Cu telefoanele mobile, reciclarea este doar la un App distanță! - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Cu telefoanele mobile, reciclarea este doar la un App distanță!

04 May 2016 - 02:59 PM Reciclare & Recuperare

Începând cu data de 4 aprilie 2016, toţi utilizatorii de telefoane mobile inteligente sau tablete au un motiv în plus să recicleze: a fost lansată unica aplicaţie românească care integrează harta naţională a punctelor de reciclare pentru electrocasnice defecte, baterii şi acumulatori uzaţi, un proiect al Asociaţiei Environ în parteneriat cu Asociaţia Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB). Descărcând aplicaţia „Harta reciclării“, cetăţenii pot accesa cele peste 4000 de puncte de reciclare din imediata lor apropiere, situate în locurile în care îşi fac cumpărăturile zilnice, alimentează cu carburant sau achiziţionează produse electronice ori baterii în mod frecvent.

Harta Reciclării este un App inteligent care detectează poziționarea utilizatorului și identifică cele mai apropiate puncte de colectare de acesta, iar calculând distanța și traseul prin conectarea la sistemul GPS al telefonului, îl conduce direct către punctul de reciclare dorit. Mai mult decât atât, utilizatorul are posibilitatea de a filtra punctele de colectare selectate după programul de lucru și distanța maximă față de locul în care se află.

Andrei Orban, președintele Asociației Environ„Prin lansarea acestei aplicații, încercăm să transformăm tehnologia într-un aliat în lupta noastră pentru protejarea mediului înconjurător și a sănătății umane. Rata de colectare a deșeurilor este puternic dependentă de gradul de informare al populației și de existența unei rețele de puncte de colectare. Din acest punct de vedere, «Harta Interactivă a Reciclării» este un instrument care completează perfect strategia noastră de dezvoltare a unei rețele extinse la nivel național, dotată cu infrastructură de colectare specifică și care să fie ușor accesibilă, facilitând adoptarea unui comportament responsabil față de mediu și contribuind la crearea premiselor necesare atingerii obligațiilor de țară privind reciclarea“, a declarat Andrei Orban, președintele Asociației Environ.

În completarea „Hărții Reciclării“, a fost lansată pentru cei mici o a doua aplicație, „Aventurile lui Baterel“, o experiență educativă și inedită în același timp care facilitează însușirea cunoștințelor de ecologie și a principiilor de bază ale colectării selective a deșeurilor reciclabile. „Aventurile lui Baterel“ este o aplicație care poartă numele eroului principal al campaniei de educație ecologică „Baterel și Lumea Non-E“ pe care Asociația Environ și Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor o desfășoară de peste cinci ani în aproximativ 700 de unități de învățământ din toată țara.

„Prin intermediul jocului «Aventurile lui Baterel» ne-am propus să continuăm promovarea mesajului ecologic în rândul celor mici, încercând să contribuim la dezvoltarea unei co-munități de tineri responsabili, cu un puternic simț civic. Am atribuit astfel o componentă educativă experiențelor de utilizare a telefonului sau tabletei. Nu în ultimul rând, considerăm că această aplicație concomitent cu proiectul MagazinBaterel.ro, primul magazin online care utilizează un sistem de plată prin puncte pentru recompensarea elevilor, desăvârșește campania Baterel și Lumea Non-E, cel mai complet și inovator program de educație ecologică din țara noastră“, a mai adăugat Andrei Orban.

Cele două premiere absolute în mediul virtual din țara noastră se circumscriu strategiei celor două organizații partenere vizând creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației și participarea activă în sistemele de colectare selectivă a deșeurilor ce reprezintă un factor determinant în gestionarea provocărilor actuale privind prevenirea poluării excesive a mediului și reutilizarea eficientă a acestor resurse secundare valoroase.

Aplicațiile „Harta Reciclării“ și „Aventurile lui Baterel“ sunt disponibile în două versiuni, atât pentru sistemele de operare iOS (AppStore), cât și Android (Google Play) și vor fi permanent actualizate, pe măsură ce rețeaua de colectare se extinde cu noi puncte, iar acțiunea jocului se dezvoltă pe mai multe etape.

Cu telefoanele mobile, reciclarea este doar la un App distanță!

Asociația Environ și Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) sunt organizații colective care instituie în România principiul european al răspunderii extinse a producătorului în domeniul deșeurilor de echipamente electrice și respectiv, al celui de baterii și acumulatori portabili, promovând activ conceptele de colectare selectivă, reciclare și economie circulară în țara noastră.

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare