Prima platformă online de interconexiune între generatorii și colectorii deșeurilor de ambalaje - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Prima platformă online de interconexiune între generatorii și colectorii deșeurilor de ambalaje

12 September 2016 - 03:21 PM Reciclare & Recuperare

Proiectul inVerdeÎn contextul sumbru în care se găsește România, legat de rata colectării selective a deșeurilor, dar și pentru a veni în fața cetățenilor cu o nouă campanie de conștientizare și responsabilizare față de mediu, Asociația Planeta Verde a deschis în luna august 2016 o platformă online destinată atât generatorilor, cât și colectorilor deșeurilor de ambalaje.

În ultimii ani, Asociația Planeta Verde a fost unul dintre actorii cu vizibilitate și transparență în organizarea unor acțiuni cu privire la mediu sănătos, colectarea și reciclarea deșeurilor, iar proiectul nou lansat nu este decât o continuare a acțiunilor întreprinse anterior, de data aceasta la nivel național, pe o arie cât mai extinsă.

Implementarea acestui proiect, o necesitate pentru România!

Ținta impusă de Uniunea Europeană României în ceea ce privește reciclarea deșeurilor de ambalaje pentru anul 2020 este de 50%. În anul 2015, țara noastră a reușit să recicleze mai puțin de 5% din cantitatea de deșeuri generată.

Proiectul inVerdeÎn aceste condiții, ne confruntăm atât cu o problemă de imagine, cât și cu una de management defectos al colectării deșeurilor. Vina este atribuită atât autorităților centrale ale căror legi sunt de fapt inepuizabile surse de discordanță atunci când urmează să fie aplicate, autorităţilor locale a căror implicare este limitată, cât și societății civile care prezintă un deficit serios de informare, responsabilizare sau conștientizare, deoarece venim după zeci de ani în care problema colectării deșeurilor a fost privită în umbră, cu neîncredere și lipsită de importanță pentru mediu, economie și societate.

Așadar, țintele asumate de România în faţa Uniunii Europene impun necesitatea implementării unor sisteme și programe de colectare selectivă și se impune mai mult ca oricând eficientizarea procesului de colectare selectivă a deșeurilor de ambalaje în vederea reciclării acestora.

Obiectivele proiectului inVerde

Sub aspect social, proiectul își propune să dezvolte pentru populație o hartă online a locațiilor, care să pună la dispoziţie o infrastructură de colectare selectivă a deșeurilor de ambalaje, ca parte a unei campanii generale de educare și conştientizare a importanței fenomenului din punct de vedere social, dar și al calității vieții.

Interfața site-ului (www.inVerde.ro) este configurată de bara principală de instrumente care duce către pagini ce conțin informații cu privire la prezentarea platformei, a programelor și acțiunilor în curs de derulare, articole și informații legislative de interes general legate de colectarea selectivă a deșeurilor. Fiecare secțiune principală permite partajarea informației în categorii și subgategorii. Categoriile principale sunt: inVerde - Alege VeRRRde, FiiVerde, Rețeaua Verde, Gașca Verde, Info Verde.

Primul parteneriat: Summer Well

Parteneriatul Summer Well, demarat în luna august 2016, a fost și primul implementat în cadrul proiectului. Mai exact, pe durata celor două zile de desfășurare a festivalului, Asociația Planeta Verde a asigurat infrastructura de colectare a deșeurilor generate în timpul evenimentului și materialele de informare/conștientizare pentru publicul prezent.

În perioada următoare, proiectul va continua extinderea hărţii online la care se pot înscrie atât generatorii, cât și colectorii de deșeuri.

Vă invităm să vă alăturaţi celui mai mare proiect de implicare activă în colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje: www.inVerde.ro !

Asociaţia Planeta VerdeAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare