Competiția primăriilor „Fii un exemplu pentru comunitatea pe care o conduci!“ se apropie de final - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Competiția primăriilor „Fii un exemplu pentru comunitatea pe care o conduci!“ se apropie de final

05 May 2016 - 05:02 PM Reciclare & Recuperare

Panou de afişajCampania „Fii un exemplu pentru comunitatea pe care o conduci“, organizată de Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) în perioada 15 ianuarie - 1 mai 2016, se apropie de final. Programul național de colectare selectivă și reciclare a bateriilor și acumulatorilor uzați, dedicat celor mai eco-activi edili, s-a bucurat de un real succes în rândul autorităților locale din România, care s-au întrecut în organizarea de acțiuni de colectare.

Printre primăriile care s-au remarcat în cadrul competiției, se numără Primăria Răucești - județul Neamț, Primăria Panciu - județul Vrancea, Primăria Niculițel - județul Tulcea, Primăria Berzunți - județul Bacău, Primăria Slobozia Ciorăști - jude-țul Vrancea, Primăria Fundu Moldovei - județul Suceava, Primăria Câlnic - județul Alba, Primăria Dobrovăț - județul Iași, Primăria Unirea - județul Călărași, Primăria Heleșteni - județul Iași, Primăria Iernut - județul Mureș, Primăria Șeini - județul Maramureș.

Colectarea bateriilor uzate

În luna aprilie reprezentanții Primăriei Răucești s-au gândit la o nouă strategie pentru informarea și conştientizarea cetățenilor cu privire la colectarea și reciclarea bateriilor uzate, astfel că au organizat la avizierul Primăriei o expoziție photo - voice „Fii un exemplu pentru comunitate“ - un colaj cu fotografii și desene, însoțite de mesaje cu un puternic impact asupra populației. Folosind fotografia și elementele de limbaj plastic, participanții au învățat cum să transmită mesaje despre reciclarea bateriilor și acumulatorilor uzați, contribuind astfel la reducerea volumului de deșeuri menajere generate și diminuarea nivelului de poluare.

Punct de colectare

În cadrul programului „Fii un exemplu pentru comunitatea pe care o conduci“, Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor pune la dispoziția primăriilor care se înscriu în campanie prin încheierea unui acord de colaborare, recipiente de colectare pentru bateriile portabile uzate care pot fi amplasate atât în sediul primăriilor, cât și în cadrul altor instituții din subordine.

La finalul campaniei, un juriu format din jurnaliști de renume va selecta cele mai frumoase și eficiente trei inițiative comunitare, care vor fi premiate cu dotări necesare primăriei în valoare de 5000 euro, 3000 euro și respectiv 1500 euro. Detalii și regulamentul oficial al campaniei sunt disponibile pe www.snrb.org sau pe e-mail la adresa primareco@snrb.org.
Începând cu 1 ianuarie 2016, ținta de colectare a deșeurilor de baterii și acumulatori portabili este de 45% din cantitatea de astfel de produse puse pe piață. Conform datelor statistice oficiale, la nivelul anului 2012, rata națională medie de colectare pe baterii s-a situat undeva la circa 11%, iar rata de colectare pentru bateriile portabile uzate la 6,5%, adică mult sub obligațiile europene.

Panoul de afişaj se reinventează

Potrivit prevederilor HG nr. 1132/2008, autoritățile administrației publice locale sunt responsabile pentru organizarea și optimizarea sistemelor de colectare a bateriilor și acumulatorilor portabili uzați, în vederea minimizării eliminării acestora ca deșeuri municipale nesortate și pentru a atinge un înalt nivel de reciclare.

Campania lansată de Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) la începutul acestui an, are drept obiectiv principal stimularea autorităților publice în vederea asumării obligațiilor de mediu privind conservarea, protecția și îmbunătățirea calității mediului și sănătății umane prin implicarea în organizarea punctelor de colectare a deșeurilor, precum și întărirea parteneriatului dintre autoritățile publice și schemele de răspundere extinsă a producătorilor.

Cetăţenii sunt invitaţi să colecteze

Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este o organizație colectivă a producătorilor de baterii și acumulatori, având ca scop preluarea obligațiilor și responsabilităților acestora privind colectarea, tratarea și valorificarea bateriilor și acumulatorilor uzaţi în conformitate cu HG nr. 1132/2008 și a legislației complementare. Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este membru fondator EUCOBAT - organizația pan-europeană a sistemelor colective de gestionare a deșeurilor de baterii.

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare