SNRB a premiat câștigătorii campaniei „Fii un exemplu pentru comunitatea pe care o conduci“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

SNRB a premiat câștigătorii campaniei „Fii un exemplu pentru comunitatea pe care o conduci“

03 April 2017 - 04:46 PM Reciclare & Recuperare

Să colectăm bateriile uzate!Primăriile care s-au implicat activ în campania națională „Fii un exemplu pentru comunitatea pe care o conduci“ derulată de Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) și au dat dovadă de inițiative pline de originalitate, au fost recompensate cu premii pe măsură.

Dintre cele peste 50 de autorități locale participante în proiect, finaliștii care s-au remarcat printr-o activitate deosebită au fost: Primăria Municipiului Fălticeni, județul Suceava (locul I), Primăria Răucești, județul Neamț (locul II) și Primăriile Iernut, județul Mureș și Panciu, județul Vrancea (locul al III-lea).

Câștigătorii au primit dotări constând în echipamente electronice: calculatoare, ecrane de proiecție și videoproiectoare, televizoare, mașini de spălat, scaune, jocuri, aparatură medicală și alte produse necesare, de care vor beneficia câteva școli și grădinițe, spitale și primării care au contribuit la succesul proiectului, valoarea totală a premiilor oferite fiind de peste 7000 de euro.

„La momentul lansării acestei campanii, ne-am propus să stimulăm autoritățile publice în vederea asumării obligațiilor privind conservarea, protecția și îmbunătățirea calității mediului și sănătății umane prin implicarea în organizarea punctelor de colectare a deșeurilor, precum și întărirea parteneriatului dintre autoritățile publice și schemele de răspundere extinsă a producătorilor. Deși rata de implicare nu a fost atât de mare pe cât ne-am fi dorit, este un punct de plecare bun pentru o colaborare pe termen lung cu cât mai multe primării pe care le invităm să se alăture demersurilor noastre. Mai mult decât atât însă, cea mai mare satisfacție este legată de faptul că am putut să oferim un moment de bucurie membrilor comunităților câștigătoare, prin produsele de care aveau atât de mare nevoie,“ au declarat reprezentanții Asociației SNRB.

Să fim exemple

Programul național de colectare selectivă și reciclare a bateriilor și acumulatorilor uzați, dedicat celor mai eco-activi edili, s-a bucurat de un real succes în rândul autorităților locale din România, care s-au întrecut în organizarea de acțiuni, colectând în total aproximativ 2 tone de baterii uzate. Toate primăriile au distribuit infrastructura de colectare în instituțiile publice din subordine, în unitățile de învățământ, dar și la agenții economici din oraș, chiar și la cluburile sportive, invitând prin intermediul mass-media locale toți locuitorii din oraș să se implice în acțiunile de colectare a bateriilor uzate.

Ai reciclat, eşti premiat!Reprezentanții Primăriei Răucești au pus în aplicare o strategie pentru informarea și conştientizarea cetățenilor cu privire la colectarea și reciclarea bateriilor uzate, organizând la avizierul Primăriei o expoziție foto cu un colaj cu fotografii și desene, însoțite de mesaje cu un puternic impact asupra populației, iar Primăria Orașului Panciu a marcat participarea la campanie în cadrul manifestărilor dedicate evenimentului „Ora Pământului 2016“.

„Doresc să adresez muțumiri tuturor celor implicați în proiect și felicitări organizatorilor pentru idee! Premiul va fi folosit pentru câteva dotări necesare Centrului social de recuperare și reabilitare neuromotorie pentru persoane adulte“, a declarat primarul orașului Panciu, Iulian Nica.

„Mulțumim tuturor celor implicați în campanie care au contribuit la obținerea premiului II în clasamentul final al administrațiilor publice locale din România participante la competiție. Mulțumim SNRB pentru oportunitatea de a participa la această competiție, iar acest premiu ne determină să ne implicăm și pe viitor în acțiuni de colectare a bateriilor uzate.

Dorim să formăm deprinderi și în rândul elevilor, de a recupera materialele reciclabile atât la şcoală, cât şi în timpul liber, valorizând respectul acestora faţă de natură şi mediul înconjurător, acțiuni care cu siguranţă vor folosi în definitivarea personalităţii şi conştiinţei viitorilor cetăţeni. Tânărul de azi care cunoaşte valoarea unei bucăţi de hârtie, a unei sticle sau a unui recipient din material plastic, precum și potențialul nociv al unei baterii uzate va fi cetăţeanul de mâine care va şti să utilizeze rațional fiecare lucru“, a afirmat Ana Săvescu, coordonatoarea acestei acţiuni în comuna Răucești.

„În primul rând, dorim să mulțumim organizatorilor pentru premiile acordate. În cadrul acestei campanii ne-am concentrat eforturile în modelarea unor exemple pozitive în societate privind comportamentul prietenos față de mediu, programul încurajând îmbunătățirea atitudinii responsabile a elevilor și cadrelor didactice față de deșeuri, în special față de deșeurile de baterii și acumulatori. Activitățile s-au desfășurat cu sprijinul și implicarea elevilor de la Școala Gimnazială Iernut și au vizat atât latura informativ-educativă, cât și componenta practică, aceea de colectare a bateriilor uzate în recipientele puse la dispoziție de către SNRB. Premiile câștigate au fost împărțite elevilor și utilizate pentru dotarea unui birou din cadrul primăriei“, a declarat Maria Ioana Roșca, inspector în cadrul Primăriei Iernut.

Şi cei mici au dat o mână de ajutor

Potrivit prevederilor HG nr. 1132/2008, autoritățile administrației publice locale sunt responsabile pentru organizarea și optimizarea sistemelor de colectare a bateriilor și acumulatorilor portabili uzați, în vederea minimizării eliminării acestora ca deșeuri municipale nesortate și pentru a atinge un înalt nivel de reciclare. Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) va continua și în 2017 parteneriatul cu reprezentanții autorităților locale, punând la dispoziția acestora atât infrastructura de colectare specifică şi materiale de promovare, cât și servicii de colectare performante.

ecologic

Premii consistenteAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare