Mihai Sofian: „România are ținte de atins în valorificare și noi putem contribui decisiv la atingerea acestora“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Mihai Sofian: „România are ținte de atins în valorificare și noi putem contribui decisiv la atingerea acestora“

06 March 2017 - 03:34 PM Reciclare & Recuperare

Organizaţia patronală şi profesională OPP REMAT este cea mai importantă asociaţie a valorificatorilor de deşeuri din România. Spre deosebire de cei care lucrează în salubritate, care depind de subvenţii, de taxe, de plăţi de la bugetele locale, valorificatorii de deşeuri nu depind decât de piaţă, de preţurile materialelor, de bursă. Despre piaţa deşeurilor şi despre relaţiile cu autorităţile am vorbit cu Mihai Sofian, preşedintele OPP REMAT.
ecologic

ecologic: Vă rog să ne spuneți cum s-a dezvoltat în ultima perioadă organizația patronală pe care o conduceți.

Mihai Sofian, președintele Organizației Patronale și Profesionale Remat (OPP Remat): În ultimii ani, Asociația OPP REMAT și-a mărit semnificativ numărul de membri. În afară de valorificatori de deșeuri, în OPP sunt acum și importatori sau producători de utilaje, colectori, combinate siderurgice, organizații de preluare de responsabilități. Ne-am diversificat activitatea și, din acest motiv, în ultima perioadă a crescut și interesul față de organizația noastră. În paralel cu creșterea numărului de membri, la fiecare întâlnire sunt dezbătute problemele actuale din economie, industrie, comerț, mediu, iar aceste adunări generează mai departe alte întâlniri ale șefilor și ale oamenilor cu drept de decizie în cadrul OPP Remat, iar aceștia la rândul lor se întâlnesc și discută cu persoane din Ministerul Finanțelor, cu miniștri secretari de stat, cu miniștri și directori de la Ministerul Mediului, de la Garda Financiară și câteodată cu cei de la IGPR.

Mihai Sofian, președintele Organizației Patronale și Profesionale Remat ecologic: Cu ce probleme de fiscalitate se confruntă în prezent membrii OPP REMAT?

Mihai Sofian, președintele OPP Remat: Sunt multe. În primul rând, vreau să spun că noi încercăm să luăm legătura cu noul președinte al ANAF-ului, pentru că mai apar probleme de fiscalitate care în continuare sunt neclare și din această cauză foarte multe societăți sunt împiedicate în bunul lor mers.

În cadrul organizației noastre sunt societăți care sunt controlate non-stop de către ANAF, de cinci, șase ani de zile. În permanență există controale din partea ANAF-ului, iar cea mai mare problemă este „suspiciunea rezonabilă“ care practic distruge tot sistemul. Eu am înțeles că această „suspiciune rezonabilă“ nu apare doar în domeniul reciclării, ci și în alte domenii de activitate, în IT, în industrie, agricultură etc. „Suspiciune rezonabilă“ este o formulă pe care o aplică în general inspectorii în timpul controlului, generând mari probleme în bunul mers al societății.

Este ca și cum un om merge la un magazin, cumpără un televizor, iar după câteva luni, vine cineva și îi spune că acest produs nu a fost corect importat sau că există o șmecherie în spate. Și i se spune omului că el știa că acolo se vând televizoare importate și că ar fi avut un avantaj din vânzarea acestora. Acesta a fost un exemplu, dar acest lucru se întâmplă la Remat-uri. Un agent economic a cumpărat marfă de la o persoană, cu factură și documente de transport, perfect legal, și tot el este acuzat pe baza acestei „suspiciuni rezonabile“, fără a i se aduce dovezi în susținerea acuzației.

Ori există o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene care spune clar că în momentul în care achiziționezi marfă de la cineva și factura este corect completată și există și toate documentele de transport. De aceea nu ar trebui să mai existe nicio suspiciune asupra persoanelor care cumpără.

Întâlnirile noastre au tematici foarte clare, una pe fiscalitate și contabilitate, iar acum două teme foarte importante sunt schimbarea codului fiscal, taxele care au apărut și reducerea taxelor de la data de 1 februarie a.c. Acestea sunt aspecte discutate pe partea economică.

Sortarea DEEE-urilorecologic: Ce probleme de mediu au membrii organizației?

Mihai Sofian, președintele OPP Remat: Problemele de mediu sunt foarte multe și mare parte din ele au apărut în ultimul timp. Trebuie să ne aliniem legislația la cea europeană, care trebuie până la urmă implementată și în România. Bineînțeles că au apărut probleme cu gropile de gunoi, iar decizia Comisiei Europene de a ne aplica procedurile de infringement ar trebui să ne îngrijoreze. Organizația noastră a susținut întotdeauna și este de acord cu taxa de depozitare la groapă. Și dacă această taxă va fi majorată, populația și societățile vor fi interesate să găsească soluții împreună cu noi, cu primăriile sau cu alți participanți la sistemul de colectare și reciclare. România are ținte de atins în colectare, în valorificare și noi putem contribui decisiv la atingerea acestora. Dar trebuie să fim lăsați să găsim soluții. Există foarte multe societăți, inclusiv noi, care nu pot colecta pentru că sunt oprite. Suntem reciclatori, valorificatori, colectori, dar nu avem dreptul şi să colectăm. De ce? Pentru că există un monopol al salubriştilor care au contracte pe perioade lungi, de 5, 10 sau chiar 20 de ani. Iar din punctul nostru de vedere, aceștia nu reușesc singuri să acopere întreaga cantitate de deșeuri. Cred că ar trebui să se profite și de sistemul nostru de colectare, în care au fost investiți foarte mulți bani.

ecologic: Care este poziția OPP Remat privind taxa de penalizare la neatingerea țintelor de valorificare a deșeurilor de ambalaje?

Mihai Sofian, președintele OPP Remat: Noi ne menținem poziția, pentru că această taxă de penalizare de 2 lei pe kilogram se va regla în timp, iar cel mai bun exemplu este cel al sticlei. La începutul anului 2016 au fost colectate între 15-20 de mii de tone, iar după aproximativ opt luni de zile, după aplicarea penalității, s-a ajuns la o cantitate colectată de 80-90 de mii de tone. Prin stimulare, au fost găsite soluții. Același lucru se va întâmpla și în industria de carton și plastic, unde piața se va regla în timp. În luna decembrie erau câteva OTR-uri care nu mai aveau nevoie de metal. Acest lucru înseamnă că societățile au reușit să își acopere cantitățile necesare pentru închiderea circuitului. În același timp, noi am avut discuții cu societățile care pun pe piață deșeuri, cu producătorii și le-am explicat că din punctul nostru de vedere nu ar trebui să se plătească un preț foarte mare, deoarece prețul devine șantajabil și apare lupta între OTR-uri, între producători.

ecologic: Cum lucrează valorificatorii, membrii OPP REMAT, cu OTR-urile?

Mihai Sofian, președintele OPP Remat: Noi continuăm colaborarea cu OTR-urile, iar din anul trecut am început să lucrăm în paralel și cu societățile care doresc să își rezolve problemele individual. Societățile nu sunt foarte mari, dar împreună avem posibilitatea să închidem un circuit. Astfel, realizăm o economie circulară.

ecologic: Mai este cerere de fier în România, funcționează combinatele siderurgice, aveți piață pe zona aceasta?

Mihai Sofian, președintele OPP Remat: Din punctul meu de vedere, în România, cererea de fier este de aproximativ 65-70 de mii de tone pe lună. Aceste cantități încă se pot realiza în partea de sud a țării. Dar se realizează cu greu, deoarece o cantitate considerabilă pleacă și la export. Există însă diferențe la preț și la calitatea cerută. În Turcia de exemplu se oferă un preț mai bun și o calitate mai scăzută a mărfii. În România, acum prețul este mai mic și ni se cere o calitate mai bună.

Ceva este în neregulă cu productivitatea. Dacă marfa este trimisă în Turcia, se câștigă mai bine de pe urma acesteia decât dacă este trimisă la noi în țară, în România.

ecologic: Există la ora actuală o cerere din partea Asocia-țiilor de Dezvoltare Intercomunitară (ADI-urilor), care vor interzicerea colectării deșeurilor de la populație. Se spune că aceasta ar fi o cauză a neatingerii țintelor de colectare şi reciclare. Care este părerea dumneavoastră?

Sortarea deşeurilor la REMAT

Mihai Sofian, președintele OPP Remat: Problema este simplă. Oamenii vor să găsească vinovați pentru incapacitatea lor de a-și rezolva problemele. Atâta timp cât ADI-urile nu sunt în stare să își pună la punct un sistem de colectare eficient, nu au rezultate.

Eu nu înțeleg de ce autoritățile și-ar dori să oprească colectarea de la populație. Pentru că acesta este un sistem care funcționează, spre deosebire de altele. Ce facem? Pentru a ne atinge obiectivele de țară, menținem sistemele nefuncționale și le închidem pe cele funcționale? De ce trebuie să lichidăm ceva care merge? La noi populația aduce marfa, plasticul, metalul, sticla, hârtia, cartonul, colectată și selectată, nu se vine cu deșeurile amestecate, fiindcă noi vorbim de deșeuri, spre deosebire de alții, care vorbesc de gunoi. În plus, oamenii care ne aduc aceste deșeuri - și nu sunt puțini - câștigă niște bani de pe urma muncii lor, bani cu care își întrețin familiile. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare