Cum poluăm fără să ne dăm seama? Deșeuri menajere periculoase - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Cum poluăm fără să ne dăm seama? Deșeuri menajere periculoase

11 November 2017 - 03:20 PM Reciclare & Recuperare

Deşeuri periculoaseRomânia produce anual 267 milioane tone de deșeuri, dintre care 670.000 de tone sunt deșeuri periculoase. Cele mai importante surse de deșeuri periculoase sunt câteva sectoare de activitate precum cel industrial, HORECA, industria chimică și auto, domeniul medical și farmaceutic sau industria alimentară. Pentru această categorie de deșeuri, legislația românească prevede norme și obligații specifice care vizează colectarea pe categorii, ambalarea, stocarea specială, transportul, tratarea și distrugerea prin sterilizare termică sau incinerare ecologicăDin păcate însă, o parte semnificativă din deșeurile periculoase, mai exact cele provenite din consumul domestic, nu intră sub incidența unei reglementări clare.

Produse care nu ar trebui aruncate niciodată la gunoi­

Nu întotdeauna este evident sau suficient de cunoscut pentru consumator ce deșeuri din propria gospodărie nu ar trebui aruncate pur și simplu la gunoi. Cele mai întâlnite deșeuri menajere care ar necesita un tratament special sunt uleiul alimentar folosit la gătit, vopselele, lacurile pentru lemn, diluanții, bateriile, electronicele și electrocasnicele etc. Pentru substanțele care se încadrează în această categorie, eticheta este lămuritoare, producătorii fiind obligați să semnaleze pe ambalaje prin simboluri specifice riscuri precum: exploziv, inflamabil, toxic, nociv pentru sănătate sau periculos pentru mediul înconjurător.

Există însă și produse în cazul cărora, în absența campaniilor de informare, este mai puțin evident că e vorba despre deșeuri periculoase. Astfel, detergenții, produsele de curățare și dezinfecție, dar și cele cosmetice (lacul de unghii, acetona, fixativul, vopselele pentru păr) nu ar trebui să ajungă niciodată la coșul de gunoi împreună cu resturile menajere.

O categorie importantă de deșeuri menajere foarte dăunătoare pentru mediu este reprezentată de diferite articole medicale (ace, plasturi și pansamente folosite) și în special de medicamente. De cele mai multe ori, medicamentele expirate sau pe care pur și simplu nu le mai folosim ajung la gropile de gunoi, deși conțin substanțe chimice intens poluante, care pot provoca îmbolnăviri dacă pătrund în pânza freatică. Se estimează că o cantitate de aproximativ 1.500 de tone de medicamente sfârșește anual la gropile de gunoi din România.

Cum pot fi tratate cu responsabilitate deșeurile menajere periculoase?

Unde aruncăm deşeurile?În primul rând, trebuie să reținem că deșeurile menajere periculoase necesită o colectare separată și în niciun caz nu trebuie aruncate la gunoi, la toaletă sau în rețeaua de canalizare.
Pentru anumite categorii de deșeuri periculoase, consumatorii au la dispoziție variante ecologice. Două exemple sunt centrele de colectare a bateriilor din hypermaketuri și cele pentru echipamentele electrice și electronice care nu mai sunt utilizate.

În cazul medicamentelor expirate sau care nu mai sunt folosite, acestea ar trebui predate în farmacii, de unde urmează să fie preluate de operatori specializați. Aici însă, deși există o legislație în acest sens (Ordinul Ministerului Sănătății nr. 119/ 2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, precum și Ordinul Ministerului Sănătății nr. 962/2009 pentru aprobarea Normelor privind înființarea, organizarea și funcționarea farmaciilor și drogheriilor), nu este prevăzut și cadrul de aplicare.

Legislația nu specifică cine anume trebuie să suporte costurile distrugerii medicamentelor predate în farmacii, așa că numai câteva farmacii primesc medicamente expirate de la populație.
Pentru restul de deșeuri casnice periculoase însă, chiar și consumatorii cei mai atenți față de mediu au dificultăți în a găsi variante ecologice. În țările din Uniunea Europeană există deja o infrastructură bine pusă la punct pentru colectarea și eliminarea acestor deșeuri. Deșeurile menajere periculoase pot fi duse la centre de colectare dedicate, de unde sunt preluate de companiile specializate în transportarea și eliminarea lor.

La polul celălalt, în România, infrastructura de felul acesta este deficitară și în anumite regiuni chiar lipsește cu desăvârșire, deși, conform legislației în vigoare, există un responsabil pentru managementul deșeurilor periculoase, și anume autoritățile locale. Campanii de informare în ce privește tratarea corectă a deșeurilor periculoase ar putea duce la găsirea unei soluții pentru cetățeni și autorități. Varianta cea mai la îndemână ar fi ca deșeurile cu risc să fie incluse în eforturile de colectare selectivă, mai exact să existe containere la dispoziția populației nu doar pentru plastic, sticlă și hârtie, ci și pentru deșeurile periculoase.

Pasul cel mai important ar fi crearea cadrului necesar pentru transportul și eliminarea deșeurilor de acest tip, existând deja companii care s-ar putea ocupa de tratarea lor în mod responsabil.

www.stericycle.ro

StericycleAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare