Industria are nevoie de aluminiu, dar reciclarea lui devine din ce în ce mai scumpă - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Industria are nevoie de aluminiu, dar reciclarea lui devine din ce în ce mai scumpă

06 April 2018 - 11:00 AM Reciclare & Recuperare

Lingouri din aluminiuProducția de aliaje din deșeuri de aluminiu este în prezent o activitate care necesită investiții în echipamente și instalații speciale și o înaltă pregătire profesională a tuturor celor care lucrează în domeniu. Una dintre cele mai importante societăți din România care se ocupă de producerea de aliaje speciale de aluminiu este societatea AS Metal COM SRL din București. Despre activitatea societății și despre problemele cu care se confruntă reciclatorii de aluminiu am stat de vorbă cu fondatorul societății, Constantin Apostol.
ecologic

ecologic: Când s-a înființat societatea AS Metal COM și cum au fost primii ani?

Constantin Apostol, directorul general al societății AS Metal COM SRL­: Societatea a fost înființată în anul 1993 de către mine și tatăl meu. În primii doi ani de zile am făcut tot ce am putut pentru a intra pe o piață în plină dezvoltare. Începând cu 1995 am început să prestăm servicii de consultanță pentru societăți cu activitate în recuperarea aluminiului. Eu sunt de profesie inginer metalurg și am înființat în 1998 o mică agenție de comerț exterior prin care derulam operațiuni de export și import în același domeniu.

În anul 1999 o firmă italiană a intrat în acționariatul companiei și datorită unei finanțări din partea acestei societăți a fost cumpărat un spațiu pe platforma industrială IMGB, iar acest lucru s-a întâmplat în perioada 2000-2001. Aici era o zonă părăsită, o zonă în care IMGB nu mai făcuse nimic din 1993. Au fost niște ani în care am investit masiv în depoluare, în punerea în funcțiune a proiectului.

Constantin Apostol, directorul general al societății AS Metal COM SRL

Am început activitatea în domeniul reciclării metalelor feroase, iar primele autorizații au fost pentru recuperarea fierului. În 2004 am achiziționat un cuptor mic, cu o capacitate de cinci tone, cu care am început elaborarea aliajelor. În 2007 am adus al doilea cuptor și am ajuns astfel la o capacitate de aproximativ 200 de tone lunar. Tot în 2007 am adus un alt cuptor și am crescut producția la 700 de tone. Toate aceste cuptoare au fost aduse din Italia. Al patrulea cuptor a fost adus în anul 2012 și astfel am crescut la aproximativ 1.000 de tone pe lună și de atunci până în momentul de față am tot crescut producția de elaborare de aliaje și am ajuns în prezent la aproximativ 1.500 tone aliaje de aluminiu lunar.

Am crescut și din punctul de vedere al tipologiei de aliaje. Noi producem acum lunar aproximativ 14 tipologii de aliaje, și anume aluminiu-siliciu-cupru pentru turnare sub presiune, aluminiu-siliciu, aluminiu-siliciu-cupru pentru turnare gravitațională, aluminiu-nichel pentru producerea de pistoane pentru motoare.

Turnarea aluminiuluiDestinația produselor noastre este în mod special industria auto. Aproximativ 70% se duce spre această industrie din care cam 60% ajunge la producătorii auto din România și cam 40% la producători auto din spațiul intracomunitar și aici mă refer la țările învecinate României, în special la Ungaria și Bulgaria. Lucrăm și cu Italia, dar mai puțin și numai aliaje speciale, greu de elaborat.

Consider că am atins în acest domeniu un nivel de expertiză extrem de ridicat. Tendința este de creștere și chiar una accelerată, pentru că în întreaga zonă și în România, după cum se anunță în perioada imediat următoare de 2-3 ani, sunt multe proiecte noi în derulare în mod special în industria auto, deci consumul și cererea de aliaje de aluminiu vor fi mari. Iar noi suntem pregătiți să facem față acestei cereri atât din punct de vedere cantitativ, dar, foarte important, și din punct de vedere calitativ.

ecologic: De unde vă procurați materia primă?

Constantin Apostol, directorul general al societății AS Metal COM SRL: În proporție de 50-60%, noi luăm materia primă din România și restul provine din importul intracomunitar, adică din Germania, Italia, Grecia, Anglia, Bulgaria, Ungaria.

ecologic: Ce probleme întâmpinați în aprovizionarea cu materie primă, cu deșeuri de aluminiu?

Constantin Apostol, directorul general al societății AS Metal COM SRL: Avem probleme. De exemplu în România sunt probleme cu materia primă atât din punctul de vedere al calității, cât și din cel al cantității materiei prime. De fapt noi din cauza aceasta am și recurs la import. Este clar că importurile au un cost logistic, de transport, acestea practic ridică prețul și scad profitabilitatea activității noastre. Din păcate, resursele noastre interne nu s-au mărit, chiar aș putea spune că au scăzut.

ecologic: Forța de muncă reprezintă o problemă?

Constantin Apostol, directorul general al societății AS Metal COM SRL: Da, forța de muncă este o problemă din ce în ce mai mare de la an la an. Eu cred că în următorii trei, patru, cinci ani de zile va fi o problemă din ce în ce mai mare ca urmare a pensionării celor care încă mai știu meserie și din lipsă de tineri calificați. Avem o mare problemă în găsirea de personal cu calificare medie. Să zicem că mai găsim oameni buni cu studii superioare sau, la polul opus, forță de muncă necalificată. Dar cei cu calificare medie sunt foarte greu de găsit în ziua de azi.
Desființarea școlilor profesionale sau postliceale e marea problemă a industriei românești. Eu nu spun că cei care terminau o școală profesională ieșeau de acolo calificați, dar ieșeau cu o direcție, intrau într-o fabrică și în doi sau trei ani învățau o meserie. Acum nu mai vine nimeni...

Lingouri

De asemenea, avem o problemă și cu standardul ocupațional din cauză că nu poți să angajezi o persoană necalificată pentru un post care necesită o oarecare calificare. Ai nevoie de o minimă școlarizare ca să poți obține niște autorizații pentru lucrul cu anumite utilaje sau cu anumite instalații, iar toată această situație a devenit una foarte serioasă.

A doua problemă este faptul că în România costurile sunt din ce în ce mai mari. De exemplu eu plătesc megawattul de energie electrică cu 30 euro mai mult decât colegii mei italieni. La ei megawattul este 50 euro, iar la noi este cam 79 euro. Gazul la fel, este mai scump la noi decât în Italia și stau și mă întreb ce mai urmează.

Aluminiu

Perspectivele din punctul de vedere al competitivității produselor noastre pe piața europeană sunt destul de triste, dobânzile și costurile financiare sunt clar mult mai mari în România, avem un deficit de infrastructură major și, sincer, nu prea văd unde am mai putea găsi resurse, poate doar în optimismul nostru ca neam. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare