Mai multă reciclare, mai puține gropi de gunoi și limitarea risipei alimentare - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Mai multă reciclare, mai puține gropi de gunoi și limitarea risipei alimentare

03 April 2017 - 03:38 PM Reciclare & Recuperare

Colectare selectivăPatru directive privind gestionarea deșeurilor provenite în principal din gospodării și de la micile întreprinderi au fost modificate de către parlamentarii europeni în data de 14 martie 2017. Deputaţii au propus ţinte mult mai ambiţioase decât propunerile Comisiei Europene, procentul de reciclare a deşeurilor de ambalaje ajungând, de exemplu, la 80% până în 2030. Deputații vor ca prin noile modificări legislative să se limiteze la 5% procentul de depunere a deşeurilor municipale la gropile de gunoi, iar risipa alimentară să fie redusă cu 50% până în 2030.

Cifrele pentru 2014 arată că 44% din toate deșeurile municipale la nivelul UE sunt reciclate sau compostate, față de doar 31% în 2004, iar până în 2020, statele membre UE ar trebui să recicleze sau să composteze peste 50% din deșeuri.

„Astăzi (14.03.2017 - n.r.) Parlamentul a arătat cu o largă majoritate că este încrezător în tranziția către economia circulară. Am decis să revenim la țintele ambițioase de reciclare și utilizare a gropilor ecologice propuse inițial de Comisie în 2014“, a spus raportorul Simona Bonafè (S&D, IT).

„Cererea de materii prime de către economia mondială ar putea crește cu 50% în următorii 15 ani. Pentru a combate această tendință, trebuie să adoptăm un model de dezvoltare circulară care să păstreze materialele și valoarea lor în circulație, singura soluție pentru a menține sustenabilitatea și creșterea economică. Reutilizarea, reciclarea și recuperarea sunt cuvinte cheie pentru a construi o paradigmă de promovare a sustenabilității, inovației și competitivității, astfel încât deșeurile să nu mai fie o problemă, ci o resursă“, a încheiat ea.

Simona Bonafè (S&D, IT)Deșeuri și ambalaje

Până în 2025, cel puțin 70% din greutatea tuturor deşeurilor de ambalaje ar trebui să fie reciclate sau pregătite pentru reutilizare (verificate, curățate sau reparate), spun deputații. Iar până în 2030 trebuie să se atingă un procent de 80%. Comisia Europeană propusese 65%. Pentru materialele de ambalare, cum ar fi hârtia și cartonul, plasticul, sticla, metalul și lemnul, deputații propun ținte de reciclare cuprinse între 65% la plastic şi 90% la sticlă până în 2030, cu ținte intermediare pentru fiecare material în 2025.

Gropile de gunoi

Propunerea legislativă a Comisiei limitează la 10% până în 2030 procentul de deșeuri municipale duse la groapa de gunoi, însă parlamentarii au propus o reducere de 5%, cu posibilitatea unei extensii de 5 ani în anumite condiții pentru statele membre care au utilizat gropile de gunoi pentru mai mult de 65% din deșeurile municipale în 2013.

La votRisipa alimentară

Risipa alimentară în UE este estimată la aproximativ 89 milioane de tone sau 180 kg/capita/an. Deputații cer o țintă de reducere a risipei alimentare de 30% până în 2025 și de 50% până în 2030, prin comparație cu 2014. Ei propun o țintă similară pentru deșeurile marine.

Ce urmează

Cele patru rapoarte adoptate în data de 14 martie 2017 reprezintă poziția de negociere a Parlamentului înainte de negocierile cu Consiliul de miniștri, care urmează să își adopte poziția la rândul său.

România reciclează 13% din deșeuri

În 2014, România a reciclat numai 13% din deșeuri (prin comparație cu 44% la nivel european), 72% dintre deșeurile țării mergând la gropile de gunoi (31% la nivel UE). Aşa că pentru îndeplinirea acestor ţinte ambiţioase propuse de Parlamentul European în următorii 13 ani, ţara noastră va trebui să depună un efort extraordinar, dacă nu imposibil, în condiţiile în care nici până la ora actuală nu avem finalizat Planul Naţional de Gestionarea a Deşeurilor, nu am implementat sistemul de trasabilitate a deşeurilor (SIM), nu avem nici măcar o singură infrastructură de colectare selectivă a deşeurilor municipale etc. Totuşi, dacă mai contează, România a primit o derogare de 5 ani pentru îndeplinirea ţintelor cu privire la depozitarea deşeurilor municipale.

În 2014, Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda și Suedia nu au trimis niciun deșeu municipal la gropile ecologice, în timp ce Cipru, Croația, Grecia, Letonia, Malta şi România încă trimit trei sferturi din deșeurile municipale la astfel de gropi. Deși gestionarea deșeurilor în UE s-a îmbunătățit considerabil în ultimele decenii, aproape o treime din deșeurile municipale sunt încă trimise în gropile de gunoi ecologice și mai puțin de jumătate din cantitate este reciclată sau compostată, cu mari variații între statele membre. Îmbunătățirea administrării deșeurilor ar putea avea beneficii pentru mediu, climat, sănătatea umană și economie.

La groapa de gunoi

Ca parte a tranziției către economia circulară, Comisia Europeană a făcut patru propuneri legislative care introduc noi ținte pentru gestionarea deșeurilor în privința reutilizării, reciclării și gropilor ecologice. Propunerile întăresc și prevederile UE privind prevenirea deșeurilor și responsabilitatea extinsă a producătorului, uniformizarea definițiilor, raportarea obligațiilor și metode de calcul pentru ținte.

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare