Competiţia Primăriilor continuă! „Fii un exemplu pentru comunitatea pe care o conduci!“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Competiţia Primăriilor continuă! „Fii un exemplu pentru comunitatea pe care o conduci!“

08 April 2016 - 01:33 PM Reciclare & Recuperare

Punct de colectarePrimăria Orașului Panciu din județul Vrancea a lansat, sâmbătă 19 martie a.c., campania „Fii un exemplu pentru comunitatea pe care o conduci“, organizată de Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB). Campania se adresează în exclusivitate autorităților locale, primăriilor din toate localitățile de pe teritoriul administrativ al României.

Campania are ca obiectiv creșterea gradului de informare a autorităților locale prin participarea activă și puterea exemplului în ceea ce privește colectarea de baterii și acumulatori uzați. În vederea derulării campaniei, Primăria Orașului Panciu a primit de la organizatori 13 containere de colectare a bateriilor uzate, care au fost distribuite gratuit la instituțiile publice și agenții economici din oraș. Lansarea campaniei a fost inclusă în programul manifestărilor dedicate evenimentului „Ora Pământului 2016“.

Lansarea campanieiPrintre primăriile care se implică activ în cadrul campaniei „Fii un exemplu pentru comunitatea pe care o conduci!“, se numără Primăria Răucești - județul Neamț, Primăria Niculițel - județul Tulcea, Primăria Berzunți - județul Bacău, Primăria Slobozia Ciorăști - județul Vrancea, Primăria Fundu Moldovei - județul Suceava, Primăria Câlnic - județul Alba, Primăria Dobrovăț - județul Iaşi, Primăria Unirea - județul Călărași.

Începând cu 1 ianuarie 2016, ținta de colectare a deșeurilor de baterii și acumulatori portabili este de 45% din cantitatea de astfel de produse puse pe piață. Conform datelor statistice oficiale, la nivelul anului 2012, rata națională medie de colectare a bateriilor s-a situat undeva la aproximativ 11%, iar rata de colectare pentru bateriile portabile uzate la 6,5%, adică mult sub obligațiile europene.

Potrivit prevederilor HG nr. 1132/2008, autoritățile administrației publice locale sunt responsabile pentru organizarea și optimizarea sistemelor de colectare a bateriilor și acumulatorilor portabili uzați, în vederea minimizării eliminării acestora ca deșeuri municipale nesortate și pentru a atinge un înalt nivel de reciclare.

În acest context, Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) organizează în perioada 15 ianuarie 2016 - 1 mai 2016, Competiția Primăriilor „Fii un exemplu pentru comunitatea pe care o conduci“, un program național de colectare selectivă a bateriilor și acumulatorilor uzați, dedicat celor mai ecoactivi edili.

Campania lansată de Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB), la începutul acestui an, are drept obiectiv principal stimularea autorităților publice în vederea asumării obligațiilor de mediu privind conservarea, protecția și îmbunătățirea calității mediului și sănătății umane prin implicarea în organizarea punctelor de colectare a deșeurilor, precum și întărirea parteneriatului dintre autoritățile publice și schemele de răspundere extinsă a producătorilor.

În cadrul programului „Fii un exemplu pentru comunitatea pe care o conduci“, Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor pune la dispoziția primăriilor care se înscriu în campanie prin încheierea unui acord de colaborare, recipiente de colectare pentru bateriile portabile uzate care pot fi amplasate atât în sediul primăriilor, cât și în cadrul altor instituții din subordine.

Lansarea campaniei

La finalul campaniei, un juriu format din jurnaliști de renume va selecta cele mai frumoase și eficiente trei inițiative comunitare, care vor fi premiate cu dotări necesare Primăriei în valoare de 5000 euro, 3000 euro și respectiv 1500 euro. Detalii și regulamentul oficial al campaniei sunt disponibile pe www.snrb.org sau pe e-mail la adresa primareco@snrb.org.

Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este o organizație colectivă a producătorilor de baterii și acumulatori, având ca scop preluarea obligațiilor și responsabilităților acestora privind colectarea, tratarea și valorificarea bateriilor și acumulatorilor uzaţi în conformitate cu HG nr. 1132/2008 și a legislației complementare. Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este membru fondator EUCOBAT - organizația pan-europeană a sistemelor colective de gestionare a deșeurilor de baterii.

 ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare