Digitalizarea şi inovaţia vor avea un impact deosebit asupra economiei sustenabile - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Digitalizarea şi inovaţia vor avea un impact deosebit asupra economiei sustenabile

08 June 2017 - 04:14 PM Reciclare & Recuperare

Conferinţa anuală a WEEE Forum, organizată la Malta în perioada 26-27 aprilie a.c., a fost un eveniment important pentru toţi cei care se ocupă de gestionarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice din Europa. Membru în boardul de conducere a acestei prestigioase organizaţii, Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei ECOTIC, ne-a făcut o scurtă prezentare a principalelor teme care au fost abordate în cadrul acestui eveniment.  ecologic

Jan Vlak, preşedintele WEEE Forum

ecologic: Ce subiecte au fost dezbătute în cadrul Conferinței WEEE Forum din acest an?

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: Conferinţa a fost un moment binevenit, un eveniment festiv organizat de WEEE Forum împreună cu colegii de la WEEE Malta care au depus eforturi deosebite pentru ca această conferință să fie un real un succes din toate punctele de vedere. A fost o reuşită și din punctul de vedere al prezenţei, conferința reunind pe de-o parte producătorii, organizațiile colective din țările membre UE înregistrate în Asociația WEEE Forum, reciclatori, ONG-uri și, nu în ultimul rând, reprezentanți ai Comisiei Europene. Au fost peste 160 de participanți care s-au întâlnit timp de două zile în jurul unor teme de interes, iar panelurile la care am participat direct au fost dedicate unor teme actuale, chiar și de viitor.

Una dintre teme a fost digitalizarea și inovația. Aceasta a fost configurată ca o discuție liberă referitoare la tendinţele din prezent ce urmează să devină o realitate semnificativă în viitorul apropiat, şi anume impactul noilor tehnologii asupra economiei sustenabile. Exemplele din cadrul acestui panel, la care am participat şi eu, decurg dintr-o economie din ce în ce mai digitalizată. Nu vorbim numai despre eco-inovaţie ci şi de trasabilitatea resurselor pe care o implică un produs sau altul. Au fost multe prezentări, dintre care s-a remarcat cea a reprezentantului Apple, o prezentare deosebită care a arătat și a demonstrat modul în care ei încearcă să facă produse cât mai sustenabile și cât mai reciclabile încă din momentul zero al concepției, al inovației.

Karmenu Vella, comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime şi Pescuit

Prezentările au abordat şi modul în care încearcă mulți dintre producătorii mari, cel puțin cei din zona IT, să urmărească produsul din momentul concepției până la stadiul de end-of-life, când produsele sunt retrase de pe piață, colectate, reciclate, chiar revalorificate. Totul pe măsura așteptărilor fiecărui producător, şi anume aceea de a avea acces cât mai facil și cât mai direct la resursa materială pe care o dorește fiecare, fie că este vorba despre metale prețioase, de sticlă, plastic sau alte materiale.

Pe timpul conferinţei

Primul panel a fost dedicat în mare măsură acestei realități generate de noile tehnologii şi implicarea lor în producție, în ceea ce există în prezent pe piață, inclusiv în România. Imprimarea 3D rezolvă foarte multe probleme, dar mai sunt și alte exemple ce duc la urmărirea modului în care sunt colectate și reciclate deșeurile, cum sunt codurile de bare, care în multe țări au ajuns să fie o obligație a producătorilor și respectiv a reciclatorilor pentru o mai bună monitorizarea a întregului flux.

Unul dintre exemplele pe care noi, ECOTIC, le-am dat a fost modul de preluare on-line a deșeurilor de la populație direct de acasă, acela pe care noi deja îl practicăm la nivelul Capitalei împreună cu SIGUREC.

Acest sistem de preluare a deșeului pe bază de înscriere online funcționează foarte bine, iar pe viitor el va fi extins la nivelul întregii țări pentru a scurta timpii de preluare și, de ce nu, pentru a oferi un anumit grad de confort populației, astfel încât cetăţenii să nu mai caute puncte de colectare, mai ales cei în vârstă, care nu au posibilitatea de a duce anumite categorii de deșeuri foarte grele la punctele de colectare.

Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Ecotic

Un alt subiect al acestui panel a fost digitalizarea, care aduce noi modele de business, noi modele de consum, dar şi noi modele de afaceri pentru zona de colectare și reciclare. Aceste modele, care sunt deja configurate în anumite țări din Europa, aduc cu ele implicit şi noi locuri de muncă. Poate că aici este intersecția cea mai interesantă a ceea ce înseamnă impactul digitalizării și al inovației în direcția realizării unei economii sustenabile. Toate acestea aduc un plus de valoare şi de confort celor care lucrează sau care vor lucra în viitor în domeniul protecției mediului și în cadrul acestei economii sustenabile, circulare.

ecologic: Jan Vlak, președintele WEEE Forum a atins un subiect destul de sensibil, acela al țintelor de reciclare...

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: Da, a fost un moment interesant al discuției, pentru că pe de-o parte se aflau în sală producători, reciclatori, alți participanți la fluxul de colectare și reciclare, dar nu în ultimul rând şi reprezentanți ai Comisiei Europene. Karmenu Vella, comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, a prezentat un punct de vedere din partea Comisiei Europene, dar a participat implicit şi la aceste dezbateri care au fost extrem de interesante.

Walter Stahel

Evident că țintele reprezintă o provocare extrem de actuală și aşa va fi și în continuare, deoarece, cum știm cu toții, și nu este valabil doar în România, resursa numită DEEE (deșeuri electrice și electronice) nu este la îndemâna tuturor. Aceasta se află fie la punctele de colectare pe care municipalitățile le au la dispoziție, fie la îndemâna altor jucători din piață care nu sunt neapărat producători sau municipalități. Rămâne în continuare problema accesului direct al producătorilor la această resursă valoroasă și maniera în care aceştia pot şi trebuie să conlucreze în parteneriate cu primăriile și cu municipalitățile. Și nu în ultimul rând, este vorba despre ceea ce există în multe țări din Europa, şi anume demersul legislativ, cadrul legal prin care sunt desemnați ca responsabili pentru atingerea țintelor toți actorii, de la producători, la municipalități până la toţi jucătorii din piață, cum ar fi Remat-urile, reciclatorii, colectorii, toți cei care au acces la resursă. Aceasta este o abordare pe care și noi o susținem, care funcționează în unele țări cum este Italia, o ţară apropiată de România şi ca mentalitate a cetăţenilor și ca mijloace de colectare. Avem ce învăța de la ei fiindcă sunt cu mult înaintea noastră și au reguli clare, prevăzute în legislaţia cu privire la împărţirea responsabilităţilor pentru atingerea țintelor naționale.

Pascal Leroy

ecologic: Cine este responsabil la noi în țară pentru atingerea țintelor naționale conform legii?

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: La ora actuală vorbim despre OUG nr. 5/2015, care spune că producătorii sunt desemnați ca fiind responsabili. Probabil că prin trecerea prin Parlament a unei legi se va ajunge la o decizie înțeleaptă de a face o repartiție corectă, judicioasă a responsabilităților care revin tuturor participanților la fluxul de colectare și reciclare, adică tuturor actorilor. De altfel, aceasta este şi sintagma care se folosește în Europa, „all the actors“. Aceasta ar fi cea mai bună soluție pe care ar putea Parlamentul în decursul acestui an să o transpună printr-o lege care, sperăm noi, să fie însoţită în prealabil de o dezbatere publică foarte serioasă.

ecologic: În ceea ce privește atingerea țintelor, cât de important este enforcementul?

Valentin Negoiță, președintele Asociației ECOTIC: Enforcementul este lucrul cel mai important alături de o legislație corectă, pentru că avem două fațete foarte importante care sunt complementare: o legislație corectă care să prevadă responsabilitățiile tuturor celor implicați în fluxul de colectare, reciclare, revalorificare a deșeurilor și enforcementul care trebuie să urmărească modul în care se petrec lucrurile, fluxurile, fie că este vorba de verificarea la producători, fie la retail și, de ce nu, la reciclatori. Peste tot în acest lanț de activități în domeniul economiei circulare ar trebui să existe un enforcement logic și constant, pentru că acest lucru este necesar peste tot în Europa, cu atât mai mult la noi, unde lucrurile sunt relativ la început. Noi avem doar zece ani de experiență în timp ce alte țări se pot lăuda nu numai cu experiență, dar şi cu bune practici de aproximativ 20 de ani, cum este cazul Suediei, Norvegiei, Olandei, Belgiei și Franței.

Deplin consens

Experiențele în acest sens sunt foarte utile și avantajele acestor conferințe sunt networkingul, schimbul de idei, dincolo de participarea la discuții cu tematică, schimburile de experiență, preluarea celor mai bune practici din economie și între organizații. Aici aș putea să precizez cu plăcere că așa cum noi dorim să ne inspirăm din experiențele bune din vestul Europei, la fel împărtășim și noi din experiența noastră de peste zece ani altor țări care sunt la început de drum, cum sunt Serbia şi Bosnia-Herţegovina. În această toamna, vor veni în România niște colegi de ai noștri din aceste ţări pentru a vedea ce și cum am făcut, deoarece şi ei vor porni în curând pe acelaşi drum, la fel ca şi noi acum zece ani de zile. Sunt interesați să afle de la noi care sunt oportunitățile dar și riscurile, deoarece vor să creeze un sistem de colectare și reciclare a DEEE-urilor la standarde europene și vor să vadă ce înseamnă practic acest lucru. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare