Marius Mairovitz: „În Arad salubriştii nu sunt în stare să ridice deşeurile municipale, dar vor să ia locul reciclatorilor“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Marius Mairovitz: „În Arad salubriştii nu sunt în stare să ridice deşeurile municipale, dar vor să ia locul reciclatorilor“

12 June 2018 - 01:06 PM Reciclare & Recuperare

Aradul, odată una dintre cele mai curate localități din țară, a ajuns acum un oraș mizerabil. Nepăsarea autorităților locale, jocurile de interese și dorința unora de deține controlul total asupra pieței deșeurilor sunt cauzele care au dus la această situație. Despre problema deșeurilor din Arad am vorbit cu Marius Mairovitz, directorul societății Remat MG SA, una dintre cele mai importante societăți de reciclare a deșeurilor din România care își are sediul în municipiul Arad. ecologic

ecologic: Se confruntă Aradul în prezent cu o criză a gunoaielor?

Marius Mairovitz, directorul general al Remat MG SA: În mod cert Aradul are o mare problemă cu deșeurile municipale. Pot să vă spun că în Arad până acum existau doi operatori de deșeuri menajere, ASA și Polaris. Polaris colecta deșeurile și le transporta la depozitul deținut de către ASA. Anul acesta serviciul de salubritate a fost scos la licitație și a fost câștigat de către societatea RETIM, iar firma Polaris a fost exclusă. Problema cu RETIM este că a promis mult și nu a făcut nimic. A promis că va distribui containere la fiecare casă și la fiecare asociație de locatari. Nu s-a întâmplat nimic; dimpotrivă, poți vedea în Arad pe stradă oameni care își cară singuri containerele, pe jos, cu bicicletele sau cu mașinile proprii. Toate aceste containere, pubele sau ce or fi ele, ar fi trebuit distribuite de către societate și nu preluate de către cetățeni. Marea problemă este nerespectarea programului de ridicare a deșeurilor. Sunt zone în Arad în care pubelele pline din fața caselor sau a blocurilor de locuințe nu sunt ridicate cu zilele, chiar și cu săptămânile. Și în mod normal oamenii nemaiavând unde depozita, aruncă gunoaiele pe lângă pubele, iar grămezile cresc de la o zi la alta. În mod cert, din punctul meu de vedere, RETIM este acum total depășit de situație.

Deşeuri neridicate în Arad (sursa: Facebook)ecologic: Societatea de salubrizare preia și deșeurile de la agenții economici din Arad?

Marius Mairovitz, directorul general al Remat MG SA: Da, și asta este o altă problemă. Ei nu sunt în stare să rezolve problema deșeurilor municipale, dar încearcă să își depășească atribuțiile de salubriști, fiindcă activitatea lor principală ar trebui să fie colectarea deșeurilor de la populație, colectarea deșeurilor menajere și de la societățile comerciale cu care încheie contracte și în curtea cărora amplasează containere.

Dar ei profită de vidul și de confuziile legislative și încearcă să impună contracte producătorilor industriali de deșeuri spunându-le că ei sunt singurii operatori autorizați să colecteze deșe- uri, fără însă a folosi termenul de deșeuri menajere. Astfel s-a ajuns acum în situația în care producătorii de deșeuri industriale sunt bombardați cu tot felul de mesaje, cu tot felul de scrisori prin care li se comunică că societatea RETIM este singura autorizată conform legii să le preia deșeurile. Și-au făcut o asociație privată, un ADID Timiș și încearcă să impună un monopol pe piața deşeurilor, ceea ce este, cred eu, cu totul anormal.

Ei nu sunt în stare nici măcar să ridice deșeurile menajere din oraș și vor acum să ia locul reciclatorilor. Cu siguranță o societate de salubrizare nu are nici cunoștințele și nici dotările unei societăți de reciclare. Tot ce colectează separat sau tot ce scot ei din stațiile de sortare ajunge de fapt tot la societățile de reciclare.

Diferența este până la urmă prețul. Celor de la care ridică deșeurile le oferă un preț foarte mic pe deșeurile reciclabile și dacă nu sunt de acord, atunci le impun tarife foarte mari pentru deșeul menajer. Așa ajung să le forțeze mâna și să le preia reciclabilele aproape gratuit pentru ca apoi să vândă cât mai scump aceste deşeuri unui reciclator.

Noi, societatea Remat MG, avem contracte încheiate cu câteva sute de parteneri de la care preluăm deșeuri industriale, cu operatori economici cu care lucrăm foarte bine de mulți ani de zile, dar acum ne-am trezit fără voia noastră într-un război de gherilă cu salubriștii. Noi suntem autorizați să colectăm deșeuri industriale, avem autorizațiile, dotările pentru această activitate și nu dorim să facem altceva, nu dorim să încălcăm nici o lege.

Ghenă de gunoi (sursa: Facebook)ecologic: În condițiile în care salubriștii nu reușesc să găsească cumpărători pentru deșeurile reciclabile, din diferite motive ce țin de calitatea materialului sau de prețul prea ridicat pe care îl cer, ce se întâmplă cu acele deșeuri?

Marius Mairovitz, directorul general al Remat MG SA: În mod cert ele ajung la depozitare. RETIM nu are depozit propriu, nu are deocamdată în Arad o stație de sortare proprie, ci transportă deșeurile la ASA, acolo se face o selectare și apoi pe cele reciclabile ni le aduce nouă.

Ceea ce este foarte grav este că profitând de un vid și de confuziile legislative salubriștii încearcă să impună monopolul pe piața tuturor deșeurilor, uitând că rolul lor principal este de a salubriza orașul, de a colecta deșeurile municipale din Arad.

Colectarea deșeurilor în Arad este făcută la grămadă, nici nu se poate vorbi de colectare selectivă în condițiile în care nici măcar logistica necesară nu a fost distribuită cetățenilor. În plus, din punctul meu de vedere, targetul lor le depășește mult posibilitățile reale. Ei nu fac față deșeurilor municipale și vor acum să se extindă în domeniul deșeurilor industriale, nu pot să colecteze deșeurile municipale, dar vor să colecteze tot, în condițiile în care nu au logistica necesară de balotare, de transport…

Nu mai vorbim de logistica necesară pentru deșeurile electrice și electronice, pentru deșeurile metalice, pentru cele de hârtie, de carton, de plastic și așa mai departe. Și nici nu ar putea să aibă toate aceste dotări, ar fi imposibil ca o firmă să aibă tot, să fie și salubrist și reciclator.

ecologic: Cum credeți că ar putea fi rezolvată problema curățeniei în Arad?

Marius Mairovitz, directorul general al Remat MG SA: Simplu, făcându-se ceea ce s-a promis. S-a promis colectare selectivă? Atunci să se pună la dispoziția cetățenilor pubele, să se facă educație, informare și să se aplice penalități. Operatorul trebuie forțat să își respecte toate obligațiile pe care și le-a asumat în licitație sau să fie lăsate să se ocupe de colectarea deșeurilor mai multe societăți, printr-un contract de asociere.

Ceea ce ar trebui înțeles foarte bine de autorități este că vorbim de două categorii de deșeuri. Prin contractele care se impun acum, sub masca colectării selective a deșeurilor, se încearcă limitarea dreptului de dispoziție asupra bunului propriu. Deșeul până în momentul predării este al celui care îl generează, este al cetățenului. Pentru unele deşeuri el plătește o taxă fiindcă implică niște costuri de eliminare, iar pentru altele, care au o valoare de piață, el poate obține niște bani dacă le predă unui reciclator. Ori prin contractele încheiate de actualii salubriști se încearcă acum limitarea dreptului de dispoziție asupra proprietății. Dispoziția este una din atributele proprietății, ca și dreptul folosință și de posesie. Se încearcă acum să i se impună cetățeanului să dea toate deșeurile salubristului printr-o taxare excesivă în cazul în care el nu le predă.

Mai mult, prin modul în care sunt făcute actualele contracte se exclude posibilitatea altor firme de a derula acțiuni de colectare a diverselor tipuri de deșeuri, cum sunt cele electrice și electronice. Până de curând noi ne ocupam de colectarea acestor tipuri de deșeuri, făceam campanii de informare, de educare, amplasam containere speciale în cartierele din Arad sau mergeam cu mașini mici și le colectam direct de la populație, din fața caselor. Astfel se evita ca aceste deșeuri să ajungă la depozitare.

Remat MG

Acum nu pot să spun că nu suntem lăsați să mai amplasăm aceste containere sau să desfășurăm acțiuni de colectare a deșeurilor electrice și electronice, dar, cum să vă spun, aprobările se dau mai greu…

În realitate, profitându-se din plin de vidul legislativ creat cu intenție sau din culpă s-a creat posibilitatea unui monopol periculos al salubriștilor în care rezultatul va fi doar îmbogățirea unora și privarea celorlalți de drepturi, de libertăți și de venituri.

În plus, prin modul în care este reglementat acum domeniul gestionării deșeurilor se creează un monopol al unei activități imposibil de gestionat de către o singură societate de tip salubrist. Pentru că aceste societăți nu au dotarea, nu au logistica necesară pentru a procesa deșeurile, atât cele provenite de la populație, cât și cele industriale. Sunt capabili probabil să gestioneze un depozit de deșeuri, să depoziteze într-un mod mai mult sau mai puțin ecologic deșeurile colectate de la populație, cu ajutorul unei stații de sortare să selecteze ceva din el, eventual să extragă fracția feroasă cu un separator magnetic, dar nu cred că pot face ceva mai mult. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare