Mihai Sofian: „Trăim într-o ţară care a pierdut cea mai mare parte din industrie“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Mihai Sofian: „Trăim într-o ţară care a pierdut cea mai mare parte din industrie“

10 August 2017 - 01:53 PM Reciclare & Recuperare

Întâlnirea OPP REMAT care a avut loc în această vară la Mamaia a strâns un număr record, de aproape 150 de participanţi. Subiectele abordate în dezbaterile la care au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Mediului, ai Administraţiei Fondului pentru Mediu şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului au vizat actualele, dar şi eventualele schimbări legislative din domeniul deşeurilor, modul corect de raportare a cantităţilor de deşeuri gestionate de către agenţii economici şi perspectivele de dezvoltare în acest domeniu economic. Despre toate acestea am vorbit cu Mihai Sofian, preşedintele OPP REMAT, în cadrul unui interviu pe care vi-l prezentăm în continuare.   ecologic

ecologic: Ce ne puteți spune despre conferința Organizației Patronale și Profesionale OPP REMAT din anul acesta? Cum apreciați că s-a desfășurat întâlnirea?

Mihai Sofian, președintele Organizației Patronale și Profesionale REMAT: Așa cum se știe, noi organizăm în fiecare an, în stațiunea Mamaia, în perioada 16-18 iulie, o conferință în cadrul căreia au loc și alte trei evenimente în paralel. Un eveniment în care avem expozanți, un alt eveniment de dezbatere în domeniul fiscalității unde vin lectori și conferențiari de la Academia de Studii Economice și alți specialiști în domeniul legislației și, nu în ultimul rând, un eveniment la care sunt prezenți și membrii organizației noastre care în ultima perioadă are 51 de membri activi.

ecologic: Anul acesta, ca și anul trecut, ați avut invitați din Polonia.

Mihai Sofian, președintele Organizației Patronale și Profesionale REMAT

Mihai Sofian, președintele Organizației Patronale și Profesionale REMAT: Anul trecut am avut ca invitat de onoare reprezentantul OPP din Polonia, iar anul acesta am discutat împreună cu președintele acestei organizații, domnul Kazimierz Poznański, în legătură cu relațiile pe care am putea să le stabilim pe viitor între Polonia și România pentru că aceste țări, din punct de vedere geografic, nu sunt prea departe una de cealaltă. Astfel, am putea să stabilim niște relații comerciale mult mai active, mai intense.

În perioada 22 - 24 mai 2017 a avut loc la Hong Kong convenția Biroului Internațional de Reciclare (BIR), unde am participat alături de alți membri ai OPP REMAT. Aici am avut mai multe întâlniri cu reprezentanți din Polonia, cu reprezentanți din Olanda, Catalunia, Spania, Germania, Franța, Belgia și alții. În urma acestor discuții, am ajuns la concluzia că în fiecare an și la fiecare întâlnire a OPP REMAT ar fi bine să invităm diverse patronate și să dezvoltăm interesul țărilor cu care noi avem întâlniri tot timpul în cadrul Biroului Internațional de Reciclare.
Anul acesta am reușit să aducem în România unele dintre cele mai mari companii din Polonia, respectiv producătorii de zinc din această țară, cei de la CRONIMET, care este a doua societate din lume în comerţul cu deșeuri de inox. Totodată au venit și cei de la KGHM Metraco SA, o companie care lucrează în domeniul cuprului, iar foarte mulți dintre participanții noștri și-au adus aminte cu regret de cele două combinate de prelucrarea și producerea cuprului din România, combinatul Phoenix de la Baia Mare și cel de la Zlatna, combinatul Apelum.
Acum trăim într-o Românie în care am pierdut cea mai mare parte din industrie. În Polonia mai există producție de zinc și plumb. În țara noastră nu mai există Copșa Mică. Mai există Alro Slatina, care este un simbol în acest domeniu pentru România. Comparativ cu Alometal din Polonia, care produce 380 de mii de tone pe an, Alro are o producție mult mai mică. Acestea au fost societățile care au venit la conferința organizată de OPP REMAT. Au avut un spațiu pentru prezentare și foarte mulți dintre participanți au avut discuții interesante. Unii dintre ei s-au întâlnit pentru prima dată cu cei cărora le vând deșeurile, fiindcă mulți dintre ei nu se cunoșteau, comunicau doar prin e-mail sau telefonic.

Sortarea DEEE-urilorecologic: Astfel de evenimente facilitează și întâlnirile dintre agenții economici din zona de valorificare, se discută afaceri, dar și diverse probleme cu care se confruntă firmele. La ora actuală, ce probleme întâmpină valorificatorii de deșeuri?

Mihai Sofian, președintele Organizației Patronale și Profesionale REMAT: Cele mai mari probleme sunt cele legate de mediu, iar pentru a rezolva o mare parte dintre acestea am avut invitați care au participat activ la discuțiile din cadrul OPP REMAT, reprezentanți de la Administrația Fondului pentru Mediu. Ne-am bucurat să-l avem printre noi pe președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică, care ne-a răspuns prompt la toate întrebările, mai ales că el cunoaște destul de bine situația reciclării din România.

De asemenea, din partea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului au fost prezenți directori care ne-au prezentat date foarte importante pentru România și pentru raportările pe care le face țara noastră la Bruxelles. A fost prezentă doamna Mihaela Olaru, care ne-a clarificat anumite probleme cu care se confruntă membrii noștri, probleme privind trasabilitatea, transportul deșeurilor, întocmirea documentelor necesare etc. Din punctul meu de vedere, au fost discuții foarte importante în aceste două zile de întâlniri, referitoare la problemele mai vechi sau mai noi, inclusiv despre ceea ce înseamnă autorizarea activităților de gestionare a deșeurilor. Am mai discutat despre clasificarea deșeurilor, de statistică și multe altele.

ecologic: În afară de problemele privind mediul, cu ce alte probleme se mai confruntă membrii OPP REMAT?

Mihai Sofian, președintele Organizației Patronale și Profesionale REMAT: De asemenea, au existat discuții importante privind ambalajele, despre Organizațiile de Transfer de Responsabilitate (OTR-uri), pentru că totuși în această piață lucrurile nu sunt încă foarte clare și din păcate noi credem că există o zonă gri. Și această zonă, care este una foarte activă, o să influențeze atât membrii OPP REMAT, cât și activitatea OTR-urilor și în toată activitatea de colectare a deșeurilor, îndeplinirea țintelor de țară privind ambalajele, de sticlă, carton, plastic etc.

ecologic: Ce ne puteți spune despre amânarea aplicării taxei de depozitare?

Mihai Sofian, președintele Organizației Patronale și Profesionale REMAT: În privința taxei de depozitare a avut loc o discuție destul de aprinsă, pentru că majoritatea membrilor din organizație plătesc o taxă de depozitare a deșeurilor care rezultă din procesul tehnologic de valorificare și reciclare. Noi am fost de acord să plătim această taxă suplimentară și am susținut menținerea taxei la gropile de gunoi pentru toată lumea, pentru ca deșeurile și ambalajele să fie colectate și reciclate în loc să ajungă pe gropile de gunoi. Este nu numai în interesul industriei de reciclare, ci în interesul României.

Dar pentru acest lucru trebuie să fie sparte niște monopoluri. Pentru a crește gradul de colectare a deșeurilor din ambalaje, pe lângă societățile de salubrizare, primăriile ar trebui să creeze posibilitatea ca și colectorii, valorificatorii și reciclatorii să poată interveni în acest sistem, astfel încât să ajungă la gropile de gunoi o cantitate cât mai mică de deșeuri. Dacă nu se va interveni asupra acestui lucru, și peste 10 ani vom fi în aceeași situație. Nu se poate ca o singură firmă să gestioneze colectarea deșeurilor de la 300-400 de mii de locuitori, este ceva imposibil de realizat. Din punctul meu de vedere, ar trebui fie să existe mai multe societăți de salubrizare în același sector, fie să se creeze posibilitatea colectării deșeurilor prin puncte fixe și să se aplice legea care dă posibilitatea de înfiinţare a punctelor de colectare pentru deșeurile electrice și electronice.

Este clar că primăriile trebuie să se implice mai mult, pentru că se poate. O altă problemă discutată a fost aceea cu privire la vehiculele scoase din uz. A fost anunțat că Programul „Rabla“ s-a terminat și este o mare victorie, dar din punctul nostru de vedere nu este așa, din cauză că banii care au fost dați au fost pentru mașini scumpe, iar eliminarea mașinilor din piață a fost egală cu zero. Prima de casare a fost mult prea mare pentru o mașină, iar acest lucru nu a dus la atingerea scopului programului, și anume la eliminarea autovehiculelor vechi și poluante, ci la subvenționarea cumpărării unor mașini scumpe. Din punctul nostru de vedere, ar trebui ca prima să fie mai mică pentru a fi eliminate mai multe mașini care zac pe străzile României.

Convenţia BIR, Hong Kong 2017ecologic: Ați fost prezent la convenția Biroului Internațional de Reciclare de la Hong Kong. Care au fost discuțiile la această întâlnire?

Mihai Sofian, președintele Organizației Patronale și Profesionale REMAT: La Biroul Internațional de Reciclare întotdeauna se discută, ca și la întâlnirile OPP REMAT, pe segmente. Există discuții separate pe mediu, pe metale neferoase, pe inox, fier și așa mai departe. În cadrul Biroului Internațional de Reciclare am o relație foarte bună cu președintele organizației, domnul Ranjit Baxi, care este dispus să vină oricând în România și să susțină punctele de vedere ale OPP REMAT și în același timp să fie ambasadorul BIR alături de OPP REMAT.

Acum la Hong Kong s-a hotărât ca data de 18 martie 2018 să fie Ziua Internațională a Reciclării în întreaga lume. Deci în mod normal ar trebui ca în fiecare țară să se serbeze această zi. Și noi, ca și alții, ne vom pregăti să organizăm acest eveniment. Următoarea întâlnire a BIR va avea loc în luna octombrie în India, la New Delhi, unde vom încerca să fim prezenți și unde se vor lua niște decizii comune referitoare la modul în care se va sărbători la nivel mondial această Zi a Reciclării.

ecologic: În această perioadă, industria de reciclare se dezvoltă sau este în cădere? Ce se întâmplă cu China?

Mihai Sofian, președintele Organizației Patronale și Profesionale REMAT: La nivel mondial, industria de reciclare nu va muri niciodată, an de an cantitățile de deșeuri cresc și apar tehnologii noi de reciclare. Schimbări deosebite au apărut în China, pentru că această țară nu mai permite importul de marfă amestecată. De exemplu, înainte se puteau exporta baloți de folie de plastic și de altele, acum chinezii nu doresc decât de la granule în sus, produse foarte bine reprezentate. Ei au nevoie de materie primă, dar nu vor să se transforme într-o groapă de gunoi. Iar noi, în tot acest timp, încurajăm depozitarea deșeurilor amestecate în gropi de gunoi. De asemenea, chinezii nu mai acceptă deșeuri electrice și electronice decât pe anumite categorii, pe anumite sortimente. China este o țară puternică, care se va dezvolta puternic, ea are o perspectivă înfloritoare și toată lumea poate să observe că este prezentă din ce în ce mai mult în toate țările din lume.

ecologic: OPP REMAT este o organizație deschisă, cu mulți membri. Există anumite condiții pentru cei care doresc să adere la această organizație?

Mihai Sofian, președintele Organizației Patronale și Profesionale REMAT: Organizația noastră funcționează de 27 de ani, are un statut care a fost foarte bine structurat de la bun început, iar ca să fii membru în cadrul acestei organizații ai nevoie de cel puțin două recomandări. Cei care dau recomandarea trebuie să răspundă pentru ea, trebuie să știe cine sunt, că lucrează corect, că au depozite care nu poluează și că respectă toate condițiile de mediu. În primul rând trebuie să fie societăți care să nu aibă probleme legate de mediu, probleme cu alte companii sau în general cu mediul de afaceri. Aceasta este singura condiție, toată lumea din organizația noastră trebuie să meargă drept și pe drumul drept. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare