Comisia Europeană atenţionează din nou România pentru deficienţe în gestionarea deşeurilor - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Comisia Europeană atenţionează din nou România pentru deficienţe în gestionarea deşeurilor

11 November 2017 - 02:00 PM Reciclare & Recuperare

Seminarul „Economia Circulară în România“Problemele majore pe care România le are în gestionarea deşeurilor municipale au intrat de mai mult timp în atenţia Comisiei Europene, instituţie care a avertizat oficialii guvernamentali de riscurile la care se expune ţara noastră în cazul în care nu se iau în considerare obligaţiile asumate şi recomandările venite din partea Comisiei.     ecologic

Pe data de 5 octombrie 2017 s-a desfăşurat la Bucureşti seminarul „Economia Circulară în România“, un eveniment finanţat din EEA Grants, în care oficiali ai Comisiei Europene au reamintit că România înregistrează întârzieri mari în gestionarea deşeurilor municipale. În speranţa că reprezentanţii autorităţilor publice locale se vor implica în cele din urmă în implementarea sistemelor de colectare selectivă a deşeurilor, la seminar au fost prezentate şi exemple de bune practici la nivel european.

Prezentă la dezbateri, Graţiela Gavrilescu, vicepremier şi ministru al Mediului, şi-a reafirmat dorinţa de a rezolva această situaţie: „Vom porni cât de curând un program de educaţie a populaţiei, împreună cu Ministerul Educaţiei Naţionale, cu toţi factorii implicaţi, astfel încât cei care vor beneficia de acest program să fie toţi cetăţenii României. Cred că paşi importanţi vor fi făcuţi în perioada următoare prin toate propunerile legislative pe care le vom trimte Parlamentului României, un parlament responsabil, care ştie toate ţintele pe care România şi le-a asumat“.

Kęsţutis Sadauskas, director al Departamentului Circular Economy and Green Growth din cadrul DG Environment, a explicat de ce Comisia Europeană insistă pentru aplicarea de către statele membre a măsurilor pentru trecerea la o economie circulară: „Avem o strategie pentru economie circulară care este în beneficiul nu numai al mediului, ci şi al cetăţenilor, afacerilor şi societăţii în general. Prin incinerarea şi depozitarea deşeurilor care nu mai sunt astfel reciclate se pierd anual 600 miliarde de euro la nivel european, ceea ce înseamnă de patru ori bugetul Uniunii. Eu cred că România poate beneficia de Programul pentru Economie Circulară.

Este nevoie însă de o înverzire a societăţii şi a afacerilor, dar şi de o îmbunătăţire a managementului deşeurilor. Observăm că România se află mult în urmă în ceea ce priveşte productivitatea economică a resurselor. România este o ţară foarte bogată în resurse, dar noi ştim ce se întâmplă aici. O mare parte din deşeuri sunt depozitate, iar restul de 5% nu sunt folosite în modul cel mai eficient.

Managementul deşeurilor municipale

În ceea ce priveşte managementul deşeurilor municipale, România se află la foarte mare distanţă de celelalte ţări. Reciclarea era acum doi ani de numai 5,6%, compostarea este aproape zero. Ştim că există prea multă depozitare, prea puţină colectare selectivă, inexistenţa instrumentelor economice absolut esenţiale pentru remedierea acestor probleme, ştim că sunt probleme în ceea ce priveşte responsabilitatea extinsă a producătorilor şi că absorbţia de fonduri europene este prea slabă.

Am fost foarte bucuros să aflu de la doamna ministru că Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor va fi în sfârşit finalizat şi adoptat. Trebuie redusă depozitarea deşeurilor, dar nu în favoarea incinerării, ci a reciclării. Incinerarea este importantă în strategia gestionării deşeurilor, însă trebuie făcută cu mare precauţie, pentru că incinerarea distruge materialele, nu produce atâta valoare şi nici atâtea slujbe ca reciclarea. Depăşirea nivelului de 20-30% incinerare este neindicată.

În managementul deşeurilor am făcut câteva recomandări pentru România în urmă cu patru ani, dar niciuna din aceste recomandări nu a fost aplicată. Prima este introducerea unei taxe de depozitare, îmbunătăţirea transparenţei schemei de responsabilitate extinsă a producătorilor, implementarea unei strategii pentru deşeurile biodegradabile, aprobarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor, punerea bazelor şi controlul unor scheme de colectare, declanşarea acţiunilor de conştientizare a cetăţenilor nu numai în privinţa obligaţiilor ce le revin, ci şi a posibilităţilor pe care le au la dispoziţie pentru îndeplinirea acestor obligaţii şi una din cele mai importante recomandări, creşterea absorbţiei de fonduri europene. Acestea sunt regulile de aur ale managementului deşeurilor, pe care dacă le va adopta, România va avea numai de câştigat“.

Concluzia seminarului a fost că România poate transforma întârzierea în care se află într-o oportunitate, dacă va da dovadă de voinţă politică. Pe de altă parte, au fost câţiva reprezentanţi ai Comisiei care au atenţionat oficialii români cu privire la riscurile la care ne expunem dacă nu vom lua aceste măsuri: infringementul şi pierderea fondurilor europene. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare