Cantitățile de deșeuri colectate au crescut semnificativ anul trecut - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Cantitățile de deșeuri colectate au crescut semnificativ anul trecut

07 March 2017 - 03:55 PM Reciclare & Recuperare

DeşeuriÎndeplinirea obiectivelor de valorificare pe care le au cei care pun pe piață produse ambalate reprezintă o mare problemă pentru cei care au obligații în domeniu. Preluarea responsabilităților acestora de către organizații specializate este o practică comună tuturor țărilor Uniunii Europene, iar sistemul de preluare a responsabilităților funcționează în România din anul 2004, odată cu înființarea Eco-Rom Ambalaje. Anul trecut, în urma unui control efectuat de Administrația Fondului pentru Mediu la unii valorificatori, sistemul a fost zguduit din temelii, mulți din producători văzându-se nevoiți să achite milioane de euro penalități către AFM. Despre cum funcționează în prezent acest sistem și care sunt problemele cu care se confruntă am aflat de la Geanin Şerban, directorul Asociației organizațiilor de transfer de responsabilitate din România, Eco-România.
ecologic

ecologic: Ce organizații fac parte din Eco-România și cum ați încheiat anul 2016 din punct de vedere al realizării obiectivelor?

Geanin Şerban, directorul executiv al Asociaţiei Eco-România: Asociația Eco-România reunește cinci organizații de transfer de responsabilitate: FEPRA, Ecologic 3R, Eco-Rom Ambalaje, Sota Grup 21 și Ecopim. Fiecare dintre ele a reușit să îndeplinească obiectivele de reciclare/valorificare pentru cantitățile de ambalaje introduse pe piață de către cei cu care membrii noștri sunt în contract.

ecologic: Și totuși sunt producători care spun că sistemul nu funcționează și de aceea au plătit penalități la AFM.

Geanin Şerban, directorul executiv al Asociaţiei Eco-România: Oricine plătește o amendă se plânge și este normal ca unii să fie nemulțumiți. Mai ales că marea majoritate a producătorilor și importatorilor de bunuri ambalate a fost de bună-credință, a susținut financiar colectarea și a făcut eforturi pentru a-și îndeplini obligațiile, atât prin intermediul OTR-urilor, cât și în mod individual. Mulți au reușit. Dar sunt și unii care, în ciuda acestor eforturi, au plătit la AFM pentru cantitățile nereciclate. Dar sunt și aceia, foarte puțini, care și-au canalizat întreaga energie pentru a reduce valoarea penalității sub costurile de operare. Parlamentul a respins definitiv, în data de 21 februarie a.c., respectiva inițiativă legislativă.

Dacă vorbim de sistem, consider că vom putea trage o concluzie doar atunci când vom avea datele finale de la autorități. Trebuie să ne fie puse la dispoziție următoarele informații: cantitatea de ambalaje introduse pe piață de către producători și importatori, cantitatea transferată OTR-urilor, respectiv cantitatea gestionată în mod individual și, bineînțeles, cantitățile reciclate și cantitățile valorificate, atât prin intermediul OTR-urilor, cât și individual. Doar atunci când vom ști gradul de realizare al obiectivelor la nivel național vom putea acționa în consecință. Este evident că dacă gradul de realizare este mic, atunci schimbările trebuie sa fie radicale, dar dacă am reușit să atingem un procent în jur de 90% din obiectiv la nivel național, așa cum se întrevede, nu se mai poate spune că sistemul nu funcționează. Să nu uităm că până acum nu au fost active toate instrumentele care ar putea crește interesul pentru reciclare și mă refer aici în special la taxa de depozitare, despre care încă se discută cum va fi. Abia în a doua parte a anului, actori importanți, cum ar fi stațiile de sortare, au putut raporta cantități, iar normele de aplicare a ordonanțelor din iunie 2016 au venit abia în decembrie.

Geanin Şerban, directorul executiv al Asociaţiei Eco-România

De asemenea, trebuie să știm datele finale de la Agenția Națională de Protecție a Mediului cu ceea ce reciclatorii și colectorii au raportat că au realizat în anul 2016 și să găsim soluții de a documenta și a da producătorilor posibilitatea să folosească toate cantitățile colectate, astfel încât dacă România își realizează țintele, atunci nici producătorii să nu fie puși să plătească.

ecologic: În anul 2016, prețurile plătite de producători către OTR-uri au fost foarte mari…

Geanin Şerban, directorul executiv al Asociaţiei Eco-România: Au fost foarte mari raportate la ce? Prețurile sunt rezultatul mecanismului de piață: cererea și oferta. Oferta a fost stabilită de cei care colectează deșeurile de ambalaje pe diferite fluxuri, OTR-urile fiind nevoite să achite aceste costuri. Dacă ne raportăm la anul 2015, într-adevăr, prețurile au crescut de câteva ori. Reamintesc faptul că OTR-urile plătesc prețul colectării salubriştilor, colectorilor, în funcție de costul rezultat pentru această activitate. Să nu uităm că doar un transport de la Oradea la București pentru sticlă este de aproximativ 250 lei/tonă. A fost un an atipic. Prețurile au crescut pentru că mulți au profitat de lipsa de deșeuri și de teama că nu se vor îndeplini obiectivele. Pe de altă parte, din iunie, atunci când producătorii au putut să își realizeze individual obiectivele și au intrat pe piață, prețurile au crescut artificial, poate prin creșterea numărului celor care cereau deșeuri. Cert este că interesul pentru reciclare este mai mare, mulți au început să investească în sisteme performante de colectare și, spre sfârșitul anului, cantitățile de deșeuri colectate au crescut vizibil. În mod normal, când diferența dintre obiectiv și realizare va scădea, atunci și prețurile nu vor mai avea componenta de speculă.

ecologic: Din punctul de vedere al membrilor Eco-România, ce credeți că ar trebui făcut în anul 2017 pentru a se evita problemele din anii trecuți?

Geanin Şerban, directorul executiv al Asociaţiei Eco-România: Este obligatoriu să avem în primul rând predictibilitate. Trebuie să sprijinim aplicarea reglementărilor actuale și să nu le schimbăm sub influența celui care strigă mai tare, populist, fără o analiză serioasă a datelor. Trebuie să clarificăm aspectele legate de responsabilitatea fiecăruia și fac referire la faptul că producătorii pot finanța reciclarea astfel încât deșeurile să nu ajungă la gropile de gunoi, dar ei nu pot fi găsiți responsabili pentru ceea ce fac reciclatorii autorizați în curtea lor. O altă problemă este că se pierd cantități deja reciclate din lipsa prevederilor clare în ceea ce privește documentația și de aceea este imperios necesar să primim de la autorități răspunsuri clare atunci când solicităm lămuriri pentru a putea aplica corect legea. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare