W.I.S.E W.E.E.E - Green Environmental Technology: Un proiect al Asociaţiei Ateliere Fără Frontiere, în parteneriat cu grupul SINTEF, co-finanţat de Norway grants, prin Programul Green Industry Innovation, prin Innovation Norway - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

W.I.S.E W.E.E.E - Green Environmental Technology: Un proiect al Asociaţiei Ateliere Fără Frontiere, în parteneriat cu grupul SINTEF, co-finanţat de Norway grants, prin Programul Green Industry Innovation, prin Innovation Norway

09 February 2016 - 03:48 PM Reciclare & Recuperare

DEEE-uriAstăzi, există pe de o parte mai mult aur în sertarele oamenilor decât în minele de aur din lume. La nivel internaţional, experţii vorbesc despre un adevărat război pentru resurse şi materii prime.

Pe de altă parte, o tot mai mare utilizare a calculatoarelor personale, a laptop-urilor şi a tabletelor creează o cantitate mare de deşeuri electronice (aceste DEEE-uri, Deşeuri de echipamente electrice şi electronice), cu multe elemente valoroase, metale rare care sunt necesare şi pot fi reprelucrate în industrie (fier, cupru, aur, platină, seleniu, aluminiu, nichel, paladiu, tantal etc.).

Din păcate, recuperarea adecvată a acestor elemente din deşeurile electronice nu este atinsă încă. Multe dintre metalele critice şi elementele rare sunt raportate cu o rată totală de sfârşit de viaţă de reciclare mai mică de 1%.

Sintef - AFFProiectul WISE DEEE are ca scop dovedirea că este posibil şi important să se menţină o valoare maximă şi o tehnicitate la nivel local, pentru a sprijini piaţa locală şi forţa de muncă, nu pentru a trimite cea mai mare parte a valorii în străinătate. Acesta are două obiective principale:

- Să îmbunătăţească eficienţa materialelor şi gestionarea deșeurilor prin dezvoltarea de noi produse bazate pe reciclarea deşeurilor în Ateliere Fără Frontiere şi o utilizare mai eficientă şi responsabilă a resurselor naturale şi recuperarea materialelor secundare valoroase. Asta e înţelept (WISE).
- Pentru a crea noi locuri de muncă incluzive şi verzi, organizăm o nouă unitate de lucru de reciclare pentru a oferi valoare adăugată socială, împreună cu valoarea economică: un suport bun pentru capacitare şi activare, oferind competenţe de bază şi abilităţile generale necesare pentru o integrare profesională durabilă. Asta e WISE, întreprindere socială de inserţie (work integration social enterprise).

În cadrul proiectului, Ateliere Fără Frontiere a oferit partenerului norvegian SINTEF pentru testare mostre reprezentative din piese de calculator rezultate din dezmembrări. Probele au fost analizate chimic, iar conţinutul şi natura materialelor valoroase au fost estimate. Pe baza rezultatelor, părţile cele mai valoroase au fost selectate, iar SINTEF a realizat un studiu aprofundat, descriind procesul cel mai fezabil şi simplu pentru a recicla acele părţi specifice.

Mai multe informaţii despre proiect puteţi afla pe http://wiseweee.blogspot.ro/.

Ateliere Fără FrontiereAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare