Germania vrea să elimine ţintele de reciclare - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Germania vrea să elimine ţintele de reciclare

11 October 2016 - 12:46 PM Reciclare & Recuperare

Germania se opuneGermania, țara cea mai influentă a Uniunii Europene, ocupă locul de lider ca reciclator în Europa și și-a atins deja obiectivul stabilit pentru anul 2030 în domeniul reciclării. Aceasta a cerut Comisiei Europene ca țintele de reciclare din pachetul legislativ de mediu privind Economia Circulară să fie eliminate.

Executivul comunitar dorește să mărească ratele de reciclare a deșeurilor municipale din întreaga UE până la 60% până în anul 2025 și la 65% în anul 2030, iar în același timp să creeze o economie unde să consumăm cât mai puțin și cu responsabilitate, în condițiile în care resursele naturale sunt limitate. Este adevărat că ratele de reciclare diferă pe o scară destul de mare în statele Uniunii Europene, dar, potrivit unui document obținut de către Euractiv.com, care circulă în cadrul grupurilor de lucru, Germania dorește să scoată orice obiectiv de reciclare pentru o perioadă de cel puțin trei ani de zile.

Se pare că Cipru, Letonia, Lituania și Bulgaria susțin ideea executivului de la Berlin, în timp ce Italia, Finlanda și Grecia sunt doar deschise să ia în calcul o astfel de situație.

Există temeri că poziția Germaniei va afecta oarecum și alte reguli din pachetul celor șase proiecte legislative privind depozitarea, deșeurile menajere, ambalajele, vehiculele scoase din uz, bateriile și acumulatorii, precum și deșeurile de echipamente electronice.

De exemplu, obiectivele de reducere a depozitelor de deșeuri sunt controversate din cauza opoziției din partea unor state membre din Europa de Est.

Stephane Arditi, reprezentant al Biroului European de Mediu, a declarat că „în cazul în care se confirmă faptul că Germania nu mai dorește niciun obiectiv în această direcție, atunci acest lucru ar fi o greșeală majoră, deoarece industria și economia au nevoie de un cadru legislativ și în același timp se va trimite și un semnal negativ celorlalte state membre ale UE, care nu se află la nivelul Germaniei în ceea ce privește gestionarea deșeurilor“.

„Țintele mai mari nu sunt doar o necesitate pentru mediu, dar cu siguranță ne vor duce către o economie circulară, ceea ce înseamnă crearea unor noi locuri de muncă și activități de protejarea a mediului“, a declarat Ferran Rosa, reprezentant al Fundației Zero Deșeuri din Europa.

Se voteazăIndustria susține strategia obiectivelor

Sectorul industriei este de acord cu fixarea unor obiective, deoarece acestea sunt esențiale pentru a stabili rate de reciclare, în special în țările din Estul Uniunii Europene unde există puțină infrastructură pentru colectarea și tratarea deșeurilor. În sectorul PVC-ului, un program de voluntariat a ajutat la reciclarea unei cantități de 500.000 de tone până în prezent, iar obiectivul este de a ajunge la 800.000 de tone până în anul 2020.

De asemenea, Tetra Pak, o companie de ambalaje pentru produse alimentare din Suedia, sprijină fixarea unor obiective și chiar dorește interzicerea depozitării deșeurilor reciclabile, în special a cutiilor din carton pentru băuturi. Erika Mink, vicepreședintele pentru Afaceri Publice din cadrul companiei Tetra Pak, a recunoscut că țările din Estul UE „ar putea avea nevoie de un pic mai mult timp“. „În calitate de producători, ne confruntăm cu provocări privind obținerea unor cantități suficiente de deșeuri colectate din țările situate în partea de est a UE. Dar aceste state pot beneficia de experiența Germaniei sau a Belgiei, care înregistrează o rată de reciclare mult mai mare“, a mai menționat Erika Mink.

Comisia a redus deja obiectivul anului 2030 cu 5%, de la 70%, după retragerea și rescrierea versiunii anterioare a pachetului legislativ. Într-un mod controversat, acesta a fost abandonat în anul 2014, sub pretextul unei „mai bune legiferări“, condusă de prim-vicepreședintele Frans Timmermans. El a promis că noul proiect de lege, care a fost propus în anul 2015, va fi „mai ambițios“.

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei EuropeneSlovacia, care deține președinția UE în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2016, a declarat că va încerca să cadă la o înțelegere privind ambalajele înainte de încheierea mandatului său. Ea are o rată de reciclare a deșeurilor municipale de 6%.

Germania și Danemarca susțin metoda prin care rata de pierdere este stabilită de către reciclator. Acest procentaj se referă la deșeurile pierdute în procesul tehnologic și care se deduc din cifra de reciclare.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a primit un mandat din partea președintelui Jean-Claude Juncker să reducă birocrația și să ofere „o mai bună reglementare“.

Dar noul pachet legislativ are obiective mai mici pentru anul 2030 privind reciclarea deșeurilor municipale și a celor de ambalaje. Pentru deșeurile municipale, noua țintă este de 65% în loc de 70%, iar pentru ambalaje este de 75% în loc de 80%.

Pachetul Economiei Circulare urmărește creșterea nivelului de reciclare și are în vedere înăsprirea controalelor privind incinerarea și depozitele de deșeuri.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare