ENVIRON 10 ANI: 50.000 tone de deşeuri electrice reciclate - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

ENVIRON 10 ANI: 50.000 tone de deşeuri electrice reciclate

05 October 2017 - 12:51 PM Reciclare & Recuperare

ENVIRON: 10 ANIPeste 4000 de centre dotate cu infrastructură de colectare a deșeurilor de la populație la nivel național, 50.000 de tone deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) colectate și reciclate la standarde europene de protecție a mediului, aproape 100 de campanii de conștientizare derulate, 3 aplicații mobile pentru sistemele de operare Android și iOS printre care un instrument util ce orientează utilizatorii spre cel mai apropiat centru de reciclare, 5 proiecte europene, primul program de educație ecologică implementat în peste 1100 de școli care reciclează activ, primul centru de colectare selectivă pe 10 fracții în București, sute de parteneriate și o comunitate de zeci de mii de oameni responsabili și implicați în domeniul mediului și luptei împotriva schimbărilor climatice. Acesta este bilanțul Asociației Environ la 10 ani de la înființare, un bilanț de succes construit cu eforturi susținute.ecologic

Asociația Environ, una dintre primele organizații neguvernamentale din România cu rolul de a transpune principiul responsabilității extinse a producătorului privind obligațiile de reciclare a deșeurilor DEEE, aniversează 10 ani de activitate neîntreruptă în domeniul protecției mediului în același an care marchează 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

În cei 10 ani de la înființare, Asociația Environ a devenit un centru de competență în managementul deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), promovând reciclarea ca formă de economisire a resurselor în România și punând bazele unei adevărate culturi a reciclării, prin investiții în infrastructură și procese de colectare și reciclare a deșeurilor, militând pentru impunerea principiilor economiei circulare ca singurul model de producție și consum sustenabil.

Andrei Orban, preşedintele Asociaţiei Environ„Pentru noi, au fost 10 ani de provocări, de realizări și de progres atins prin efort și dedicare. În 10 ani, peste 700 de companii au devenit partenerii noștri în respectarea obligațiilor de mediu asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene. Împreună am reușit să îmbunătățim continuu procesele și metodele de informare, operațiunile de colectare și reciclare, ridicându-ne la standardele de reciclare a DEEE similare celor din alte state membre. Reușitele acestor 10 ani nu ar fi fost posibile fără încrederea și sprijinul membrilor și partenerilor noștri care ne-au susținut într-un demers care a îmbinat concomitent reprezentarea deopotrivă a intereselor mediului de afaceri cu îndeplinirea obiectivelor de protecție a mediului înconjurător și salvgardare a sănătății populației. Lor le adresăm mulțumiri în primul rând pentru determinarea și angajamentul de a contribui la ecologizarea economiei și la protejarea naturii, sănătății și calității vieții persoanelor care trăiesc în țara noastră. Din păcate, mai sunt însă multe lucruri de realizat, nivelul scăzut de trai, dotarea insuficientă a gospodăriilor cu aparatură electrocasnică, dar și derapajele legislative din ultimii ani riscă să marginalizeze activitățile de reciclare în Romania“, a declarat Andrei Orban, președintele Asociației Environ.
În ultimii șase ani, una dintre constantele în activitatea Environ a reprezentat-o derularea campaniei naționale de educație ecologică „Baterel și Lumea Non-E“, un program dedicat elevilor de toate vârstele, implementat în peste 1100 de unități de învățământ și de care au beneficiat până în prezent aproximativ 100.000 de școlari. Programul este conceput astfel încât să stimuleze creativitatea, să încurajeze deprinderea obiceiurilor de gestionare responsabilă a resurselor și să premieze performanța. Anual, mii de copii din toată țara beneficiază de premiile puse la dispoziție pe platforma www.magazinbaterel.ro, un concept de magazin online inedit, lansat în premieră în țara noastră, care folosește un sistem de plată prin puncte pentru a recompensa eforturile elevilor participanți la proiect.

Fidelă misiunii asumate încă din 2007, Asociația Environ a implementat în România împreună cu partenerii săi din reciclare, Green WEEE și Rematholding, standardele europene de performanță în reciclarea deșeurilor electrice, WEEELABEX, introducând criterii riguroase de calitate pentru etapele lanțului de gestionare a deșeurilor DEEE și asigurând monitorizarea standardizată a proceselor tehnologice ale companiilor, de la colectare la procesare și eliminare nepoluantă.

Asociația Environ derulează o activitate de pionierat și în domeniul schimbărilor climatice și eficienței energetice, derulând cu sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania campanii de informare cu privire la efectele schimbărilor climatice asupra mediului înconjurător și impactul asupra vieții umane, precum și conștientizarea importanței propriei contribuții în reducerea amprentei de carbon și economisirea consumului de energie. „Redu Amprenta de Carbon“ (www.sosclima.ro) este singura comunitate activă din România înscrisă în circuitul european al luptei pentru combaterea schimbărilor climatice.

Experiența de 10 ani a permis Asociației Environ să avanseze într-un ritm care să urmeze direcțiile europene, stimulând prin eforturi susținute tranziția României către o abordare sustenabilă a dezvoltării economice, favorizând dezvoltarea durabilă concomitent cu generarea de locuri de muncă.

Pentru viitor, Environ îşi asumă şi mai activ profilul de organizație puternică şi de actor relevant în domeniul reciclării: „Suntem un pilon de competență și stabilitate pentru membrii și partenerii noștri. Depunem eforturi consistente pentru ca rolul și beneficiile politicii europene de mediu şi importanţa sa strategică să fie recunoscute și aplicate consecvent și de către țara noastră“, a mai declarat Andrei Orban.Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare