Asalt media asupra depozitului de deşeuri municipale Glina - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Asalt media asupra depozitului de deşeuri municipale Glina

16 June 2017 - 09:50 AM Reciclare & Recuperare

Depozitul GlinaDepozitul de deşeuri municipale Glina a fost în nenumărate rânduri ţinta unor atacuri care urmăreau preluarea acestuia de către diverse grupuri de interese atât din România, cât şi din afară. Acuzaţiile au vizat spălări de bani, importuri de deşeuri şi multe altele, toate dovedindu-se în timp a fi simple speculaţii. Scandalul de acum este legat şi de celebra taxă de salubrizare, o taxă care a creat mari divergenţe politice în ultimul timp. Culmea este că Ecorec este poate singurul depozit care nu a încercat să evite plata acestei taxe.

Se pare că asaltul de acum asupra depozitului Glina, nu este un demers natural al cetăţenilor din localitatea limitrofă Bucureştiului, ci el vizează de fapt preluarea abuzivă a acestuia, şi a întregii investiţii făcute de către societatea Ecorec de către un alt operator din domeniu agreat de municipalitate.

Vă prezentăm în continuare dreptul la replică emis de societatea Ecorec SA, urmând să revenim cu amănunte pe această temă.

 

Depozitul Glina

Comunicat de presă

În urma apariţiei în presă în data de 14.06.2017 a articolului disponibil la adresa http://www.stiripesurse.ro/bomba-ecologica-de-la-groapa-de-gunoi-glina-a-ramas-in-sfar-it-fara-autoriza-ie-de-mediu_1202243.html  cu privire la faptul că Depozitul de deşeuri Glina a ramas fără autorizaţie de mediu şi a acuzaţiei foarte grave nefondate cum că a „prejudiciat în mod grav bugetul statului cu peste 2 milioane de euro” fentând „plata taxelor către stat” pentru obligaţiile prevăzute în OG 31/2013 creând „un sistem de prejudiciere a bugetului de stat prin plata unor sume foarte mici către fondul de mediu” facem urmatoarele precizări:

1. Pentru activitatea desfăşurată în incinta depozitului Glina, societatea ECOREC SA deţine Autorizatia Integrata de Mediu nr. 57 care a fost valabilă până la data de 01.06.2017. Începând cu luna mai 2017 societatea este în procedură legală pentru obţinerea unei noi autorizaţii integrate de mediu.

2. În perioada 27-29.03.2017 Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Ilfov a verificat activitatea de la depozitul Glina şi modalitatea în care ECOREC SA şi-a indeplinit obligaţiile privind  întocmirea şi depunerea declaraţiilor la Administraţia Fondului de Mediu în conformitate cu prevederile legislative privind taxa speciala pentru depozitare. În urma acestui control s-a constatat că ECOREC SA a întocmit corect aceste declaraţii şi le-a depus la Administraţia Fondului pentru Mediu, respectând dispozitiile legale în vigoare.

3. În aceeasi perioadă în care s-a derulat controlul la Depozitul Glina  Garda Naţională de Mediu a efectuat un control si la un alt depozit de deşeuri din judetul Ilfov..

Pe siteul Gărzii Naţionale de Mediu se găseşte comunicatul din data de 02.05.2017 în care se menţionează că un în urma controlului respectiv s-a constatat că, în cursul anului 2017, administratorul depozitului de deşeuri a recepționat o cantitate de 63.000 t deseuri, dintre care 54.000 t au fost depozitate temporar în zona rampei de transfer, în baza unui Contract de păstrare temporară de deşeuri, valabil până la data de 31.03.2017. Prin acest contract, încheiat cu o societate de salubritate, operatorul depozitului de deşeuri a încercat să evite plata taxei de eliminare finală a deşeurilor, către Administrația Fondului pentru Mediu.”

Linia de sortare

Aceste aspecte preluate într-un mod eronat în articolul de presă se observă cu uşurinţă în conditiile în care presupusa societate care a încercat să evite plata taxei de eliminare finală a deşeurilor nu este societatea ECOREC SA, aşa cum rezultă în mod foarte clar din comunicatul de presă al Garzii Nationale de Mediu.( http://www.gnm.ro/otherdocs/15fmys7hu5u.pdf)

Faţă de cele mai sus menţionate şi având în vedere faptul că siteul Ştiri pe Surse.ro nu a contactat reprezentantii ECOREC SA, însă aduce la cunoştinta publicului  afirmaţii nereale, ce duc la învinovăţirea pe nedrept a subscrisei de săvârşirea unor infracţiuni grave.

Materie primă secundară

Considerăm că prin intermediul articolelor se urmăreşte o denigrare grosolană şi nejustificată a societăţii ECOREC SA dându-se publicităţii afirmaţii tendenţioase şi care nu au nicio acoperire în realitate, temeinicia declaraţiilor respective nefiind verificate în prealabil de către redactori. Deşi aceştia  aveau obligaţia profesională de a verifica sau de a ne solicita explicaţii cu privire la aceste afirmaţii, depunând un minim de efort pentru o informare corectă şi imparţială a publicului, au încălcat atât normele deontologice ale profesiei de jurnalist, cât şi principiile constituţionale referitoare la “principiul de nevinovaţie” şi la “informarea corectă a opiniei publice”.

Depozitul Glina

Credem că în realitate, se urmăreşte doar aducerea la cunoştinţa publicului a unor afirmaţii mincinoase, denigrarea ECOREC SA în calitate de operator al depozitului unde sunt tratate  30% din deşeurile colectate din Bucureşti şi judeţul Ilfov şi instigarea populaţiei împotriva depozitului de deşeuri.

Având în vedere acuzaţiile grave şi nefondate  aduse ECOREC SA  vă solicităm să înlăturaţi respectivul articol de presă. În caz contrar, vom demara procedurile legale prevăzute de legislaţia naţională şi Conventia Europeană a Drepturilor Omului pentru protecţia imaginii societăţii noastre.

ECOREC SAAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare