Depozitele neconforme au intrat în vizorul ministrului Mediului - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Depozitele neconforme au intrat în vizorul ministrului Mediului

11 November 2017 - 02:06 PM Reciclare & Recuperare

În inspecţie la Pata RâtMinistrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a avut în ultima lună o serie de vizite fulger la mai multe depozite de deşeuri neconforme din Transilvania şi din Moldova, unde s-a întâlnit cu cei care administrează depozitele şi cu autorităţile publice locale.

Clujul, oraşul cu cea mai puternică dezvoltare economică din ţară, aşa-numitul Silicon Valley al României, nu are nici măcar un singur depozit de deşeuri conform.

„Deșeurile din județul Cluj s-au plimbat prin toată țara, au ajuns la Alba, la Bihor, la Odorheiu Secuiesc, oriunde, dar numai la un depozit conform nu. Fiindcă Clujul este foarte întârziat cu punerea în aplicare a SMID-ului, şi asta cu toate că cei de aici au avut bani mai mult decât suficienţi din fonduri europene în perioada 2007 - 2013. Din toate zonele ţării, Clujul are situația cea mai urâtă și nu știu ce alt județ o să își mai permită anul viitor să primească deșeurile din județul Cluj. Cât despre depozitul de la Pata Rât, acesta este o pată neagră pe toată zona de centru a Ardealului şi este inadmisibil ca fiecare român să plătească pentru proasta gestiune a banului public de la Cluj. Am cerut demiterea şefului Comisariatului Gărzii de Mediu Cluj, pentru că nu a fost vigilent în cazul fostei rampe de deşeuri de la Pata Rât, care şi-a sistat activitatea încă din 2010. Ceea ce se întâmplă la Cluj este mult mai grav decât ce e la Braşov“, a spus ministrul Mediului.

Amintim că la începutul lunii august Graţiela Gavrilescu a făcut o deplasare în Braşov pentru a vedea depozitele din această zonă. „Braşovul are mari probleme cu depozitarea deşeurilor, aici existând şapte depozite de deşeuri municipale neconforme, toate cu probleme de infringement. Atragerea de fonduri prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară trebuie să devină o ţintă, o prioritate pentru autorităţile locale de aici, fiindcă costurile închiderii depozitelor neconforme de deşeuri nu trebuie să ajungă la bugetele locale“, le-a spus Graţiela Gavrilescu reprezentanţilor autorităţilor publice locale.

La Suceava, ministrul Graţiela Gavrilescu s-a întâlnit cu prefectul, cu autorităţi locale şi a anunţat închiderea depozitelor temporare de deșeuri de la Rădăuţi, Fălticeni, Ilişeşti, Ipoteşti şi Gura Humorului. Mare parte dintre ele nu au nici împrejmuiri şi nici cântare, plăţile făcute de primării către operatorul de salubritate făcându-se în funcţie de cantităţi estimate în metri cubi. În judeţul Suceava sunt 117 primării care nu vor mai avea soluţii de depozitare din primăvara anului 2018, dacă până atunci nu vor fi finalizate depozitele din SMID-uri, Pojorâta şi Moara.

„La Pojorâta, construcţia a fost finalizată şi se lucrează numai la căile de acces către acest depozit, iar la cel de la Moara s-a lansat procedura de achiziţie pentru operatorul de salubrizare, astfel încât în cel mai scurt timp deşeurile să poată fi duse la acest depozit“, a declarat ministrul Mediului.

Menţionăm că depozitul de la Pojorâta, care va fi funcţional până la mijlocul anului viitor, este celebra groapă de gunoi construită în vârf de munte şi că sătenii din comuna Pojorâta au transmis în luna aprilie a.c. o cerere către OLAF (Oficiul de Luptă Anti-Fraudă) - instituţie a Uniunii Europene - pentru a investiga modul în care au fost alocate fondurile europene pentru realizarea acestei gropi de gunoi.

Nici depozitele din Bucureşti nu au scăpat de controale. În perioada 2-12 octombrie 2017, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au desfăşurat un control la depozitul ecologic de deşeuri din comuna Vidra din județul Ilfov, depozit administrat de SC Eco Sud SA, unde au constatat abateri de la prevederile Autorizaţiei Integrate de Mediu, motiv pentru care au dispus 15 măsuri de remediere. SC Eco Sud SA a fost sancţionată cu trei amenzi contravenționale, în valoare totală de 140.000 lei.

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare