Conferinţa OPP REMAT, oportunităţi de afaceri şi clarificări legislative - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Conferinţa OPP REMAT, oportunităţi de afaceri şi clarificări legislative

10 August 2017 - 03:01 PM Reciclare & Recuperare

Conferinţa OPP REMATOPP REMAT, organizaţia patronală care reuneşte unii dintre cei mai importanţi valorificatori şi reciclatori de deşeuri din România, organizează în fiecare an câte două conferinţe,  evenimente la care Revista ecologic este de fiecare dată prezentă. Anul acesta, ca de obicei, conferinţa s-a desfăşurat în perioada 16 - 18 iulie la Hotelul Zenith din staţiunea Mamaia. La această întâlnire au participat aproximativ 150 de invitaţi, membri ai OPP REMAT, reprezentanţi ai Ministerului Mediului, ai Ministerului de Finanţe, ai Fondului pentru Mediu, ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, cadre universitare şi parteneri din industria de reciclare din Polonia.   ecologic

Polonia, un partener important

În deschiderea lucrărilor, Mihai Sofian, preşedintele organizaţiei OPP RE-MAT, a salutat prezenţa invitaţilor din Polonia, o ţară care şi-a păstrat şi a dezvoltat puternic industria metalurgică din perioada comunistă, spre deosebire de România care, cu excepţia ALRO Slatina, şi-a desfiinţat şi distrus definitiv toată industria de prelucrare a metalelor neferoase.
Rezultatul de acum al politicii vizionare a conducerilor post-comuniste ale statului polonez este că această ţară are acum o industrie metalurgică aflată în topul primelor ţări la nivel mondial, o industrie puternică, cu importuri de mari cantităţi de deşeuri de aluminiu, de cupru, de plumb şi de inox din toată lumea, inclusiv din România.

Conferinţa OPP REMAT

La conferinţa de la Mamaia a OPP REMAT au fost prezenţi din Polonia reprezentanţi ai KGHM Metraco SA, Economic Chamber of Non-Ferrous Metals and Recycling (IGMNiR), CRONIMET Polonia, ZGH Boleslaw, Zinc Smelter and Zinc Recycling şi ALUMETAL SA.

Kazimierz Poznański, preşedintele Camerei de Comerţ pentru Metale Neferoase şi Reciclare din Polonia (IGMNiR), a mulţumit în numele delegaţiei pentru invitaţia de la Mamaia şi a adresat la rândul său invitaţia membrilor organizaţiei din România de a vizita ţara sa pentru a vedea investiţiile şi modul de lucru al societăţilor de reciclare din Polonia.

Conferinţa OPP REMATSchimbări în legislaţia de mediu

Cornel Brezuică, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, a amintit celor prezenţi că în urmă cu un an, pe când era consilier al OPP REMAT, semnala deficienţele legislative de pe altă poziţie. „Am o sarcină destul de grea, pentru că îmi aduc aminte când, în urmă cu un an, din partea dumneavoastră aveam patru sau cinci solicitări care ţineau de modificarea legislaţiei. Acum pot să vă spun că în următoarea perioadă vom completa metodologia de calcul la Fondul pentru Mediu şi o vom supune dezbaterii publice. Toată vara aceasta vom lucra şi la alte acte normative în aşa fel încât de la anul să intrăm cu un pachet de ordonanţe de urgenţă şi ordine subsecvente ca să aşezăm pe făgaşul corect tot sistemul de management al deşeurilor, începând de la colector, fluxuri de deşeuri, documente, organizaţii de transfer de responsabilitate.

În prezent lucrăm la un program de finanţare pentru gestionarea deşeurilor adresat operatorilor economici. Anul acesta vom inventaria toate capacităţile de tratare şi reciclare a deşeurilor pe tipuri de materiale, iar acolo unde suntem deficitari vom încerca să intervenim şi, cu toate că nu avem foarte mulţi bani, vom finanţa anumite investiţii necesare. Dorinţa mea este ca până la sfârşitul anului să realizăm schemele de ajutor de stat în aşa fel încât în 2018, odată cu aprobarea Bugetului, să putem deschide o linie de finanţare de la Administraţia Fondului pentru Mediu, linie de finanţare care nu a mai existat din anul 2007. Nu stăm prea bine cu banii în urma abrogării timbrului pentru mediu şi a amânării taxei de depozitare, o taxă care încuraja activitatea de reciclare şi care aducea şi fonduri la AFM. Ce pot să vă spun este că noi facem acum tot ceea ce este necesar pentru ca taxa de depozitare să se introducă din anul 2019 şi să nu mai existe nici un fel de amânare“, a spus Cornel Brezuică.

Conferinţa OPP REMATProbleme în relaţiile cu primăriile

Mihai Sofian, preşedintele organizaţiei, le-a amintit celor prezenţi că depozitarea deşeurilor este cel mai mare duşman al reciclării. „Depozitarea deşeurilor la gropile de gunoi este o mare problemă pentru noi, dar ea este doar una din multe altele. Noi, operatorii economici din zona de valorificare şi reciclare, suntem obligaţi acum să solicităm aprobări de la primării pentru a colecta deşeuri în vederea reciclării, deşeuri pe care le deturnăm de la depozitare. Trăim o perioadă complicată, o perioadă în care unele primării nu ne lasă să colectăm deşeuri de la marile magazine şi mai nou, nici chiar deşeuri feroase şi neferoase din întreprinderi“.

Referitor la documentele care vor fi solicitate în viitorul apropiat de către Administraţia Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică a făcut câteva precizări: „Ne dorim să modificăm modul în care se justifică trasabilitatea deşeurilor. Aceasta trebuie să fie de la operatorul economic care primeşte bonificaţia spre reciclator şi nu de la generatorul de deşeuri cum este acum. Vom defini ceea ce înseamnă bonificaţia, vom stabili că obiectivele se realizează cu deşeuri colectate numai de pe teritoriul naţional şi vom impune un termen de maximum şase luni de la data recepţiei în care deşeurile se pot recicla în propria instalaţie. Vom clarifica şi alte probleme, cum ar fi standardele privind calitatea mărfii, impurităţile şi recepţia calitativă la reciclator, pentru că am constatat că în prezent se fac tranzacţii importante cu alte bunuri doar în scopul de a se evidenţia o tranzacţie cu deşeuri.“

Un subiect atent urmărit a fost cel referitor la comerţul cu deşeuri, subiect prezentat de Mihaela Olaru, reprezentanta Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

„Conform Ordinului nr. 739, comercianţii care nu intră fizic în posesia deşeurilor, brokerii, transportatorii rutieri de deşeuri nepericuloase şi operatorii economici care fac obiectul derogării de la cerinţele de autorizare conform Articolului 34 din Legea nr. 211/2011, privind regimul deşeurilor, trebuie să se înregistreze într-un registru special. Semnificaţia termenilor de comercianţi şi brokeri este prevăzută în anexa nr. 1 la Legea nr. 211/2011“, a spus Mihaela Olaru.

Conferinţa OPP REMAT

CRONIMET, al doilea reciclator de inox din lume

Una dintre prezentările realizate în cadrul conferinţei OPP REMAT a fost cea a societăţii poloneze CRONIMET. Compania şi-a început activitatea în anul 2003 şi este o afacere de familie prezentă acum pe patru continente, cu mai mult de 60 de firme subsidiare în alte ţări, este al doilea reciclator de inox la nivel mondial, cu un procent de 14% din totalul cantităţilor de inox reciclate la nivel global, potrivit lui Maciej Lipinski, CEO CRONIMET Poland.

CRONIMET prelucrează aproximativ 1,3 milioane tone de deşeuri de inox anual, din care doar 10% provin din Polonia, iar la nivel european deţine 25% din producţia de inox, are afaceri şi cu metale rare şi deţine o mină de molibden în Armenia.

Conferinţa OPP REMAT a facilitat întâlniri ale reciclatorilor cu autorităţile de mediu, cu partenerii din Polonia, dar a fost şi o oportunitate pentru cuantificarea problemelor din domeniu şi pentru stabilirea modului în care organizaţia va acţiona în viitor pentru apărarea drepturilor membrilor săi şi pentru sprijinirea industriei de reciclare în general.Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare