Peste 25 de milioane de francezi vor face parte în anul 2025 din sistemul „Plăteşti cât arunci“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Peste 25 de milioane de francezi vor face parte în anul 2025 din sistemul „Plăteşti cât arunci“

08 April 2016 - 01:26 PM Reciclare & Recuperare

Colectare separatăÎn Franța, responsabilizarea populației privind cantitățile de gunoi menajer pe baza cantității de deșeuri generate în gospodării se dovedeşte a fi un mod eficient de a reduce cantitățile de deșeuri.

Conceptul „Plătești cât arunci“ vine din Statele Unite ale Americii, iar acesta descrie un sistem de tarifare bazat pe stimulente privind gestionarea deșeurilor. Comisia Națională pentru Dezvoltare Durabilă din Franța (CNDDF) a publicat recent un raport cu tema: În anul 2013, 5,4 milioane de cetățeni francezi erau incluşi în programul „Plătești cât arunci“ (PAYT).
Rezultatele au fost predominant pozitive în zonele în care a fost introdusă această schemă. Totodată, activitatea de colectare selectivă s-a îmbunătățit, cantitățile de deșeuri au scăzut, iar nerespectarea regulamentelor nu a mai fost o problemă ca în alte părți. Mai mult, cantitatea de de-șeuri generată în comunitățile învecinate a scăzut pe măsură ce aceștia au adoptat la rândul lor sistemul „Plătești cât arunci“.

Pe lângă suportul tehnic şi financiar asigurat de Agenţia franceză de Mediu şi Managementul Energiei (ADEME) din anul 2009, Legea privind dezvoltarea sustenabilă şi tranziţia către energia verde defineşte obiective ambiţioase cu privire la schema „Plăteşti cât arunci“, şi anume extinderea acesteia la 15 milioane de cetăţeni francezi până în 2020 şi la 25 de milioane în 2025.

Utilizatorul care devine plătitor

Această implementare a principiului „utilizator-plătitor“ poate lua mai multe forme. Cea mai răspândită formă este să se înregistreze ori de câte ori fiecare gospodărie colectează selectiv. În unele comunități, gospodăriile plătesc tarife în funcție de volumul containerelor sau greutatea deșeurilor pe care le produc. În alte cazuri, autoritatea locală vinde anumite tipuri de saci de gunoi sau etichete de deșeuri, în timp ce în alte locuri, prin depozitele de deșeuri și centrele de reciclare, autoritatea locală monitorizează cantitățile de deșeuri produse de fiecare gospodărie în parte.

O analiză delicată

Trebuie precizat faptul că există o serie de factori care sunt foarte importanți și de care trebuie să ținem cont atunci când se analizează succesul unui astfel de sistem de colectare, inclusiv finanțarea anterioară pentru colectarea deșeurilor, datele demografice locale, potențialul de îmbunătățire privind colectarea deșeurilor, acceptarea schemei de către localnici, promisiunile electorale, infrastructura zonei pentru disponibilitatea colectării și tratări deșeurilor, precum existența și performanțele colectării privind deșeurile organice sau supradimensionate. De asemenea, mai sunt și factorii externi, cum ar fi numărul de turiști din zonă, vârsta rezidenților, dimensiunea companiilor din zonă etc.

CNDDF a menționat că în comunitățile unde a fost implementat sistemul „Plătești cât arunci“, s-a observat o reducere mult mai rapidă a cantității de deșeuri menajere reziduale decât în comunitățile similare care nu au un astfel de sistem, precum și o creștere semnificativă a cantităţii deșeurilor sortate.

La întrebarea dacă sistemul „recompensează“ și cetățenii care sortează deșeurile greșit, răspunsul CNDDF este nu. Organizaţia precizează că mai multe deșeuri sortate nu înseamnă neapărat deșeuri mai bine colectate. Raportul nu indică o creștere a comportamentului iresponsabil, sortarea necorespunzătoare a deșeurilor sau colectarea greșită din cauza faptului că regulile nu au fost corect înțelese.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare