ECOTIC și InfoCons: Un nou parteneriat pentru un mediu curat - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

ECOTIC și InfoCons: Un nou parteneriat pentru un mediu curat

12 March 2018 - 02:57 PM Reciclare & Recuperare

Reciclarea începe de la tine!ECOTIC se alătură în acest an Campaniei Naționale InfoCons „Închide, Stinge, Reciclează!“ cu mesajul necesității colectării separate a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și a deșeurilor de baterii și acumulatori (DBA). Prin această nouă campanie, ECOTIC și InfoCons urmăresc să contribuie la conștientizarea consumatorilor români și a autorităților locale în ceea ce privește colectarea separată a deșeurilor și implicit la formarea unei atitudini noi, pro mediu.

România este încă departe în privința nivelului de mobilizare necesar pentru colectarea separată a deșeurilor, atât la nivel de populație, cât și la nivel de soluții implementate. De aceea, realizarea de parteneriate care pot lărgi aria de răspândire a mesajelor de conștientizare este un aspect foarte important. InfoCons realizează de ani de zile campanii naționale dedicate educării publicului larg asupra modului în care calitatea vieții în România poate crește printr-o informare corectă. O astfel de campanie este și „Închide, Stinge, Reciclează!“, cu răspândire națională.

ECOTIC s-a alăturat acestei campanii popularizând informații și elemente educative legate de colectarea corectă și importanța reciclării DEEE și DBA.

Colectarea DEEE în România

Ca stat membru UE, România are o țintă națională obligatorie a colectării deșeurilor de echipamente electrice și electronice de 45%. În acest context, campania dezvoltată de ECOTIC și InfoCons contribuie la creșterea conștientizării în scopul colectării și reciclării DEEE. Deși tendința a fost ascendentă în ultimii ani în ceea ce privește colectarea separată a acestei categorii de deșeuri, sunt necesare eforturi importante pentru intensificarea acțiunilor de colectare care să conducă la atingerea țintei.

„Suntem convinși că prin intermediul acestei campanii comune vom contribui concret la mai buna informare a cetățenilor români privind responsabilitățile care le revin în domeniul colectării selective și reciclării deșeurilor“, a declarat Valentin Negoiță, președintele ECOTIC.

Președintele Asociației InfoCons, Sorin Mierlea, a precizat faptul că „un mediu mai curat înseamnă o viață mai bună, o viață mai sănătoasă. Cu o9atitudine putem cu adevărat să avem o viață la un nivel și un standard european.“

În contextul demersului continuu de informare a populației, ECOTIC (www.ecotic.ro) pune la dispoziția publicului larg o hartă online a punctelor de colectare din sistemul propriu.

ECOTIC

De ce trebuie să colectăm separat deșeurile de echipamente electrice și bateriile uzate?
Echipamentele electrice și bateriile uzate conțin substanțe toxice precum mercur și alte metale grele sau bromuri care poluează solul, apa și aerul.
 Prin reciclarea corectă a DEEE sunt recuperate materii prime secundare care se vor regăsi în produse noi.
 Dacă reciclăm 1.000.000 de telefoane mobile, recuperăm 250 kg de argint, 24 kg de aur, 9 kg de paladiu și 9 tone de cupru.
 Dacă reciclăm 10.000 de televizoare, recuperăm 130 de tone de sticlă, 30 de tone de plastic, 25 de tone de fier și 10 tone de cupru.
 O singură baterie uzată aruncată la coșul de gunoi și apoi ajunsă la rampa de gunoi poate polua un metru pătrat de pământ și 10 litri de apă.
 Un tub catodic poluează o suprafață de 50 metri pătrați pentru 50 de ani.Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare