Sute de ieșeni au trecut pragul Centrului Municipal de Colectare Iași (CMCI) - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Sute de ieșeni au trecut pragul Centrului Municipal de Colectare Iași (CMCI)

05 May 2016 - 05:39 PM Reciclare & Recuperare

La centrul de colectarePe 10 martie 2016, în Municipiul Iași s-a lansat, în premieră pentru România, Centrul Municipal de Colectare a deșeurilor din gospodării particulare. Cu această ocazie, s-a dat startul unei campanii de informare și încurajare a ieșenilor să participe la proiectul „Iașul meu curat“, prin debarasarea corectă a deșeurilor la CMCI și participarea implicită la o tombolă cu premii atractive.

Între 10 și 31 martie 2016, sute de ieșeni au trecut pragul Centrului Municipal de Colectare Iași (CMCI) cu deșeuri din gospodări. Centrul este un proiect rezultat în urma parteneriatului dintre Organizația ECOTIC, Primăria Iași, Salubris SA și Norway Grants. Oamenii au făcut dovada unui spirit civic extraordinar, începând cu adevărat curățenia de primăvară și predând corect, în cadrul centrului, deșeuri dintre cele mai diverse: de la hârtie, plastic și sticlă până la electronice, textile, baterii, precum și bunuri reutilizabile care vor fi donate către grupuri defavorizate.

Tineri și vârstnici, cu toții au fost înscriși într-o tombolă cu premii atractive. Merită menționată diversitatea celor care au ales să urmeze îndemnurile campaniei de lansare și să contribuie activ la curățenia Iașului. Înscrierile consemnează participanți foarte tineri, alături de octagenari care au pus nevoia de curățenie și ci-vilizație a comunității lor înaintea confortului propriu.

Centrul Municipal de Coelctare Iaşi

Câștigătorii tombolei au fost desemnați în cadrul tragerii la sorți din data de 1 aprilie 2016. Premiile au constat în 7 tablete, 2 televizoare LCD și o mașină de spălat.

Pentru mai multe detalii, www.cmciasi.ro.

Proiect susţinut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Granturile Norvegiene 2009-2014 în cadrul domeniului de finanţare Inovare Verde în Industria din România.

Start la colectarea stradală DEEE în Sectorul 3!

ECOTIC a derulat în martie 2016, o campanie de promovare a primelor puncte de colectare stradală a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) de mici dimensiuni care se află în Sectorul 3 al Bucureștiului. Locuitorii din vecinătatea recipienților roșii de colectare DEEE au fost informați și încurajați să predea deșeuri, prin organizarea unei tombole cu premii atractive.

Colectare stradală în Sectorul 3 Bucureşti

Pe 21 martie, ECOTIC a dat startul unei campanii menite să informeze și să promoveze primul sistem stradal de colectare a DEEE de mici dimensiuni la nivelul Sectorului 3 din București. Este vorba de un sistem de 15 recipienți de culoare roșie, amplasați alături de recipienții deja bine-cunoscuți de colectare plastic, hârtie și sticlă.

Rețeaua de recipienți roșii, rezultatul unui parteneriat ECOTIC - Primăria Sectorului 3

Parteneriatul este cuvântul cheie în dezvoltarea atât de necesară a sistemului național de colectare DEEE. Este ceea ce a reușit ECOTIC, alături de Primăria Sectorului 3; s-a pus astfel în mișcare o soluție viabilă pentru colectarea DEEE, în contextul în care Bucureștiul este un oraș care are mare nevoie de soluții de colectare a deșeurilor. Capitala României situându-se pe unul dintre ultimele locuri între capitalele europene din punctul de vedere al performanțelor de colectare. În plus, începând cu acest an, România are o țintă obligatorie de colectare DEEE la nivel național de 40%.

Campania de informare a avut mai multe etape. În proximitatea punctelor de colectare stradală pentru DEEE au fost distribuite pliante. Ulterior, aria de informare a crescut, distribuindu-se materiale informative în zonele cu trafic ridicat de pe toată suprafața Sectorului 3 (stradal, parcuri).

Astfel, au fost pregătite acțiunile de colectare organizate de ECOTIC în datele de 26 și 27 martie. Locuitorii Sectorului 3 au fost încurajați să vină și să predea deșeuri de echipamente electrice și electronice (televizoare, aparate radio, calculatoare, aspiratoare vechi etc.), fiind înscriși într-o tombolă ce a avut ca premii 3 televizoare LCD.

Un nou seminar ECOTIC în calendarul ECO al primăverii

Accesul la informaţie, dialogul și puterea exemplului sunt extrem de importante pentru activismul ecologic. Acestea sunt premisele de la care ECOTIC a pornit în organizarea celui de-al doilea seminar dedicat mediului ONG din România, din data de 30.03.2016, pe un subiect de mare interes: cum dezvoltăm proiecte pentru accesarea fondurilor europene?
Programul de finanţare LIFE al Uniunii Europene - care a sus-ținut, până în prezent, 67 de proiecte în ţara noastră, dintre care 42 pentru conservarea naturii, 22 pentru protecţia mediului și 3 pentru informare și comunica-re, este proiectul care susține cel mai amplu și de impact proiect de conștientizare al Organizației ECOTIC: Caravana ECOTIC (LIFE13INF/RO/000090 ECOTIC LIFE+ Caravan).

Bunele practici și oportunitățile de colaborare - obiectivele seminarului

În contextul în care Caravana ECOTIC și-a atins obiectivele (de informare a publicului din toată ţara și de colectare DEEE și DBA), seminarul a fost o bună ocazie pentru prezentarea unui caz de succes, care a generat un model de bune practici în accesarea și implementarea unui proiect care a beneficiat de finanțare europeană.

Seminarul organizat de Ecotic

Seminarul a continuat cu prezentarea Centrului de Dezvoltare Durabilă Polizu (ECOTECA), de altfel şi gazda seminarului. Au urmat prezentările ONG-urilor participante la seminar: Ateliere Fără Frontiere, Asociaţia Ecologică Turism Verde, Asociaţia Greenitiative, Asociatia Inotech, Creionetica, Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare, România în Tranziţie - Transi-tion Towns Network și Uleiosul.

Unul dintre obiectivele seminarului a fost crearea unei întâlniri în care ONG-urile din România să poată schimba informații și să poată identifica zone de interes și de acțiune comune. Astfel acestea pot dezvolta proiecte din ce în ce mai ample, mai puternice și mai de impact.

Asociaţia EcoticAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare