Industria de reciclare, afectată de costurile reduse ale materiilor prime - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Industria de reciclare, afectată de costurile reduse ale materiilor prime

09 February 2016 - 03:16 PM Reciclare & Recuperare

ReciclatorFederația franceză a companiilor din domeniul reciclării (FEDEREC) consideră că sectorul reciclării are nevoie de o îmbunătățire considerabilă astfel încât să poată rămâne pe linia de plutire în următorii ani.

FEDEREC și-a publicat punctul de vedere în ceea ce privește viitorul sectorului reciclării în cadrul unui raport intitulat „Situația industriei reciclării până în anul 2030“. Acest document conține 70 de pagini, iar în prefață sunt prezentate problemele cu care această industrie se confruntă și modul în care acestea ar putea fi rezolvate. Corinne Lepage, politician din cadrul partidului republican, a descris acest sector ca fiind „devastat de un preț prea mic al petrolului care ne trimite înapoi către o economie liniară, pentru că se pare ca în prezent este mai ieftin să cumperi materii prime principale decât să le reciclezi“.

Dar fostul ministru francez al Ministerului Mediului a precizat faptul că „această situație economică, care este de neînțeles, este din cauza faptului că nu există nicio presiune în a absorbi costurile externe, în special prețul carbonului, care îi împovărează și mai tare pe reciclatori și întreaga industrie a reciclării“.

Din păcate, reciclarea este un sector aflat în dificultate

Odinioară reciclarea a fost un domeniu de activitate aflat în plină ascensiune, dar în ultima perioadă acest sector a fost intens afectat, iar efectele asupra mediului sunt imediate. Astfel, scăderea volumelor de deșeuri colectate, scăderea prețurilor materiilor prime, presiunea privind prețurile de vânzare, apariția unor regulamente noi și a unor concurenți noi pe această piață, toate acestea descriu o piață care în ultimii ani a devenit fragilă. Totodată, tipul de deșeuri nu este singurul factor care se schimbă. Situația economică globală va determina industria de reciclare să se adapteze într-un mod radical, în timp ce economiile vor fi permanent modificate din cauza interesului din ce în ce mai mare pentru aspectele climatice și revoluția digitală.
FEDEREC ar dori o îmbunătățire din punct de vedere fiscal pentru sectorul reciclării, care este deosebit de vulnerabil la schimbările climatice, dar și să se facă investiții considerabile cu sprijinul autorităților publice. De asemenea, industria reciclării ar trebui să ia în considerare parteneriate cu actorii noi și chiar să treacă la un nivel mai avansat, și anume la integrarea produselor rezultate din materiale reciclate în lanțurile de producție.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare