Cornel Brezuică: „România nu colectează separat, iar aceasta este o problemă care ne va afecta în scurt timp“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Cornel Brezuică: „România nu colectează separat, iar aceasta este o problemă care ne va afecta în scurt timp“

10 August 2017 - 01:28 PM Reciclare & Recuperare

Administrația Fondului pentru Mediu este instituția subordonată Ministerului Mediului care a finanțat de-a lungul anilor 26 de categorii de proiecte și programe naționale de protecție a mediului. Anularea timbrului de mediu, care a reprezentat de-a lungul anilor principala sursă de finanțare a Fondului pentru Mediu, a redus considerabil posibilitățile de finanțare ale instituției. Mai nou, amânarea aplicării taxei de depozitare are ca efect, pe lângă continuarea acestei practici primitive de gestionare a deșeurilor municipale, și păgubirea AFM de niște fonduri care ar fi trebuit să ajungă în sisteme moderne de gestiune a deșeurilor. Despre aceste subiecte am vorbit cu președintele AFM, Cornel Brezuică.ecologic

ecologic: Ce surse de venit are la ora actuală Fondul pentru Mediu?

Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Cea mai importantă sursă la bugetul Administrației Fondului pentru Mediu este constituită de două taxe: taxa pentru ambalaje și taxa de 3% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor metalice feroase și neferoase. Acestea reprezintă aproximativ 40% din veniturile Fondului pentru Mediu.

ecologic: Cât reprezenta taxa auto în veniturile AFM?

Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Valoarea timbrului pentru mediu era destul de ridicată și ca pondere cred că era situată undeva spre 70% din încasările totale de la AFM. Scoaterea timbrului pentru mediu a fost o lovitură pentru AFM, fiindcă această taxă era cea mai importantă sursă financiară a bugetului AFM.

ecologic: Credeți că ar fi necesară introducerea unui instrument similar și dacă da, de ce?

Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru MediuCornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Eu cred că este necesar să introducem o astfel de taxă, pentru că poluarea trebuie sancționată. Mai mult decât atât, există o legislație cu privire la instituirea unor sancțiuni pentru poluatori, atât pentru cei care au emisii din surse fixe, cât și pentru cei care au emisii din surse mobile și aici legea face referire la autovehicule.

ecologic: Sunt importate foarte multe autovehicule second-hand, foarte multe mașini vechi. Cum comentați această tendință?

Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Da, acum, pentru că piața a fost deschisă și având în vedere nivelul mic al veniturile populației și apetitul nostru pentru mașini, este clar că anul 2017 a fost un adevărat rai al înmatriculărilor în România, pentru că toate prognozele arată că în anul acesta vor fi înmatriculate aproximativ 280 de mii de mașini, iar o pondere importantă din acestea sunt mașini mai vechi de 15 ani, mașini care au un nivel mare de emisii și nu sunt prietenoase cu mediul înconjurător.

ecologic: Ce variante de taxe se au în vedere pentru descurajarea acestor importuri?

Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Există două variante: o taxă inclusă în prețul combustibilului, care să ajungă la AFM, iar a doua variantă constă într-o impunere anuală, o impozitare la bugetul local, care în acest moment ține cont doar de capacitatea cilindrică și care ar putea fi completată și cu o taxă pentru emisia de carbon, o taxă care să țină cont de norma de poluare, de vechimea mașinii. Acesta este o impunere anuală, pornind de la ideea că o mașină mai veche, cu o normă de poluare inferioară, să aibă o taxă mai mare decât un autovehicul cu o normă de poluare superioară și care este mai în concordanță cu cerințele actuale.

ecologic: Această taxă ar fi plătită la primărie și ulterior banii vor fi virați către AFM?

Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Exact, iar banii vor fi redistribuiți pentru programele autorității publice locale, iar o cotă către bugetul AFM pe partea de emisii și poluare. Desigur că aceasta ar fi o variantă. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că la ora actuală nu s-a luat o hotărâre, sunt doar discuții de principiu.

ecologic: Ce programe mai pot fi finanțate din bugetul Fondului pentru Mediu?

Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: În acest moment, AFM are în derulare mai multe programe: Rabla, Rabla Plus, care sunt programe anuale, programul de Apă - Canal dedicat autorităților publice locale și programul pentru împădurirea terenurilor agricole degradate și reconstrucția ecologică a acestora, iar AFM este singura instituție care finanțează un astfel de program. Este clar că deșertificarea reprezintă un pericol real pentru România, mai ales în zona Olteniei, unde acest fenomen este destul de accelerat. Mai avem Programul Casa Verde pentru persoanele fizice și avem în analiză un program pentru infrastructura de alimentare pentru mașinile electrice, iar aici sunt depuse solicitări pentru aproximativ 280 de stații de încărcare.

Acestea sunt programele în derulare și analizăm posibilitatea de a finanța și programe privind gestiunea deșeurilor, un program așteptat de către operatorii economici și care ar sprijini acest domeniu de activitate.

ecologic: Domeniul gestiunii deșeurilor este destul de vast; în ce direcție vă gândiți să faceți finanțările, mai exact?

Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: În opinia mea, ar trebui intervenit pe zona de tratare și reciclare, acolo unde sunt instalații subdimensionate față de necesarul României. Aici mă refer la zona de ambalaje, de non-ambalaje, la echipamente electrice și electronice, la baterii, unde într-adevăr capacitățile sunt insuficiente.

Vehicule scoase din uz

ecologic: Se pare că la ora actuală în România, în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, veriga slabă este colectarea.

Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Da, problema țării noastre este la colectare, nicidecum la reciclare, dacă sunt anumite tipuri de materiale cu capacități de reciclare insuficiente, ele ar putea fi redirecționate către piața externă, numai că la noi într-adevăr problema este colectarea. România nu colectează separat, iar aceasta este o problemă care ne va afecta în scurt timp.

ecologic: Ce ne puteți spune despre taxa de depozitare? Cum s-a ajuns în situația în care această taxă a fost amânată și ce se va întâmpla în 2019, va apărea o altă amânare?

Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Eu cred că în 2019 această taxă nu va mai amânată. Într-adevăr, a fost amânată o dată pe o perioadă destul de îndelungată, a intrat în vigoare în anul 2017 cu norme care au fost publicate în data de 29 decembrie 2016, norme metodologice care nu au creat un mecanism prin care să se stabilească exact cine plătește, de unde se percep acești bani, pentru că într-adevăr dacă ne uităm pe rulajul total la deșeuri, respectiva taxă de 80 de lei, este o sumă importantă la nivel național. Acum eu cred că normele metodologice ar fi trebuit să creeze un mecanism prin care operatorul de salubrizare și autoritatea publică locală să poată să se îndrepte către cetățenii care nu colectează deșeurile selectiv, aceștia având obligația de a plăti, pentru că taxa se referă la deșeurile ajunse la eliminare. Astfel, cetățenii care nu pun separat deșeurile ar trebui să suporte sancțiunea respectivă. Aici a fost o problemă în legislație și de la acest aspect legislativ au început tot felul de discuții care au condus la suspendarea taxei.

A fost o Ordonanță de Urgență legată de funcționarea la nivel național a acestui mecanism. Dacă ordinul ar fi fost foarte clar, poate nu s-ar mai fi ajuns până aici, deoarece întreruperea a fost între operatorul de salubrizare și autoritatea publică locală. Legislația nu prevede un anumit text, iar noi am făcut o normă prin care trebuia să se menționeze că autoritatea publică locală are obligația de a asigura prin taxă sau tarif către cetățeni costul penalizării, pe baza principiilor „poluatorul plătește“ și „plătești cât arunci“. Acestea sunt principii europene, iar ultimul a fost introdus în Legea nr. 211 anul trecut prin Ordonanța nr. 68. Au fost autorități publice locale care au emis hotărâri locale prin care au introdus în tarif respectiva penalitate în valoare de 80 de lei. Dar altele nu au inclus, pentru că nu au avut un text clar al actului normativ.

Punct de colectare selectivăecologic: Ne întoarcem la vechea poveste: cetățenii, chiar dacă ar dori să pună deșeurile separat, nu au unde, fiindcă nu există o infrastructură de colectare selectivă. Cine ar trebui să se ocupe de acest aspect?

Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Infrastructura este dezvoltată de către autoritatea locală, împreună cu Consiliul Județean și cu operatorul de salubrizare. Trebuie trecute clauze în contractele de salubrizare prin care operatorii economici, salubriștii, să realizeze investiții și un mod de colectare conform legii.

ecologic: Se va implica AFM în rezolvarea acestei probleme?

Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: În situația în care taxa ar fi rămas, AFM dispunea de o sumă importantă de bani, care putea să se întoarcă în totalitate către autoritatea publică locală pentru completarea investițiilor finanțate din bani europeni, în completarea SMID-urilor. Iar acest lucru ar fi putut să conducă la o rentabilizare mai bună și la o creștere a gradului de colectare prin investițiile pe care le gestiona Fondul, direct către autoritățile locale.

ecologic: Care este situația Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor (SMID-urilor) la ora actuală? Sunt sau nu funcționale?

Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Așa cum am citit și noi în presă, lucrurile nu stau tocmai bine... AFM nu se ocupă cu monitorizarea SMID-urilor. Cred că Ministerul Dezvoltării ar trebui să cunoască mai bine această situație. Acestea sunt în diferite faze: de licitație, de realizare...

ecologic: Credeți că reducerea continuă a surselor de venit va duce la desființarea Administrației Fondului pentru Mediu?

Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Nu. Cu siguranță că Fondul pentru Mediu va exista, el nu trebuie privit doar ca un colector de bani, el gestionează instrumente economice care sunt prinse într-un mecanism, într-un angrenaj care include sancțiuni aplicate producătorilor, OTR-urilor (organizațiilor de transfer de responsabilitate). Sunt mai multe mecanisme care țin de Fondul pentru Mediu. Într-adevăr, a fost suspendată taxa pentru eliminarea deșeurilor, dar ea va intra în vigoare cu siguranță începând cu 1 ianuarie 2019.

ecologic: Urmează și suspendarea penalității de 2 lei pe kilogram la ambalaje?

Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Nu știu să vă spun exact, dar se poate întâmpla orice.

ecologic: În anumite zone din țară serviciul de salubrizare este gratuit, iar taxa de salubritate li se aplică doar agenților economici. Vi se pare normală această situație?

Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Da, sunt și sectoare în Capitală în care serviciul de salubrizare este gratuit. Eu nu pot să spun dacă e greșit sau nu. Cred însă că ar trebui ca noi toți să plătim în funcție de cât deșeu generăm și de faptul dacă îl punem separat sau nu, adică să plătim pe cantitate.

ecologic: Credeți că acest sistem „plătești cât arunci” va fi vreodată aplicat în România?

Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Cred că de aici ar trebui să plecăm pentru că în gestionarea deșeurilor municipale România are într-adevăr o problemă. Trebuie ca deșeurile să fie colectate separat, trebuie ca cetățeanul să plătească în funcție de cât de conștient și de sârguincios este, trebuie ca societățile de salubrizare să ridice deșeurile diferențiat, astfel încât ele să fie reintroduse în economie. Și mai trebuie să avem în vedere instalații și investiții noi în domeniul deșeurilor.

ecologic: Cum vedeți dumneavoastră activitatea pe care o desfășoară Organizațiile de Transfer de Responsabilitate?

Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Eu am evaluat activitatea OTR-urilor pe ultimul an și rămâne să mai vedem anumite aspecte, cum ar fi modul lor de lucru. Până atunci nu pot să mă pronunț. De aceea, anul acesta vom face niște controale la aceste organizații pentru că în ultimul timp nu au mai fost controale la OTR-uri. 

Ce facem cu deşeurile?Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare