Orașele și comunele colectează împreună deșeuri electronice pentru protecția mediului - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Orașele și comunele colectează împreună deșeuri electronice pentru protecția mediului

13 June 2018 - 01:44 PM Reciclare & Recuperare

Oraşe curate - Comune curateColectarea separată este un subiect de mare actualitate pe agenda de dezbateri a autorităților și a cetățenilor. În majoritatea cazurilor, aceștia din urmă nu sunt bine informați cu privire la importanța colectării separate și a reciclării sau nu știu care sunt locațiile unde pot preda diversele tipuri de deșeuri. Ca atare, România este pe ultimele locuri în ceea ce privește reciclarea și deseori diferitele deșeuri reciclabile ajung la groapa de gunoi.

Orașe Curate și Comune Curate

Scop:
Informarea cetățenilor din mediul rural și urban privind posibilitatea și modalitatea de predare corectă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).
Beneficii:
• creșterea gradului de conștientizare a populației privind colectarea separată și reciclarea, în mod special a DEEE;
• formarea unui obicei al populației de a colecta separat DEEE;
• contribuția directă la atingerea țintei de 45% a României în ceea ce privește colectarea DEEE.
Mecanism:
• predarea DEEE de la punctele de colectare permanente/temporare;
• ridicarea DEEE voluminoase de la domiciliul cetățenilor în baza unei programări.

Pentru a evita ca deșeurile electrice și electronice (DEEE) să ajungă la groapa de gunoi și a informa cetățenii asupra modalităților corecte de predare a DEEE și a riscurilor la care se expun în caz contrar, ECOTIC a lansat două campanii complementare: „Orașe curate“ și „Comune curate“.

Cele două campanii reflectă pe de o parte obligația autorităților locale de a pune la dispoziția cetățenilor puncte de colectare și pe de altă parte aceea de a informa cetățenii cu privire la colectarea separată, de ce este nevoie de ea și ce efecte poate avea asupra mediului înconjurător.

Campania „Orașe curate“ a fost lansată cu scopul de a informa cetățenii din mediul urban, de a le pune la dispoziție infrastructura necesară colectării și de a-i încuraja să-și formeze obiceiul de a preda separat deșeurile de echipamente electrice și electronice. În urma ecourilor pozitive primite după derularea acestei acțiuni, ECOTIC a decis dezvoltarea unui alt program, axat pe mediul rural, un mediu mai greu accesibil din punct de vedere logistic. Astfel a luat naștere proiectul „Comune curate“, bazat pe aceleași obiective și același mecanism pentru promovarea colectării separate.

Pe lângă latura informativ-educativă, programul include și o componentă practică ce vine în întâmpinarea nevoii cetățenilor de colectare separată a deșeurilor de echipamente electrice și electronice prin oferirea soluțiilor pentru colectarea separată a DEEE cu puncte de colectare dedicate. Cele două proiecte derivă din nevoia de intensificare a colectării DEEE și de informare a populației.

ECOTICAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare