Fii un exemplu pentru comunitatea pe care o conduci! - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Fii un exemplu pentru comunitatea pe care o conduci!

12 March 2016 - 01:58 PM Reciclare & Recuperare

Baterii uzateÎn perioada 15 ianuarie 2016 - 1 mai 2016, Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) organizează Competiția Primăriilor „Fii un exemplu pentru comunitatea pe care o conduci“, un program național de colectare selectivă a bateriilor și acumulatorilor uzați, dedicat celor mai eco-activi edili.

Campania lansată de Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) la începutul acestui an are drept obiectiv principal stimularea autorităților publice în vederea asumării obligațiilor de mediu privind conservarea, protecția și îmbunătățirea calității mediului și sănătății umane prin implicarea în organizarea punctelor de colectare a deșeurilor, precum și întărirea parteneriatului dintre autoritățile publice și schemele de răspundere extinsă a producătorilor.

În cadrul programului „Fii un exemplu pentru comunitatea pe care o conduci“, Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor pune la dispoziția primăriilor care se înscriu în campanie prin încheierea unui acord de colaborare, recipiente de colectare pentru bateriile portabile uzate care pot fi amplasate atât în sediul primăriilor, cât și în cadrul altor instituții din subordine.

Primăriile care organizează activități de colectare dedicate și trimit fotografiile din cadrul evenimentelor la adresa primareco@snrb.org, vor fi promovate timp de o săptămână pe site-ul Asociației, www.snrb.org și pe pagina de Facebook www.facebook.com/ASNRB.

La finalul campaniei, un juriu format din jurnaliști de renume va selecta cele mai frumoase și eficiente trei inițiative comunitare, care vor fi premiate cu dotări necesare Primăriei în valoare de 5000 euro, 3000 euro și respectiv 1500 euro. Detaliile și regulamentul oficial al campaniei sunt disponibile pe www.snrb.org sau pe e-mail la adresa primareco@snrb.org.

Felicitări pentru înscrierea cu celeritate în program trebuie adresate Primăriei Generale a Muncipiului București, precum și Primăriilor Comunei Berzunţi - județul Bacău, Comunei Niculițel - județul Tulcea, Comunei Slobozia Ciorăști - județul Vrancea, Comunei Fundu Moldovei - județul Suceava, Comunei Câlnic - județul Alba și Comunei Dobrovăț - județul Iași!

Începând cu 1 ianuarie 2016, ținta de colectare a deșeurilor de baterii și acumulatori portabili este de 45% din cantitatea de astfel de produse puse pe piață. Conform datelor statistice oficiale, la nivelul anului 2012, rata națională medie de colectare pe baterii s-a situat undeva la circa 11%, iar rata de colectare pentru bateriile portabile uzate la 6,5%, adică mult sub obligațiile europene.

Potrivit prevederilor HG nr. 1132/2008, autoritățile administrației publice locale sunt responsabile pentru organizarea și optimizarea sistemelor de colectare a bateriilor și acumulatorilor portabili uzați, în vederea minimizării eliminării acestora ca deșeuri municipale nesortate și pentru a atinge un înalt nivel de reciclare.

Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este o organizație colectivă a producătorilor de baterii și acumulatori, având ca scop preluarea obligațiilor și responsabilităților acestora privind colectarea, tratarea și valorificarea bateriilor și acumulatorilor uzaţi în conformitate cu HG nr. 1132/2008 și a legislației complementare. Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este membru fondator EUCOBAT - organizația pan europeană a sistemelor colective de gestionare a deșeurilor de baterii.

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare