Coincinerarea, o alternativă la depozitarea deşeurilor - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Coincinerarea, o alternativă la depozitarea deşeurilor

07 December 2017 - 03:06 PM Reciclare & Recuperare

Întâlnirea „Economia circulară - de la deziderat european la practică românească“Patronatul din industria cimentului și altor produse minerale pentru construcții din România (CIROM), din care fac parte principalii jucători din industria cimentului din țară, a prezentat autorităților centrale și locale o soluție cu privire la problema deșeurilor în România și rolul fabricilor de ciment în gestionarea corectă a acestora.

La întâlnirea „Economia circulară - de la deziderat european la practică românească“ care a avut loc pe 1 noiembrie a.c. la fabrica de ciment Câmpulung, din județul Argeș, au participat reprezentanţi ai Parlamentului European, Comisiei Economie, Industrii şi Servicii din Senat, Ministerului Dezvoltării, Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului, Gărzii de Mediu şi alţii.
Fabricile de ciment reprezintă o soluție durabilă în valorificarea deșeurilor altor industrii, precum și a deșeurilor menajere sortate, care are ca scop reducerea cantităților de deșeuri depozitate, eficientizarea resurselor naturale și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Soluția de valorificare a deșeurilor prezentată autorităților se referă la coprocesarea deșeurilor în fabricile de ciment, care include reciclarea conţinutului mineral al deşeurilor simultan cu valorificarea energetică a acestora. Prin coprocesare, deşeurilor li se dă o nouă viaţă, ele se transformă în resurse alternative de material şi/sau energie pentru procesul de fabricaţie a cimentului.

Prevenirea generării de deșeuri, completată de operațiuni de valorificare

În prezent, o mare parte din deșeuri sunt depozitate, lucru care reprezintă o amenințare pentru generațiile viitoare.

„Prin depozitarea deșeurilor, nu doar lăsăm o povară generațiilor viitoare, ci risipim energia și materialul conținut de acestea și permitem generarea emisiilor de metan, un gaz cu potențial de încălzire globală de 21 de ori mai mare decât dioxidul de carbon. În acest context, identificarea și implementarea unei soluții corecte de gestionare a deșeurilor reprezintă o prioritate. Pe lângă măsuri precum prevenirea generării și reducerii cantităților de deșeuri, este necesară colectarea separată a deșeurilor care totuși se generează, astfel încât conținutul încă util al deșeurilor să poată fi recuperat prin reciclare şi alte operațiuni de valorificare. Un exemplu în acest sens este coprocesarea lor în fabricile de ciment“, a declarat Mihai Rohan, președintele CIROM.

Problema gestionării deșeurilor care nu au fost colectate separat poate fi rezolvată prin sortare și tratare în instalații dedicate, unde sunt separate pe sorturi și sunt direcționate în principal către reciclare. Anumite tipuri de deșeuri (precum hârtie, plastic, deșeuri textile, lemn, cauciuc) care nu mai pot fi reciclate, sunt direcționate spre coprocesare în fabricile de ciment. Deșeurile care nu pot fi nici reciclate, nici coprocesate, se elimină prin depozitare sau prin incinerare fără recuperare eficientă de energie. Eliminarea este însă ultima opțiune recomandată în ierarhia deșeurilor.

Coprocesarea, practică recunoscută de Uniunea Europeană

Uniunea Europeană recunoaște coprocesarea ca una dintre cele mai bune practici de eficientizare a resurselor. Industria cimentului, prin cuptoarele de clincher, oferă condiții optime pentru tratarea deșeurilor în deplină siguranță. Mai mult, toate fabricile de ciment din România au realizat investiții de peste 100 milioane de euro în echipamente performante specializate pentru manipularea, dozarea, alimentarea, pretratarea și coprocesarea deșeurilor. În plus, sunt implementate și certificate sisteme de management integrat al calităţii mediusănătate și securitate.

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare