Asociația Recolamp a colectat și reciclat 658 tone de deșeuri de echipamente de iluminat în 2015 - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Asociația Recolamp a colectat și reciclat 658 tone de deșeuri de echipamente de iluminat în 2015

12 March 2016 - 01:47 PM Reciclare & Recuperare

Deşeuri de echipamente de iluminatRecolamp, organizație non-profit fondată de General Electric, Osram România și Philips România în 2007, a colectat și reciclat în 2015 - 658.651 kilograme de deșeuri de echipamente de iluminat, o cifră record pentru Asociație.     ecologic

În 2015, Recolamp a reprezentat 185 de producători/importatori de echipamente de iluminat, cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamentele electrice și electronice puse pe piață - categoria 5, conform clasificării din OUG nr. 5/ 2015. În numele participanților săi, Asociația a colectat 658 de tone deșeuri din surse și corpuri de iluminat. În baza acestor rezultate, Recolamp a declarat că a atins ținta europeană de colectare de 40%, din media cantităților puse pe piață în ultimii trei ani de către producătorii participanți.

Béla Kovács, directorul general al Asociaţiei Recolamp„Anul 2015 a adus pentru Recolamp o cantitate record de deșeuri gestionate. Toate investițiile în infrastructura de colectare pe care le-am făcut în cei peste 8 ani de activitate, au început să își producă efectele. Avem protocoale de colaborare cu peste 11.200 locații de colectare. Dintre acestea, 1.100 sunt la dispoziția populației și se găsesc în marile magazine, precum și în magazine de profil. Toți au primit de la noi, în mod gratuit, containere specializate pentru gestionarea conformă a becurilor, neoanelor și corpurilor de iluminat arse. Acești parteneri au predat către Recolamp cele peste 650 de tone deșeuri“, a declarat Béla Kovács, directorul general al asociației.

În 2015, Recolamp a produs, distribuit și avea în utilizare la diverși generatori de de-șeuri, 18.000 de recipiente pentru colectarea deșeurilor. Orice instituție de stat sau privată din România poate solicita containere customizate și poate beneficia de infrastructura națională de colectare pe care Asociația a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți pentru becuri și/sau tuburi fluorescente, precum și minim 50 de kilograme pentru deșeurile de corpuri de iluminat.

„Potrivit legislației naționale de mediu în vigoare, producătorul de deșeuri sau persoana fizică sau juridică care se află în posesia acestora riscă amenzi de până la 40.000 lei dacă abandonează deșeurile de echipamente electrice sau nu se asigură că acestea sunt reciclate. Aici intervine Recolamp și în mod gratuit preluăm și reciclăm deșeurile.

Pe de altă parte, începând cu 1 ianuarie 2016, potrivit OUG nr. 5/2015 care transpune în legislația națională Directiva privind deșeurile de echipamente electrice, producătorii au de îndeplinit o țintă clară de colectare de 40%. Iar ținta aceasta crește până la 65%, în 2021. Producătorii, prin aplicarea Timbrului Verde ca un cost în prețul de vânzare al produselor pe care le comercializează, asigură finanțarea Asociației, pentru a le îndeplini obligațiile legale de colectare.

Ar trebui să fie, așadar, simplu să gestionăm deșeurile. Din păcate, în realitate, în fiecare an atingerea obiectivelor este foarte dificilă, în România. Generatorii de deșeuri nu sunt pe deplin conștienți de obligațiile ce le revin, unii producători nu sunt dispuși să își asume costurile legate de protecția mediului, iar lipsa unor măsuri concrete de coerciție aplicate de către organele statului, favorizează lipsa de per-formanță din domeniul gestiunii deșeurilor. Iar acest fapt se traduce prin poluare ridicată. Și cu atât mai gravă este situația atunci când ne referim la sursele de iluminat, deșeuri periculoase din cauza componentei mercur“, a adăugat Kovács.

În ceea ce privește rezultatele financiare ale Recolamp în 2015, datele preliminare indică faptul că participanții Recolamp au pus pe piață circa 7,1 milioane unități de echipamente de iluminat, cu 6% mai mult decât cifrele raportate în 2014. Recolamp a înregistrat venituri de aproximativ 6 milioane de lei, reprezentând contravaloarea Timbrului Verde de 0,85 lei sau 0,75 lei (plus TVA) - în funcție de tipul de echipament vândut de către producătorii Asociației.

„În 2016 trebuie să îndeplinim, din nou, în numele producătorilor pe care îi reprezentăm ținta de colectare de 40%. Acest lucru semnifică faptul că trebuie să identificăm, să preluăm și să reciclăm alte aproximativ 650 de tone de echipamente de iluminat. Sperăm ca toate eforturile noastre logistice și de comunicare să își atingă obiectivul și ca autoritățile de mediu să ne ajute prin asigurarea unei piețe concurențiale corecte, în care să urmărim cu toții protejarea mediului și a să-nătății oamenilor, separat de interesele economice ale actorilor privați“, a concluzionat directorul general Recolamp.

Becuri arse

Despre Recolamp:

Recolamp este o organizaţie non-profit înfiinţată în septembrie 2007, autorizată de Ministerul Mediului, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric Hungary Kft., Osram România şi Philips România. Misiunea organizaţiei constă în preluarea de la producători a responsabilităţii privind gestionarea deşeurilor de echipamente de iluminat, colectarea şi reciclarea lor, în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea populaţiei. Până în prezent, în cei 8 ani de activitate, Recolamp a colectat și reciclat peste 2.600 de tone de echipamente de iluminat.Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare