Gestionarea deșeurilor de ambalaje, reglementată prin Ordonanţă de Urgenţă - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Gestionarea deșeurilor de ambalaje, reglementată prin Ordonanţă de Urgenţă

02 August 2016 - 11:34 AM Reciclare & Recuperare

Deşeuri de ambalajeGuvernul a emis Ordonanța de urgență nr. 38 din 28 iunie 2016 pentru modificarea Legii nr. 249/2015 privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje.

Conform Ministrului Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, modificările au fost generate de blocajul din sectorul deșeurilor de ambalaje și de dificultatea României de a-și atinge țintele de reciclare față de UE. Ministrul a precizat că producătorii de ambalaje vor avea posibilitatea reală de a-și atinge țintele de reciclare prin forțe proprii, nu doar prin OTR-uri, deoarece nu mai sunt obligați să recupereze din piață ambalajele brandurilor proprii, ci li se permite să colecteze ambalaje similare aparținând oricăror mărci. În schimb, OTR-urile care nu își vor îndeplini obiectivele de reciclare doi ani consecutiv își vor pierde autorizația de funcționare.

Ordonanța vizează și crearea unui sistem de garanție-returnare a ambalajelor. Ministrul a precizat că acesta „presupune ca producătorii să-și declare ambalajele reutilizabile, iar comercianții să accepte să primească de la populație ambalajele rezultate din produsele consumate și care mai apoi vor intra în circuitul de refolosire și reciclare“.

Irina TomșaAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare