Roxana Sunică: „Avem nevoie de legislaţie, de verificări, de controale şi de un mesaj că se doreşte o reciclare reală, nu doar pe hârtie“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Roxana Sunică: „Avem nevoie de legislaţie, de verificări, de controale şi de un mesaj că se doreşte o reciclare reală, nu doar pe hârtie“

09 February 2016 - 03:07 PM Reciclare & Recuperare

BecuriAsociaţia Recolamp este prima şi cea mai importantă organizaţie din România care preia de la producătorii de echipamente de iluminat din România responsabilitatea privind gestionarea deşeurilor generate de produsele de iluminat pe care le furnizează pe piaţă. În acelaşi timp, Recolamp se angajează, conform legii, să creeze premisele pentru reciclarea acestora în condiţii de siguranţă pentru mediu şi pentru sănătatea populaţiei.
Despre modul cum funcţionează o organizaţie de preluare de responsabilităţi, despre realizări, dar şi despre problemele pe care le întâmpină, am stat de vorbă cu directorul de marketing al Asociaţiei Recolamp, Roxana Sunică.  ecologic

ecologic: Asociaţia Recolamp a intrat într-un nou an, al nouălea an de la înfiinţare. Cum a fost anul 2015 din punct de vedere al realizărilor?

Roxana Sunică, directorul Departamentului Marketing al Asociaţiei Recolamp: Așa cum știți, Recolamp comunică transparent, la începutul fiecărui an, rezultatele de colectare și de reciclare, precum și rezultatele financiare. Nu avem încă datele finale pentru anul 2015, dar vă pot spune că avem confirmate de la colectorii cu care noi colaborăm, aproximativ 647 de tone de echipamente de iluminat gestionate anul trecut. Este o cantitate record pentru noi.

De îndată ce toate situațiile financiare vor fi încheiate, vom reveni și către cititorii Revistei Ecologic cu date complete. În orice caz, tot ca în fiecare an, Recolamp va publica un Raport de Activitate pentru 2015, undeva la finalul lunii mai, după ce vor fi fost realizate atât auditurile prin sondaj a unora dintre participanții noștri cu privire la datele pe care ei le declară către noi, privind cantitățile de produse puse pe piață, precum și auditul financiar al asociației.

Roxana Sunicăecologic: Se poate spune că aţi întregistrat o creştere continuă a cantităţilor colectate?

Roxana Sunică, directorul Departamentului Marketing al Asociaţiei Recolamp: Nu în fiecare an am fost în creştere... În primii doi ani noi am găsit destul de multe deşeuri „istorice“, deşeuri depozitate care aşteptau să fie ridicate. După aceea, astfel de depozite nu au mai existat.

Apoi, la finalul anului 2011, am început şi colectarea corpurilor de iluminat - ceea ce a dus la o creştere mare a cantităţilor.

Trebuie să spun şi că ţinta noastră internă variază de la un an la altul. Pentru fiecare an, noi stabilim ca şi obiectiv de colectare - 40% din ceea ce au vândut producătorii noştri în ultimii ani. Aşadar, dacă în unii ani ei au vândut mai puţin, şi ţinta noastră scade. Sau dacă greutatea medie totală a produselor pe care le pun pe piaţă a scăzut, şi ţinta de colectare scade.

De exemplu, până în anul 2014, am considerat, statistic, că un bec cântareşte, în medie, 165 grame. Din 2014, producătorii ne declară lunar, greutăţile efective ale produselor pe care le pun pe piaţă, iar greutatea medie a scăzut până la aproximativ 100 de grame, iar acest lucru a avut un efect foarte mare asupra ţintei noastre de colectare, aşa cum vă puteţi închipui.

Revenind, însă, la cifre, rezultatele noastre pe ani au fost: în 2008 - 160 de tone, în 2009 -140 de tone, în 2010 - 90 de tone, în 2011- 150 de tone, în 2012 - 520 de tone, în 2013 - 481 de tone, în 2014 - 476 de tone şi după cum spuneam, în anul 2015 - 647 de tone.

ecologic: Se vorbeşte foarte mult în ultimul timp de audituri. V-am auzit în numeroase ocazii făcând referire la aceste practici atunci când vorbiți despre activitatea Recolamp. De ce se fac atât de multe audituri?

Roxana Sunică, directorul Departamentului Marketing al Asociaţiei Recolamp: Da, pentru noi, misiunile de audit sunt o practică uzitată frecvent. Este un standard pentru companiile internaționale, iar membrii noștri fondatori - General Electric, Osram România și Philips Lighting România - impun aceleași standarde atât pentru Recolamp, cât și pentru celelalte asociații similare nouă din Europa.

Chiar în iunie 2015, alături de colegii noștri din alte țări am formalizat puţin această „rețea“ în care noi am funcționat de la bun început, și am fondat EucoLight. EucoLight a fost creată ca și o organizație europeană, cu sediul la Bruxelles, pentru a da posibilitatea asociațiilor europene specializate în gestionarea colectării şi a reciclării surselor de lumină şi corpurilor de iluminat să își exprime cât mai eficient opiniile în scopul asigurării premiselor pentru desfășurarea activității lor și atingerea obiectivului pentru care au fost înființate - protecția mediului. Bélá Kovács, directorul general al Recolamp, a fost ales drept administrator în Consiliul Director al EucoLight.

Sortarea tuburilor luminiscente

Prin urmare, ceea ce aș dori să se înțeleagă este faptul că deși Recolamp este o organizație non-profit românească, înființată exclusiv pentru a prelua răspunderea producătorilor cu privire la obligațiile de gestiune a deșeurilor de echipamente de iluminat, întotdeauna ea a funcționat de o manieră foarte așezată, dacă pot să-i spun așa. În baza unor strategii clare, cu obiective, cu indicatori de performanță, evaluați și comparați cu cei ai unor organizații similare nouă, totul pentru a ne asigura obţinerea celor mai bune rezultate cu privire la colectarea și reciclarea becurilor, neoanelor și a corpurilor de iluminat arse, în numele producătorilor pe care îi reprezentăm.

Așadar, de aceea ne tot referim la diferite tipuri de audit, atunci când vorbim despre activitatea noastră. Ele sunt întotdeauna realizate de companii specializate, cu renume la nivel mondial și au două scopuri. În primul rând pentru a-i asigura pe producători că Timbrul Verde pe care noi îl administrăm este corect și eficient administrat. Și în al doilea rând, să certifice către terți, către autorități, către societatea civilă şi, nu în ultimul rând, către consumatori, că modul de lucru al Recolamp este în acord cu scopul pentru care organizația a fost fondată.

Colectarea becurilor arse

ecologic: Vă rog să exemplificaţi. Ce domenii sunt auditate?

Roxana Sunică, directorul Departamentului Marketing al Asociaţiei Recolamp: Anul trecut, de exemplu, Recolamp a primit două misiuni de audit. Prima a privit activitatea operațională, curentă, în care arii ca și: contractare, HR, IT, marketing și comunicare, logistică, strategie, etc. au fost discutate și evaluate. Acest tip de audit este foarte util pentru echipă, dar mai ales pentru bordul Recolamp, care are, astfel, o imagine cât mai completă și obiectivă a modului de lucru al echipei din România. Cel de al doilea audit, este reprezentat de auditul financiar, care ne ajută și el să ne asigurăm că suntem în acord cu legislația națională.

Apoi, Recolamp a solicitat auditarea unui eșantion reprezentativ din rândul producătorilor participanți în asociație, cu privire la datele pe care aceștia le raportează către noi și către autorități referitoare la echipamentele pe care le pun pe piață. Încercăm în acest fel să-i ajutăm pe producătorii pe care îi reprezentăm, să întocmească în mod corect declarațiile, să încadreze corect diferitele tipuri de echipamente, să ne asigurăm că în eventualitatea unui control de la autorități, atât noi cât și producătorii să avem datele în ordine.

Iar cel de al treilea tip de audit, l-au reprezentat în 2015 misiunile realizate la o parte dintre colectorii și reciclatorii cu care Recolamp colaborează.

ecologic: Ați auditat și furnizorii de servicii de colectare și reciclare? De ce?

Roxana Sunică, directorul Departamentului Marketing al Asociaţiei Recolamp: Cu toții știm că în 2015 piața de reciclare din România a trecut printr-un control și lucrurile nu par a fi stat foarte bine. Prin urmare, Recolamp a solicitat furnizorilor de colectare, tratare și reciclare să accepte acest audit. Pentru a ne asigura - și noi și ei, pentru a mai verifica încă o dată - și noi, și ei, că în activitatea de zi cu zi, respectăm litera și spiritul legii, că avem proceduri de verificare și control eficiente și că ceea ce noi raportăm ca și colectat și reciclat este conform cu realitatea.

ecologic: Cum colectează Recolamp? Cum aveți control pe cantități-le ce vi se raportează și pe care le raportați?

Roxana Sunică, directorul Departamentului Marketing al Asociaţiei Recolamp: În primul rând, de la bun început Recolamp și-a construit propria infrastructură. Noi suntem cei care avem protocoale de colaborare cu cele peste 11.000 de puncte de colectare a deșeurilor de la companii, precum și de la populație - cele mai multe dintre acestea regăsindu-se în retail și în magazine de profil. Noi le-am oferit containere gratuite de colectare generatorilor de deșeuri. Pe noi ne sună să ne anunțe că au cutia plină. Prin urmare, avem informații la prima mână despre cantitate și generatorul de deșeuri. Apoi, dăm comanda de ridicare către partenerul colector autorizat din zona în care se găsește generatorul de deșeuri, iar colectorul ridică deșeurile în maximum 10 zile lucrătoare și în cel mult 48 de ore trebuie să și confirme cantitatea exactă de deșeuri ridicată de la locația respectivă. Confirmarea se face într-o aplicație informatică pe care noi am construit-o încă din 2008. În prezent, acest instrument, în baza tuturor datelor cu care a fost constant alimentat, ne prognozează lunar cine și câte deșeuri urmează să ne predea.

Becuri arse

De la colector, deșeurile pleacă către unul din cele patru puncte de consolidare. Așadar, avem un alt punct de control al cantităților. Un alt furnizor de servicii trebuie să ne confirme faptul că a primit de la colector cantitatea totală a deșeurilor raportate către noi într-un anumit interval de timp. La punctul de consolidare deșeurile sunt sortate pe tipuri și dimensiuni și de aici pleacă către reciclator, unde are loc o nouă confirmare a cantităților.

ecologic: Cum ați reuşit colectarea a 647 de tone de deșeuri în 2015?

Roxana Sunică, directorul Departamentului Marketing al Asociaţiei Recolamp: Cu greu. Întotdeauna avem ca și obiectiv intern atingerea pragului de 40% din ceea ce au pus pe piaţă participanţii Recolamp. Iar pentru 2015, conform datelor din anii precedenți, cam aici trebuia să ajungem. Prin urmare, am continuat cu deservirea locațiilor noastre de colectare, cu lărgirea acestei rețele și adăugarea de noi generatori de deșeuri care predau echipamentele de iluminat arse către Recolamp și ne-am aplecat mai mult către un sector care încă are potențial de creștere - segmentul profesional, electricienii.

ecologic: Care e obiectivul pentru 2016?

Roxana Sunică, directorul Departamentului Marketing al Asociaţiei Recolamp: Cum v-am spus deja, raportările pentru 2015 nu s-au încheiat încă, iar cifrele privind vânzările anului stau la baza determinării exacte a țintei Recolamp. Cum aflăm, vă comunicăm. Știm, însă, cu aproximație cam unde ar trebui să ajungem, iar cifrele sunt destul de apropiate cu cele din 2015. Va fi, din nou, un an... interesant.

ecologic: De credeţi că este nevoie cel mai mult la ora actuală în domeniul în care lucraţi?

Roxana Sunică, directorul Departamentului Marketing al Asociaţiei Recolamp: De legislație. Clară. Cu punere în aplicare. Cu verificări, controale, cu mesaj către toți actorii din piață că se dorește reciclare în mod real, nu doar pe hârtie. Și sperăm noi ca doamna ministru, având atâta experiență europeană și în mod clar, cunoaștere și aplecare către domeniul protecției mediului, să ia măsurile cele mai bune privind gestiunea deșeurilor. Chiar dânsa spunea într-un interviu, parafrazând: „viitorul va fi ecologist, sau nu va fi deloc“.

Pentru noi e foarte important viitorul. Să nu uităm că becurile pe care noi le gestionăm sunt deșeuri periculoase. Conțin mercur. Dacă ajung, și multe încă ajung, la groapa de gunoi, ele poluează ireversibil mediul, afectându-ne viitorul nostru şi al copiilor noştri. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare