Din acest an sărbătorim şi Ziua Globală a Reciclării - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Din acest an sărbătorim şi Ziua Globală a Reciclării

06 April 2018 - 11:26 AM Reciclare & Recuperare

Ziua Globală a ReciclăriiBiroul de Reciclare Internațională (BIR) a declarat la cea de-a șaptezecea sa aniversare că data de 18 martie 2018 este prima Zi Globală a Reciclării. Orașe din întreaga lume, inclusiv Sao Paolo, Washington DC, Sydney, Delhi, Dubai și Londra au celebrat Ziua Globală a Reciclării.

Inițiativa Biroului pentru Reciclare Internațională cere lumii să se gândească la resurse și nu la deșeuri atunci când este vorba de reciclare și să încurajeze oamenii să privească activitatea de reciclare într-un nou mod, mai responsabil.

Pe 18 martie 2018 echipa Zilei Globale de Reciclare a prezentat la Londra amploarea pe care ar trebui să o aibă recuperarea resurselor prin reciclare plasând pachete mari din materiale reciclate în centrul orașului.

Federația Întreprinderilor de Reciclare a organizat pe 15 martie 2018 o întâlnire la World Wide Fund for Nature (WWF) din Paris unde s-a discutat despre creșterea gradului de conștientizare cu privire la necesitatea utilizării celei de-a șaptea resurse mondiale: materialele reciclabile. Cu ocazia Zilei Globale a Reciclării, pe 16 martie a.c. au avut loc evenimente speciale pe Capitol Hill din Washington DC și în Sao Paolo.

În Johannesburg manifestul pentru Ziua Globală a Reciclării a fost lansat împreună cu o campanie publică de curățare a metropolei cu ajutorul Diecezei Catolice și al orașului Johannesburg.

La sediul Organizației Australiene a Ambalajelor din Sydney s-au adunat peste 50 de cadre universitare și experți din industrie pentru a marca această zi de o importanță deosebită pentru protejarea mediului înconjurător și au discutat despre colaborările intersectoriale.

Aceste evenimente și-au propus să încurajeze oamenii să facă cel puțin o schimbare în obiceiurile lor de reciclare și să ceară semnarea petiției BIR pentru ca această zi să fie recunoscută oficial de Națiunile Unite.

Pentru a ajuta la răspândirea mesajului și pentru a sublinia importanța unei abordări globale a reciclării au fost distribuite tricouri și discuri frisbee inscripționate cu Ziua Globală a Reciclării la diverse evenimente desfășurate în întreaga lume. Tricourile au fost confecționate din bumbac organic și, în spiritul acestei zile, discurile frisbee au fost fabricate din plastic reciclat, iar atât tricourile cât și discurile frisbee pot fi reciclate la sfârșitul duratei de utilizare.

Oamenii au fost invitați să împărtășească videoclipuri și fotografii ale acțiunilor de reciclare și de protejarea mediului. Acțiunea și-a propus să prezinte cât mai multe puncte de vedere din care să reiasă importanța reciclării în viața noastră de zi cu zi, fie prin afacerile din domeniu, fie prin acțiunile personale ale cetățenilor.

„Ziua Globală a Reciclării este o dată nouă, cu o importanță vitală în calendarul nostru. Pentru a valorifica pe deplin puterea reciclării trebuie să adoptăm o abordare globală a colectării, procesării și utilizării“, a declarat Ranjit Baxi, președintele BIR.

„Este timpul să punem Pământul pe primul loc și toți să avem grijă să petrecem 10 minute pe zi ca să fim atenți cum eliminăm deșeurile în mod corespunzător. Este o responsabilitate comună și aștept cu nerăbdare să întâlnesc persoane, comunități, întreprinderi și lideri și să sărbătorim ziua de 18 martie. Ziua Globală a Reciclării este totodată un apel de trezire pentru toți, oriunde am trăi. Trebuie să ne unim cu cei implicați în industrie, de la lucrătorii de pe munții de deșeuri până la cele mai mari întreprinderi din lume, pentru a-i ajuta să utilizeze cât mai bine ceea ce avem, pentru a face reciclarea mai ușoară, inerentă chiar și în proiectarea produselor. Există șase resurse naturale majore: apă, aer, cărbune, petrol, gaze naturale și minerale, iar materialele reciclabile ar trebui considerate a șaptea resursă“, a concluzionat Ranjit Baxi.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare