WEEE Forum: 15 ani de succese în reciclarea deșeurilor de echipamente electronice - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

WEEE Forum: 15 ani de succese în reciclarea deșeurilor de echipamente electronice

09 June 2017 - 09:44 AM Reciclare & Recuperare

A cincea Conferinţă internţională a WEEE ForumCu ocazia celei de-a cincea Conferințe Internaționale WEEE, găzduită de Malta în perioada 26-27 aprilie 2017, WEEE Forum a celebrat 15 ani de activitate și a prezentat viziunea sa pentru asigurarea unui viitor eficient și durabil în domeniul colectării și reciclării deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Cooperarea între toți partenerii interesați va fi cheia atingerii țintelor ambițioase de colectare propuse. Organizaţiile din România care fac parte din WEEE Forum sunt ECOTIC, ENVIRON şi ROREC.

WEEE Forum reprezintă vocea a treizeci și una de organizații de transfer de responsabilități (OTR-uri) din Europa, Australia și Asia. Mandatate de 31.000 de producători de echipamente electrice și electronice pentru a colecta, recicla și valorifica la cele mai înalte standarde 17 milioane tone de DEEE, OTR-urile membre au contribuit la dezvoltarea unei economii europene mai eficiente în consumul de resurse și mai durabile.

Președintele WEEE Forum, Jan Vlak, a declarat în deschiderea conferinţei: „Ținta de colectare pentru anul 2019, de 65% din echipamentele vândute sau 85% din DEEE generate, va fi extrem de dificil de atins pentru aproape toate statele membre, dacă nu vom reuși să încurajăm cooperarea între toate părțile interesate, să luăm în calcul toate DEEE-urile și să îmbunătățim aplicarea legii.“

Prezent la eveniment, Karmenu Vella, comisarul pentru Mediu al Comisiei Europene, a subliniat faptul că: „Deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt un exemplu clasic pentru a arăta de ce merită să depunem eforturi în reciclare: merită pentru mediu, pentru industrie și pentru locuri de muncă.“ Oficialul a adăugat: „Această industrie este un foarte bun exemplu pentru a arăta de ce avem nevoie să trecem de la managementul deșeurilor la managementul resurselor și de ce e necesar să găsim soluții pentru o economie circulară“.

Cele două zile ale conferinței au reunit organizații de transfer de responsabilități, reciclatori, producători și alți parteneri care au discutat pe marginea a trei subiecte importante: digitalizare și inovație, economia circulară și eficiența resurselor și, respectiv, responsabilitatea extinsă a producătorilor.

În ultimii 15 ani, organizațiile de transfer de responsabilități membre ale WEEE Forum au depus eforturi pentru a transforma principiul responsabilității extinse a producătorilor într-o abordare pragmatică și eficientă, menită să modeleze politici în domeniul DEEE. Aceste OTR-uri au dus la îndeplinire recomandările Directivei DEEE în numele membrilor.

WEEE Forum

„Producătorii acceptă faptul ca este nevoie să finanțeze costurile de ieșire din uz, dar trebuie să aibă autoritatea de a gestiona și a controla aceste costuri. (...) Legislația trebuie să facă în așa fel încât responsabilitățile producătorilor și costurile lor să fie clare și aceștia să aibă dreptul legal de a aproba punctele de colectare, colectorii și reciclatorii de DEEE,“ a precizat Philip Morton, vicepreședinte al WEEE Forum.

La rândul său, Pascal Leroy, secretar general al WEEE Forum, a declarat că: „Toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie să urmeze exemplul Olandei, Belgiei, Irlandei, Lituaniei și Franței și să transpună în legislația națională standardele EN 50625 referitoare la colectarea, logistica și tratamentul DEEE.“

WEEE Forum va continua să joace un rol important în progresul spre o economie circulară și va evidenția atât realizările, cât și problemele de interes major de pe piața deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Pentru mai multe informații, accesați www. weee2017.com.

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare