Simona Bonafè: „Statele membre UE vor fi obligate să urmeze un cadru legislativ unic şi comun“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Simona Bonafè: „Statele membre UE vor fi obligate să urmeze un cadru legislativ unic şi comun“

11 May 2018 - 12:53 PM Reciclare & Recuperare

Simona Bonafè, europarlamentar S&D, IT• Obiectivul de reciclare a deșeurilor municipale: 44% în prezent, 55% până în 2025 și 65% până în 2035.
• Depozitarea nu va putea depăși 10% până în 2035.
• Colectarea separată a produselor textile și a deșeurilor periculoase până 2025.

Parlamentul European a aprobat în data de 18 aprilie a.c. ținte mult mai ambițioase în ceea ce privește reciclarea deșeurilor de ambalaje printr-o serie de acte legislative în conformitate cu legislația privind deșeurile și pachetul privind economia circulară.

Îmbunătățirea gestionării deșeurilor nu va aduce beneficii doar mediului, climei și sănătății umane. Noul pachet de patru acte legislative face parte dintr-o schimbare a politicii UE către o economie circulară, adică un sistem în care valoarea produselor, a materialelor și a resurselor este menținută în economie cât mai mult timp posibil.

Până în 2025 cel puțin 55% din deșeurile municipale provenite din gospodării și întreprinderi ar trebui să fie reciclate după cum s-a convenit cu Consiliul de Miniștri. Ținta va crește până la 60% până în 2030 și la 65% până în 2035. Din deșeurile de ambalaje 65% vor trebui reciclate până în 2025 și 70% până în 2030. Sunt stabilite obiective separate pentru anumite deșeuri de ambalaje cum ar fi hârtia și cartonul, materialele plastice, sticla, metalul și lemnul.

Depozitarea deșeurilor devine o excepție

În 2014 Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda și Suedia nu au trimis aproape deloc gunoi la depozitele de deșeuri, în timp ce Cipru, Croația, Grecia, Letonia, România și Malta încă depozitează peste trei sferturi din deșeurile municipale.

În atenția europarlamentarilor au intrat și textilele și deșeurile periculoase provenite din gospodării: acestea vor trebui să fie colectate separat până în 2025, iar până în anul 2024 deșeurile biodegradabile vor trebui fie colectate separat, fie reciclate acasă prin compostare.

Trebuie să reducem cu 50% deșeurile alimentare

În conformitate cu obiectivele ONU de dezvoltare durabilă, statele membre UE ar trebui să vizeze reducerea cu 30% a deșeurilor alimentare până în 2025 și cu 50% până în 2030. Pentru a preveni generarea deșeurilor alimentare, statele membre ar trebui să ofere stimulente pentru colectarea produselor alimentare nevândute și redistribuite. Conștientizarea consumatorilor cu privire la semnificația termenelor de utilizare „de la și până la“ ar trebui de asemenea îmbunătățită, spun deputații europeni.

„Prin acest pachet, Europa este ferm angajată în dezvoltarea economică și socială durabilă, care va integra în cele din urmă politicile industriale și protecția mediului“, a declarat Simona Bonafè, europarlamentar S&D, IT. „Economia circulară nu este doar o politică de gestionare a deșeurilor, ci este o modalitate de a recupera materii prime și de a nu exploata resursele deja limitate ale planetei noastre, ceea ce implică înnoirea profundă a sistemului nostru de producție“.

„Acest pachet conține de asemenea măsuri importante privind gestionarea deșeurilor, dar în același timp merge mai departe, prin definirea unor norme care să țină seama de întregul ciclu de viață al unui produs și are ca scop schimbarea comportamentului întreprinderilor și consumatorilor. Pentru prima dată, statele membre vor fi obligate să urmeze un cadru legislativ unic și comun“, a adăugat Simona Bonafè.

Pașii următori

Propunerile legislative vor ajunge pentru aprobarea oficială pe masa Consiliului European înainte de publicarea în Jurnalul Oficial al UE.
Vom reveni cu mai multe detalii pe această temă în numărul viitor.

ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare