Un nou studiu ECOTIC: Evoluţie pozitivă a gradului de conştientizare faţă de deşeurile electrice - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Un nou studiu ECOTIC: Evoluţie pozitivă a gradului de conştientizare faţă de deşeurile electrice

03 August 2016 - 01:15 PM Reciclare & Recuperare

Deşeuri de echipamente electroniceOrganizaţia ECOTIC face publice rezultatele unui nou studiu - „Evaluarea atitudinii populaţiei din România cu privire la deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) şi DBA”. Studiul a fost finalizat în luna mai 2016 şi face parte din proiectul Caravana ECOTIC, proiect finanţat prin programul LIFE + al Uniunii Europene.

Caravana ECOTIC a fost un prilej pentru multe premiere şi iniţiative benefice domeniului colectării şi reciclării DEEE în România. Un astfel de exemplu a fost măsurarea percepţiilor şi gradului de conştientizare a populaţiei faţă de deşeurile electrice, înainte şi după finalizarea proiectului, la o distanţă de doi ani.

Astfel, au fost efectuate două rapoarte de cercetare - unul în 2014, la începutul proiectului, şi unul în 2016, la final de proiect, pentru a detecta modificările de comportament, atitudine şi informare ale publicului larg din România asupra colectării selective şi reciclării DEEE şi DBA.

Cifrele arată că o parte semnificativă a românilor (41,3%) au în continuare o părere nefavorabilă în ceea ce priveşte mecanismele actuale de colectare şi reciclare a deşeurilor. Majoritatea consideră că soluţiile puse la dispoziţia populaţiei nu sunt suficiente şi spun că se simte nevoia mai multor puncte de colectare separată în localităţi, precum şi de existenţa unor servicii locale de ridicare a deşeurilor din gospodării.

De aici rezultă cele mai importante bariere în colectarea şi predarea spre reciclare a DEEE: 33,9% dintre respondenţi consideră lipsa facilităţilor pentru colectarea separată (puncte de colectare) drept cea mai importantă barieră; urmează lipsa informaţiilor, 24,2% necunoscând locaţia punctelor unde pot preda corespunzător deşeurile.

Totodată, 26% din respondenţi au răspuns spontan că DEEE sunt deşeuri reciclabile, un procent în creştere faţă de rezultatele studiului din 2014. Un rezultat îmbucurător este legat de înjumătăţirea procentului de persoane care au afirmat faptul că au predat DEEE către colectorii stradali de fier vechi.

Oamenii se declară mai dispuşi să colecteze şi să predea spre reciclare DEEE, fiind mai conştienţi de sistemele de buy-back din magazine, de faptul că predarea se poate face şi în magazin şi prin firme specializate. Totuşi, un sfert dintre respondenţi încă nu ştiu unde se pot preda astfel de deşeuri.

A crescut de asemenea gradul de conştientizare asupra componentelor din DEEE, atât cele reciclabile, cât şi cele periculoase pentru sănătatea omului şi mediului înconjurător.
În concluzie, studiul a arătat o modificare pozitivă a comportamentului, atitudinii şi informării oamenilor în privinţa colectării şi predării DEEE spre reciclare. Se resimte însă nevoia unor acţiuni mai ample şi mai ferme, mai ales din partea autorităţilor publice - locale, dar şi centrale - pentru a dezvolta mult mai rapid infrastructura de colectare de la populaţie a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1000 de persoane din mediul urban, cu marjă de eroare maximă admisă de 3,1%.

Asociaţia EcoticAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare