50 de sisteme SIGUREC vor fi instalate în Capitală - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

50 de sisteme SIGUREC vor fi instalate în Capitală

11 May 2017 - 01:25 PM Reciclare & Recuperare

Forumul "Capitala Verde"Gabriela Firea, primarul Capitalei, și Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, au anunțat demararea unor acțiuni importante pentru cetățenii Capitalei, printre care implementarea unui sistem pentru managementul calității aerului, colectarea selectivă a deșeurilor municipale, creșterea suprafețelor verzi din București și un program de educație și conștientizare, în special în rândul tinerilor, privitor la gestiunea deșeurilor.ecologic

Deșeurile, marea problemă a Bucureștiului

În cadrul Forumului „Capitala verde“, desfășurat la Palatul Parlamentului în data de 2 aprilie a.c., Gabriela Firea a anunțat încheierea unui parteneriat între Primăria Capitalei și Green Group pentru colectarea selectivă a deșeurilor municipale.

„O mare problemă a Bucureștiului este cea a deșeurilor. Intențiile tuturor sunt bune, dar nu știu cum am ajuns în situația în care, în anul 2017, doar 5% din deșeuri sunt reciclate. Anul acesta dacă nu vom tripla acest procent vom primi amenzi usturătoare. Să nu uităm că până în anul 2020 trebuie să ajungem la un procent de 50%, ceea ce înseamnă că practic jumătate din cantitatea de gunoi acumulată pe teritoriul Capitalei va trebui să fie reciclată. Mă bucur foarte mult de colaborarea pe care o avem cu doamna Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, pentru că dorește să lucrăm împreună pentru rezolvarea acestei probleme. Mă bucur că primarii de sector sunt extrem de interesați de aceste aspecte care privesc poluarea și deșeurile, că lucrăm ca o echipă, iar rezultatele se vor vedea. La propunerea Green Group, vom implementa un program de colectare selectivă a deșeurilor în baza unui acord de parteneriat. Vor exista 50 de puncte SIGUREC de colectare a deșeurilor, unele automate, altele deservite de către operatori. Noutatea constă în faptul că aceste puncte de colectare încurajează activitatea de colectare selectivă, deoarece oferă în schimbul PET-urilor bani sau vouchere care pot folosite în supermarketuri. Și eu nu cred că este rău să ne aducem aminte că în copilărie mergeam cu toții să vindem sticle și așa mai câștigam un bănuț, iar acest lucru era util și pentru societate. Nu este nicio rușine, așa se întâmplă în toată Uniunea Europeană și trebuie să stimulăm colectarea selectivă, iar cele 50 de stații vor fi amplasate pe domeniul public, în zona școlilor, parcurilor, spitalelor și a altor locații“, a declarat Gabriela Firea.

Participanţi la forum

Ministerul Mediului vrea zero deșeuri

În privința gestionării deșeurilor, principala responsabilitate îi revine Ministerului Mediului.

În acest sens, Graţiela Gavrilescu a subliniat sprijinul pe care ministerul pe care îl conduce îl acordă Primăriei Generale, în special pentru rezolvarea problemei colectării selective a deșeurilor municipale.

Toţi ochii, aţintiţi pe vorbitori

„În prezent, pe mine, ca ministru al Mediului, mă interesează foarte mult ca România să nu mai aibă probleme de infringement, ca țara noastră să devină și ea o țară cu adevărat europeană. Știm cu toții foarte bine că sunt nouă infringementuri pe deșeuri la ora actuală și că suntem în pericol de a fi penalizați de către Comisia Europeană. Eu cred și sper sincer că fiecare edil din această țară, de la primarul Bucureștiului, până la al celei mai mici comune (...) își dorește ca oamenii și comunitatea pe care o conduce și o reprezintă să beneficieze de toate condițiile normale pentru a trăi într-un mediu curat și sănătos, în bunăstare și liniște. Problematica deșeurilor mă preocupă în cel mai ridicat grad. De aceea, în perioada următoare, noi, ministerul, împreună cu ADI-urile, cu societățile de salubrizare, cu societățile producătoare de ambalaje, împreună cu alte ministere care sunt factori decidenți în acest domeniu, vom finaliza un plan exact, cu termene și cu măsuri urgente, astfel încât în anul 2050 România să ajungă la ținta de deșeu zero. Implementarea unor sisteme de colectare selectivă este o urgență de grad zero pentru Ministerul Mediului, iar implicarea în acest proces a fiecărui cetățean este esențială pentru succesul oricărui program de acest fel. Îi vom sprijini din tot sufletul pe toți cei responsabili, dar trebuie să atenționez că vor exista și penalizări în cazul în care sistemul nu va funcționa corespunzător“, a spus Graţiela Gavrilescu.

Un sistem european de colectare pentru Bucureşti

Pentru Green Group, cel mai mare reciclator din România, asigurarea materiei prime necesare în procesul de producție este esențială, iar parteneriatul cu Primăria Capitalei privitor la colectarea selectivă poate reprezenta un prim mare pas în rezolvarea acestei probleme.

Doiniţa Mihai, Constantin Damov şi Andra Copăceanu, Green GroupDoinița Mihai, directorul sistemului de preluare SIGUREC, a făcut o prezentare a modului în care vor fi preluate deșeurile reciclabile. Aceasta a spus: „Green Group are o experiență în România de 15 ani în acest domeniu de activitate, iar acest lucru ne-a obligat să găsim soluții potrivite, eficiente, în colectarea selectivă a deșeurilor. Green Group are în portofoliul său șase companii, dintre care cinci sunt pentru procesarea și reciclarea deșeurilor, atât a ambalajelor, cât și a echipamentelor electrice și electronice, una dintre ele, SIGUREC, ocupându-se activ de colectarea deșeurilor.

Inamicul tuturor sunt gropile de gunoi și ar trebui să ne concentrăm cu toții atenția către acest obiectiv și să încercăm să deviem deșeurile cu valoare de la gropile de gunoi. Astfel, noi ne-am gândit să participăm alături de municipalitățile din România și de firmele de salubritate și am împrumutat un model european care se numește acord voluntar. Este un parteneriat încheiat între municipalități și operatorii economici privați pentru a propune soluții de rezolvare a unor probleme diverse. În momentul de față discutăm despre soluții privind colectarea selectivă a deșeurilor. În anul 2013, Green Group a semnat cu Asociația Marilor Retaileri și cu Ministerul Mediului un acord voluntar și atunci a fost adusă în România prima stație de reciclare, care în viziunea noastră este o infrastructură de colectare modernă.

Este vorba despre stații inteligente și despre două tipuri de infrastructuri: una este complet automatizată și poate prelua deșeuri din ambalaje, aluminiu, PET și sticlă, un echipament dotat cu senzori care citește materialul care este introdus în aparat, unde nu poate fi introdus orice obiect, ci numai acela pentru care aparatul a fost creat.

În schimbul gestului de a colecta selectiv deșeurile, aparatul emite un voucher, a cărui contravaloare poate fi transformată în discount la cumpărături sau donată către un ONG. Cel de-al treilea echipament, asistat de către un operator, este o stație de colectare selectivă care este amplasată pe domeniul public, în apropierea școlilor, arterelor rezidențiale aglomerate. Aceasta preia o gamă diversificată de deșeuri, de la ambalaje până la echipamente electrice și electronice și chiar ulei alimentar uzat. Această stație este deservită de către un operator care are ca scop să ajute cetățeanul care vine acolo cu deșeurile, dar și să-i ofere informații primare despre colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor“.

În cadrul Forumului „Capitala verde“, municipalitatea a anunțat și că va implementa în perioada următoare un sistem operațional pentru managementul calității aerului, prin care se vor monitoriza și măsura principalii poluanți atmosferici din București. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare