor municipale pentru colectarea DEEE şi ca urmare a gestionării ineficiente a deşeurilor municipale pe plan local.

Acţiuni de impunere a legii în piaţa de DEEE încă lipsesc sau trebuie întărite pentru a asigura condiţii de concurenţă echitabile, într-o manieră transparentă şi responsabilă, care poate determina raportarea unor volume mai mari de DEEE colectate.

Prezent la lansarea studiului, Marius Costache, directorul general al GreeenWEEE International SA, a declarat: „Eu cred că în prezent, după aproximativ 10 ani de zile de când avem legislaţia implementată în domeniul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, avem în sfârşit răspunsul la o întrebare care ne macină de foarte multă vreme şi anume sunt DEEE-uri în piaţă sau nu sunt? Pentru că de fiecare dată când se discuta un astfel de subiect, se spunea că nu sunt astfel de deşeuri. Am făcut un calcul referitor la ce va însemna anul 2020 prin prisma datelor din acest studiu. Dacă se va păstra aceeaşi cotă de 7,3 kg, se ajunge la o cantitate de 145 de mii de tone de DEEE-uri generate. Înmulţit cu 85%, înseamnă că peste 4 ani, în anul 2020, ar trebui să colectăm 122 de mii de tone. Noi, în 2009, cel mai bun an, nu am colectat decât 35 mii de tone. Anul acesta am ajuns cu greu la 20 de mii de tone.

Piaţa din România are suficienţi reciclatori, colectori, investitori, suntem suficienţi, avem chiar supracapacităţi în acest sector de activitate versus cele 30 de mii de tone. Și mă sperie faptul că la un moment dat România va trebui să plătească amenzi către UE, pentru că nu îşi atinge ţintele de colectare”.

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare