PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA: deschiderea Centrului Municipal de Colectare Iași (CMCI) - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA: deschiderea Centrului Municipal de Colectare Iași (CMCI)

08 April 2016 - 01:19 PM Reciclare & Recuperare

Centrul Municipal de Colectare Iași (CMCI)Un eveniment mult aşteptat, deschiderea Centrului Municipal de Colectare Iași (CMCI), a avut loc pe 10 martie a.c., în Stradela Grădinari nr. 26 din Iași. De acum, ieșenii vor putea aduce la centru deșeurile din gospodăriile proprii: hârtie, carton, sticlă, metal, deșeuri din construcții, echipamente electrice și electronice vechi, baterii și acumulatori. Toate își vor găsi drumul către un flux optim de reciclare și reutilizare.

Centrul, co-finanțat de Guvernul Norvegiei în cadrul Programului de Finanțare Inovare Verde în Industria din România, a fost dezvoltat de Asociația ECOTIC, în parteneriat cu Primăria Iași și Salubris SA. Proiectul și-a propus să implementeze o soluție vest-europeană de gestionare a deșeurilor și s-a bucurat de schimb de experiență cu parteneri din Norvegia.

Centrul Municipal de ColectareCentrul constă într-o suprafață betonată de 2500 mp pe care s-au amplasat containere de colectare separată și recipienți pentru diverse tipuri de deșeuri provenite de la gospodării particulare care pot fi refolosite, reciclate sau care nu trebuie să ajungă în gropile de gunoi și să polueze mediul. Cetățenii vor fi îndrumați de personalul centrului spre zona corespunzătoare, vor fi asistați în preluarea deșeurilor și vor fi invitați să viziteze Zona de Informare, un container transformat în expoziție și în care sunt detaliate fluxurile deșeurilor.

Centrul Municipal de Colectare Iași și-a deschis pe 10 martie oficial porțile. Inaugurarea marchează apariția primului centru municipal universal de colectare a deșeurilor provenite din gospodării particulare din România, care va contribui activ la fluxul național de colectare a deșeurilor.

La eveniment au participat, alături de locuitori ai Iașului, primarul interimar al municipiului, Mihai Chirica, reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene, ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, ai Consiliului Județean Iași, ai Gărzii de Mediu, ai operatorului partener Salubris SA, precum și elevi de la Școala Carmen Sylva din Iași. Au fost, de asemenea, prezenți reprezentanți ai Innovation Norway, agenție de dezvoltare din cadrul Guvernului Norvegiei. Au fost alături și beneficiarii Centrului Municipal de Colectare Iași, care au predat la CMCI primele deșeuri.

Inaugurarea Centrului

Lansarea a fost urmată de o dezbatere la Camera de Comerț a Municipiului Iași, unde s-a discutat pe tema programelor de protecție a mediului inclusiv proiecte dedicate colectării selective în România.

„Inaugurarea Centrului de colectare municipal de la Iași reprezintă atât o premieră pentru România, un exemplu de bune practici în domeniul mediului, dar și un semnal pentru alte municipalități din țară privind responsabilitățile majore ce le revin în direcția atingerii obiectivului principal al Directivei-cadru a deșeurilor care prevede ca Europa să devină o «societate a reciclării»“, a declarat Valentin Negoiță, președintele Asociaţiei ECOTIC.

Inaugurarea Centrului

„Am profitat de provocarea lansată de Asociaţia ECOTIC de a realiza acest centru. Înfiinţarea acestui centru nu va avea niciodată rezultate decât dacă tinerii vor fi educaţi în acest spirit. Trebuie să amintim că aici nu vor fi aduse resturi menajere. Totodată, nu vom compromite în niciun fel viaţa comunităţii din imediata apropiere. Dintr-un câmp plin de gunoaie am realizat o platformă modernă, în care pot fi depozitate toate lucrurile de care nu avem nevoie acasă, cele care pot deveni periculoase prin depozitarea lor accidentală“, a declarat Mihai Chirica, primarul interimar al Municipiului Iaşi.

Inaugurarea Centrului

Inaugurarea centrului este însoțită de o amplă campanie de informare și conștientizare în următoarele luni. Până la 31 martie, cetățenii care aduc la Centru un deșeu reciclabil câștigă premii instant și sunt înscriși automat la o tombolă cu 10 premii atractive.

Proiect susţinut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Granturile Norvegiene 2009-2014 în cadrul domeniului de finanţare Inovare Verde în Industria din România.

 ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare