România va rata ținta de reciclare la baterii portabile - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

România va rata ținta de reciclare la baterii portabile

09 February 2016 - 02:09 PM Reciclare & Recuperare

BateriiRomânii aruncă la gunoi, anual, peste 50 milioane de baterii şi acumulatori uzaţi, reprezentând aproximativ 1150 tone deşeuri cu conţinut mare de metale grele precum mercur, plumb, nichel, cadmiu, litiu şi care, potrivit normelor europene, ar trebui colectate şi reciclate în mod responsabil, în caz contrar, fiind posibilă declanşarea procedurilor de penalizare pentru neîndeplinirea Condiţionalităţilor Ex-Ante conform Regulamentului General 2014-2020 al Comisiei Europene.

Începând cu data de 1 ianuarie 2016, ținta de colectare a deșeurilor de baterii și acumulatori portabili este de 45% din cantitatea de astfel de produse puse pe piață. Conform datelor statistice oficiale, la nivelul anului 2012, rata națională medie de colectare pe baterii s-a situat undeva la circa 11%, iar rata de colectare pentru bateriile portabile uzate la 6,5%, adică mult sub obligațiile europene.

Încă de la începutul activității sale în 2013, Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) a depus eforturi susținute în strategia de dezvoltare a unei rețele naționale de puncte de colectare a bateriilor uzate, dotate cu infrastructură adecvată, atât în marile orașe, cât și în zona rurală și care să fie cât mai accesibile cetățenilor, oferindu-le astfel posibilitatea de a recicla cu ușurință aceste mici „bombe ecologice“.

Rezultatele la finalul anului 2015 sunt promițătoare, fiind colectate circa 100 tone baterii, echivalentul a aproximativ 4,5 milioane de bucăți, în special datorită derulării campaniei de informare și stimulare a colectării selective a bateriilor portabile uzate „Privește Partea Pozitivă“, la nivelul întregii țări, dar și lansării în premieră națională a Hărții Interactive a Reciclării. În prezent, Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) pune la dispoziția cetățenilor circa 3000 de recipiente de colectare atent monitorizate, distribuite la nivel național în lanțuri de retail, supermarket-uri, benzinării, prin intermediul partenerilor precum Flanco, UPC, Germanos, Telekom, Mol România, Emag, Kaufland, Chicco, Socar.

BaterieCu toate acestea, aproximativ 1150 tone de deșeuri periculoase de baterii și acumulatori ajung în continuare anual în cele 110 depozite neconforme, dar și în cele peste 3500 depozite ad-hoc neautorizate din țară, determinând poluarea mediului înconjurător și riscuri majore asupra sănătății populației.

„În acest context, considerăm că ținta de reciclare pentru 2016 ca parte a obligațiilor europene de reciclare a deșeurilor de baterii și acumulatori va fi ratată, cu impact negativ asupra accesării de fonduri europene prin neîndeplinirea Condiționalităților Ex-Ante 2016 - 2020. Imperfecțiunile nesoluționate ale cadrului legislativ de reglementare, în speță HG nr. 1132/2008 și lipsa implementării mecanismelor europene obligatorii privind colectarea selectivă, precum și inexistența în prezent a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor sunt piedici care nu vor permite României să își atingă ținta de reciclare de 45% pentru 2016.

Una dintre cele mai grave probleme cu care ne confruntăm astăzi în domeniul mediului și gestiunii deșeurilor este nivelul scăzut de interes și implicare în problematica reciclării a reprezentanților administrației publice centrale și locale și colaborarea cu operatorii de salubritate. Aceste reale vulnerabilități ale gestiunii deșeurilor constituie obstacole majore în atingerea obiectivelor pe care România și le-a asumat în calitate de Stat Membru de a recicla 50% din deșeurile municipale și comerciale generate anual până în 2020 și de îndeplini dezideratul de «Societate a Reciclării»“, au declarat reprezentanții Asociației Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB).

În pofida tuturor dificultăților, Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor va acționa cu fermitate în direcția sporirii numărului de puncte de colectare aflate la dispoziția populației mizând pe implicarea companiilor și membrilor, dar și pe răspunsul pozitiv al cetățenilor care înțeleg că o baterie uzată poate polua un metru pătrat de sol pe o perioadă de 50 de ani, astfel că, în contextul în care multe localități nu au încă acces la rețele de alimentare cu apă sau canalizare, efectele negative asupra sănătății omului sunt uriașe.

De asemenea, având drept obiective promovarea reciclării și încurajarea populației în vederea dezvoltării obiceiurilor de colectare selectivă a deșeurilor de baterii, Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor va continua să dezvolte și în 2016 harta interactivă care integrează rețeaua națională cu cea mai mare densitate de puncte de colectare a bateriilor și acumulatorilor uzați, un serviciu inteligent care folosind sistemul GIS, detectează automat locația vizitatorului on-line și propune cele mai apropiate puncte de colectare de acesta. Harta inteligentă este disponibilă pe www.snrb.org și www.colecteazabaterii.ro și oferă informații complete despre punctele de colectare: adresă, număr de telefon și program de funcționare, comportamentul eco-responsabil fiind acum la doar un click distanță.

Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este o organizație colectivă a producătorilor de baterii și acumulatori, având ca scop preluarea obligațiilor și responsabilităților acestora privind colectarea, tratarea și valorificarea deșeurilor de baterii și acumulatori în conformitate cu HG nr. 1132/2008 și a legislației complementare. Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor este membru fondator EUCOBAT - European Compliance Organisation for Batteries, asociația pan-europeană a organizațiilor de transfer responsabilități.

Roxana PuiaAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare