Pentru organizaţia ECOTIC, construirea zilei de mâine începe astăzi - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Pentru organizaţia ECOTIC, construirea zilei de mâine începe astăzi

10 October 2016 - 01:08 PM Reciclare & Recuperare

ECOTIC este una dintre cele mai importante organizaţii de preluare de responsabilităţi din domeniul gestionării deşeurilor electrice şi electronice şi prima organizaţie de acest fel care s-a înfiinţat în România, în urmă cu zece ani. Despre aceşti zece ani de pionierat în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor electrice, dar şi despre activitatea din prezent a organizaţiei, am vorbit cu Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei ECOTIC, în cadrul unui interviu pe care vi-l prezentăm în continuare.    ecologic

ECOTICecologic: Asociaţia ECOTIC a împlinit zece ani de la înfiinţare. Cum au fost primii ani?

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: A privi în urmă nu este după părerea mea cel mai important lucru. A lucra azi pentru ziua de mâine, asta este mult mai important.

Dar fiindcă mă întrebaţi, trebuie să vă spun că noi, ECOTIC, am fost prima organizaţie de preluare de responsabilităţi din domeniul DEEE. Ne-am înființat în anul 2006, iar din ianuarie 2007, odată cu integrarea României în Uniunea Europeană, a început şi asumarea obligațiilor reale. Pe scurt, cam acesta ar fi istoricul nostru. Cel mai important lucru pentru ECOTIC este prezentul, fiindcă astăzi începe construirea zilei de mâine. Am pornit de la bun început cu o viziune clară şi la fel continuăm.

Acum zece ani, un grup de inițiativă alcătuit din aproximativ 32 de firme din sectorul IT&C a decis înființarea primei organizații de preluare responsabilități în gestionarea DEEE. Eu am făcut parte dintr-un grup de lucru pe lângă Ministerul Mediului, un grup cu care am avut schimburi de experiență în unele piețe dezvoltate, cum ar fi Olanda sau Austria, unde am văzut cum funcționează colectarea și reciclarea, dar și în alte țări, mai apropiate de noi. Era important să vedem cum merg astfel de lucruri și în țările apropiate României, nu numai în țările cu piețe sofisticate.

ECOTICecologic: Cum aţi introdus pe piaţă „timbrul verde“?

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: Noi am văzut cum funcționează „visible fee“ în alte ţări, odată cu includerea acestuia prin directivă și prin legislația românească armonizată. Sigur, noi am înregistrat de la început marca „timbrul verde“, pe care am aplicat-o constant în relația cu membrii.

ecologic: Cum colaboraţi cu administraţiile publice locale, cu primăriile?

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: Trebuie să recunosc că primarii și autoritățile locale au ignorat implementarea în România a Directivei europene și a legislației naţionale din domeniu.

Lucrurile acestea au fost spuse de foarte multe ori și situaţia a rămas încă destul de serioasă, deși nu atât de deranjantă ca la început, dar oricum greu de acceptat. Protecția mediului și implementarea legislației aferente nu sunt încă pe agenda multor primari din România. Totuși, cineva, nu neapărat noi, trebuie să ia mai multe măsuri pentru a convinge toți primarii din România că protecţia mediului este o obligație și nu un favor făcut cuiva.

ecologic: Aţi găsit totuşi primării care au înţeles necesitatea demersului dumneavoastră?

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTICValentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: Da, avem și situații în care am colaborat foarte bine cu anumite autorități locale, cum ar fi primăria de la Iași, la dezvoltarea în acest an a Centrului Municipal de Colectare Iași, un centru de colectare dotat la standarde europene. Acesta constituie un exemplu bun, care ar putea fi urmat și de alte primării. Există fonduri externe pe care primăriile le pot accesa și care ar putea rezolva această situație destul de ușor. Vorbim despre investiții de aproximativ 100 de mii de euro, poate mai mult, depinde de oraș, de zonă și de dotări, dar eu nu cred că suma reprezintă o mare problemă, având în vedere miza triplă pe care o implică: cea ecologică, cea economică și cea socială.

ecologic: ECOTIC este un membru activ în WEEE Forum, iar dumneavoastră faceţi parte din conducerea organizaţiei. Ce înseamnă pentru ECOTIC acest lucru?

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: La ora actuală, România are trei organizații colective membre în cadrul WEEE Forum, iar acest lucru cred că este unul pozitiv. Este un lucru bun, pentru că până la urmă beneficiem de exemple și experiențe pozitive, traduse prin cele mai bune practici. Aș vrea să dau un exemplu, și anume Caravana ECOTIC, un exemplu foarte simplu și plăcut. Ljubljana, capitala Sloveniei, a fost orașul care mi-a deschis drumul către Caravana ECOTIC. Am văzut cum funcționează acolo un asemenea proiect, este adevărat, la alt nivel și în alți parametri, pentru că țara este mai mică, dar ideea mi s-a părut foarte interesantă, motiv pentru care am făcut și noi în România Caravana ECOTIC, un exemplu de colaborare cu colegii din Europa.

Este clar că noi privim spre Europa, ne inspirăm din bunele practici, inclusiv prin adoptarea unor standarde de excelență ca în cazul WEEELabex, care devin obligatorii, fac bine mediului înconjurător și sunt benefice pentru dezvoltarea durabilă a planetei. Faptul că există standarde de calitate în colectare și reciclare, iar acestea sunt implementate și în România de cel puțin două firme importante din domeniul reciclării este foarte bine. Noi suntem bucuroși că am reușit să ajutăm la certificarea a două firme importante de reciclare din România: Rematholding şi GreenWEEE.

ecologic: Cu ce probleme se confruntă sistemele de gestionare a deşeurilor electrice în Europa?

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: În 2015, WEEEForum împreună cu Interpol au prezentat un studiu la nivel global, în cadrul căruia au fost punctate foarte bine căile paralele prin care unele DEEE-uri au luat calea unor țări din afara continentului și care se vor pierde pe piețele respective spre a fi valorificate local. Studiul s-a numit „Combaterea co-merțului ilegal cu DEEE-uri“ și a fost plin de concluzii împărtășite și dezbătute anul trecut la Lyon, la sediul Interpol, în cadrul unei întâlniri la care au luat parte aproximativ 300 de participanți din diverse domenii de activitate.

Dintre problemele cu care noi ne-am confruntat 10 ani de zile, unele au dispărut, altele nu și chiar au apărut unele noi. Comerțul ilegal cu deșeuri rămâne o problemă europeană, nu este doar a noastră. În Europa, din toate volumele generate, se raportează aproximativ 40%, deci 60% se pierd sau ajung în țări din afara Europei, cum ar fi India, China, Pakistan, Ghana, iar aceasta este o realitate cu care se confruntă fiecare țară, nu doar România.

ecologic: Știm că ECOTIC a investit foarte mult timp, efort și fonduri în programe de educaţie și informare. Sesizaţi o schimbare de mentalitate a cetăţenilor privind echipamentele electrice stricate?

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: Într-adevăr, este o realitate faptul că există încă o anumită reticență sau timiditate în a preda deșeurile electrice și electronice și este de remarcat acest blocaj al unor cetățeni care nu vor să se despartă de niște vechituri care nu mai au nicio utilitate. Studiile pe care noi le realizăm anual arată că lucrurile încep să meargă spre bine și suntem conștienți de acest aspect. Da, începem să vedem o atitudine nouă începând cu școlile, cu diverse instituții de învățământ și companii, iar românii au început de câțiva ani să își schimbe mentalitatea, pentru că au devenit mult mai conștienți de miza protejării mediului înconjurător, iar aceasta este strâns legată de calitatea vieții. Și poate că au devenit și mai impulsionați până la urmă pentru că au văzut ce înseamnă importanța recondiționării și a reutilizarii echipamentelor.

Aici vreau să precizez buna colaborare pe care o avem cu unii parteneri, cum ar fi Ateliere Fără Frontiere, privind recondiționarea și reutilizarea unor echipamente IT. Acest lucru funcționează și în alte țări, este recomandat de Directiva Europeană și cred că va lua amploare.

Prin urmare, reutilizarea poate să ajute la introducerea tehnologiei în viața unor familii care nu își permit să cumpere laptopuri, imprimante multifuncționale și altele. Directiva europeană a evidențiat importanța a trei planuri de acțiune, și anume: domeniul protecției mediului, cel economic și cel social. Toate trei funcționează foarte bine, poate în ultima perioadă mai mult, datorită implementării acestei noi sintagme a economiei circulare, care este un principiu formulat și promovat de Comisia Europeană în condițiile în care resursele materiale din Europa sunt foarte puține. De asemenea, și noi sprijinim, prin eforturile pe care le facem, această inițiativă nouă a economiei circulare în România. Este un lucru absolut normal și binevenit, fiindcă ea înseamnă eficiență economică, crearea unor noi locuri de muncă, un continent mai curat și mai sănătos.

ecologic: Dacă ne referim la economia circulară, cam ce cantitate de deşeuri a strâns în aceşti ani ECOTIC?

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: ECOTIC a înregistrat cele mai mari volume colectate dintre toate organizaţiile din România. În nouă ani de zile au fost raportate peste 90 de mii de tone, inclusiv cu cantitățile din acest an. Anul 2015 a reprezentat un vârf pentru noi, cu peste 13 mii de tone și de asemenea anul acesta vom înregistra un nou vârf, cu peste 16 mii de tone. Anul trecut am atins o rată de colectare de peste 43%.

ecologic: Este atigerea ţintelor de colectare o sarcină numai a industriei, a organizaţiilor de preluare de responsabilităţi?

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: Colectarea DEEE în România nu depinde numai de organizațiile de preluare de responsabilități sau de producători, ea depinde de mulți factori. Noi, în dezbaterile privind modificările Ordonanței de Urgență nr. 5, am insistat în preluarea unor practici europene pe care le-am văzut la lucru în Italia și în alte țări, unde principiul „toți actorii“ funcționează foarte bine. Este vorba despre aplicarea principiului de implicare a tuturor participanților în fluxul colectării selective și al reciclării: producători, colectori, reciclatori, municipalități, primării. Astfel, atingerea țintelor în unele țări din Vestul Europei a devenit mai simplă prin implicarea și responsabilizarea prin lege a tuturor actorilor. Anul acesta, ECOTIC a promovat acest principiu în toate dezbaterile care au avut loc, atât în Parlament, cât și la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru că este o soluție fezabilă și de succes în mai multe țări din Europa. Este clar că trebuie să învățăm și noi de la alții, să preluăm cele mai bune practici și cred că ar fi binevenit să aplicăm și noi acest principiu pe viitor în România. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare