W.I.S.E W.E.E.E – Green Environmental Technology - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

W.I.S.E W.E.E.E – Green Environmental Technology

23 December 2015 - 06:20 PM Reciclare & Recuperare

Proiect Ateliere Fără FrontiereUn proiect Ateliere Fără Frontiere, în parteneriat  cu grupul SINTEF, co-finanţat de Norway grants, prin Programul Green Industry Innovation, prin Innovation Norway.

Astăzi, există pe de o parte mai mult aur în sertarele oamenilor decât în minele de aur din lume. La nivel internaţional, experţii vorbesc despre un adevărat război pentru resurse şi materii prime.

Pe de altă parte, o tot mai mare utilizare a calculatoarelor personale, laptop-uri şi tablete creează o cantitate mare de deşeuri electronice (aceste DEEE, Deşeuri de echipamente electrice şi electronice), cu multe elemente valoroase, metale rare care sunt necesare şi pot fi reprelucrate în industrie (fier, cupru, aur, platină, seleniu, aluminiu, nichel, paladiu, tantal etc.).

Din păcate, recuperarea adecvată a acestor elemente din deşeurile electronice nu este atinsă încă. Multe dintre metalele critice şi elementele rare sunt raportate cu rata totală de sfărşit de viaţă de reciclare mai mică de 1%.

Proiectul WISE DEEE are ca scop dovedirea că este posibil şi important să se menţină o valoare maximă şi o tehnicitate la nivel local, pentru a sprijini piaţa locală şi forţa de muncă, nu pentru a trimite cea mai mare parte a valorii în străinătate. Acesta are doua obiective principale:

- Pentru a îmbunătăţi eficienţa materialelor şi gestionarea deșeurilor prin dezvoltarea de noi produse bazate pe reciclarea deşeurilor în Ateliere Fără Frontiere şi o utilizare mai eficientă şi responsabilă a resurselor naturale şi recuperarea materialelor secundare valoroase. Acesta este un obiectiv înţelept (WISE).

- Pentru a crea noi locuri de muncă incluzive şi verzi, organizăm o nouă unitate de lucru de reciclare pentru a oferi valoare adăugată socială, împreună cu valoarea economică: un suport bun pentru capacitare şi activare, oferind competenţe de bază şi abilităţile generale necesare pentru o integrare profesională durabilă. Aceasta e WISE, întreprindere socială de inserţie (work integration social enterprise).

Norway Grants


În cadrul proiectului, Ateliere Fără Frontiere a oferit SINTEF cu mostre reprezentative din piese de calculator rezultate din dezmembrări. Probele au fost analizate chimic şi conţinutul şi natura materialelor valoroase au fost estimate. Pe baza rezultatelor, părţile cele mai valoroase au fost selectate, şi a fost produs de către SINTEF un studiu literar aprofundat, descriind procesul cel mai fezabil şi simplu pentru a recicla acele părţi specifice.

Cititi mai mult la http://wiseweee.blogspot.ro/Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare