În 2016, 44,7 milioane tone de deșeuri electrice și electronice au fost generate la nivel global - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

În 2016, 44,7 milioane tone de deșeuri electrice și electronice au fost generate la nivel global

13 February 2018 - 05:05 PM Reciclare & Recuperare

Deşeuri electrice şi electroniceDeșeurile reprezintă o resursă importantă pentru populația lumii, iar unele dintre cele mai nocive tipuri de deșeuri sunt cu siguranță cele electrice și electrocasnice și doar o mică parte dintre acestea ajung la reciclat. În 2016, potrivit raportului „Monitorul global al deșeurilor electrice și electronice 2017“ al Uniunii Internaționale de Telecomunicații și al Asociației Internaționale de Deșeuri Solide, lumea a generat 44,7 milioane tone de deșeuri electronice la nivel global.
 Ramona Buciu

Raportul „Monitorul global al deșeurilor electrice și electronice 2017“ arată o situație alarmantă a deșeurilor electronice care descrie ritmul exagerat al consumului - în special în țările puternic dezvoltate - și durata scurtă de viață a acestor produse. Astfel, în anul 2016 a fost înregistrată o creștere de 8% față de anul precedent și din păcate raportul prevede o creștere suplimentară de 17%, adică 52,2 milioane de tone până în anul 2021, iar această prognoză arată cea mai rapidă creștere din fluxul de deșeuri menajere din lume.

Potrivit rezultatelor raportului, din nefericire, dintre deșeurile electronice generate în 2016 doar 20% au fost colectate și reciclate și cel mai mult pe teritoriul european: 35%.

Aproximativ 4% din deșeurile electronice au fost aruncate la gropile de gunoi, 76% sau 34,1 milioane de tone probabil au ajuns să fie incinerate, duse la depozitele de deșeuri, reciclate în operațiuni informale (curți) sau au rămas stocate în gospodării.

Cantităţi globale de DEEE

„Trăim într-o perioadă de tranziție spre o lume mai digitală, unde automatizarea, senzorii și inteligența artificială transformă toate industriile, viața noastră de zi cu zi și societățile noastre. Deșeurile electrice reprezintă cel mai emblematic produs secundar al acestei tranziții și totul arată că numărul lor va continua să crească. Găsirea soluțiilor adecvate pentru gestionarea deșeurilor electronice este o măsură a capacității noastre de a utiliza progresele tehnologice pentru a stimula un viitor fără deșeuri și pentru a face economia circulară o realitate pentru acest flux de deșeuri complexe, care conțin resurse valoroase”, a declarat Antonis Mavropoulos, președintele Asociației Internaționale de Deșeuri Solide.

De asemenea, Jakob Rhyner, prorector al Universității Națiunilor Unite, a precizat că „problema mondială a deșeurilor electronice continuă să crească. Îmbunătățirea măsurării cantităţii de deșeuri electronice este esențială pentru stabilirea și monitorizarea obiectivelor și identificarea politicilor. Datele naționale trebuie să fie comparabile la nivel internațional, actualizate frecvent, publicate și interpretate. Estimările globale și regionale existente, bazate pe statistici privind producția și comerțul, nu acoperă în mod adecvat riscurile pentru sănătate și mediu legate de tratarea și eliminarea nesigură a acestora prin incinerare sau depozitare“.

Raportul arată o tendință ascendentă per locuitor. Prețurile scăzute au făcut ca dispozitivele electrice și electronice să fie mult mai accesibile pentru majoritatea oamenilor din întreaga lume și astfel se încurajează schimbarea precoce a echipamentelor sau a achizițiilor noi în țările mai dezvoltate. În acest context, media per locuitor în Europa a fost de 6,1 kilograme, în creștere cu 5%, față de 5,8 kilograme în anul 2014.

Cele mai mari generatoare de deșeuri per locuitor (17,3 kilograme) au fost Australia, Noua Zeelandă și celelalte state din Oceania, cu numai 6% deșeuri colectate și reciclate în mod oficial. Europa, inclusiv Rusia, este cel de-al doilea cel mai mare generator de deșeuri electronice, cu o medie de 16,6 kilograme per locuitor. Cu toate acestea, Europa are cea mai mare rată de colectare, de 35%. America generează 11,6 kilograme per locuitor și colectează 17%, comparabil cu rata de colectare din Asia, de 15%. Însă cu 4,2 kilograme per locuitor, Asia generează doar aproximativ o treime din reziduurile electronice per locuitor ale Americii, arată raportul. Africa generează 1,9 kilograme per locuitor și există puține informații disponibile cu privire la cantitățile colectate.

Infografic

Raportul solicită eforturi globale consolidate pentru a proiecta mai bine componentele echipamentelor electrice și electronice cu scopul de a facilita reutilizarea, reciclarea şi colectarea echipamentelor vechi și o mai bună urmărire a deșeurilor electronice și a procesului de recuperare a resurselor.

În prezent 66% din populația a 67 de țări este acoperită de legile naționale privind gestionarea deșeurilor electrice și electronice. De asemenea, doar 41 de țări își cuantifică în mod oficial producția de deșeuri electronice și reciclarea acestora, în schimb ce situația și gestionarea unei cantități considerabile de 31,4 milioane tone de deșeuri este pur și simplu necunoscută.

Este foarte important să existe o armonizare la nivel global privind gestionarea acestor deșeuri deoarece tipurile de deșeuri electronice acoperite de legislație diferă considerabil în întreaga lume.

Raportul include informații actualizate cu privire la cantitățile de deșeuri electronice generate și reciclate, face previziuni până în 2021 și oferă informații referitoare la progresele înregistrate în ceea ce privește legislația privind deșeurile electronice.

În anul 2016 - potrivit companiei Itronics din Reno, Nevada - 22 de miliarde de dolari de aur (500 tone sau 16 milioane uncii monetare) au fost pierdute în lume sub formă de deșeuri electronice nereciclate.

În conformitate cu declarațiile Consiliului Mondial al Aurului, în 2016 au fost produse în întreaga lume 146,9 milioane uncii de aur (și aproximativ 70% sau 104 milioane uncii au fost exploatate, iar aproximativ 30% sau 42 milioane uncii au fost reciclate).

În 2016, cantitatea de aur aruncată prin deșeuri electrice la nivel mondial a fost egală cu 15% din producția minieră mondială, ceea ce înseamnă o pierdere extrem de mare. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare