Preluarea de responsabilitate în domeniul ambalajelor, între incertitudine și investiții - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Preluarea de responsabilitate în domeniul ambalajelor, între incertitudine și investiții

11 July 2018 - 10:40 AM Reciclare & Recuperare

AmbalajeTransferul de responsabilitate în domeniul deşeurilor de ambalaje traversează încă o perioadă de mari incertitudini, ca urmare a unor schimbări legislative anunţate, dezbătute poate prea mult şi neadoptate încă. După „cutremurul“ din anul 2015 care a zguduit din temelii sistemul OTR, organizaţiile de transfer şi-au revenit din şocul produs de declanşarea anchetelor penale de care nu mai vorbeşte oricum nimeni şi şi-au reluat activităţile conform legislaţiei în vigoare. Numărul organizaţiilor de transfer de responsabilitate a crescut, cifrele de afaceri ale fiecărei organizaţii au crescut, ca şi profitul pe care aproape toate l-au înregistrat în ultimul an.
Matei Dumitru

Toate aceste creșteri - realizate perfect legal - au atras atenția nu numai autorităților de mediu, ci și colectorilor de deșeuri, salubriștilor, valorificatorilor și reciclatorilor de deșeuri care au început să ceară prețuri din ce în ce mai mari pentru furnizarea de documente doveditoare privind cantitățile reciclate, prețuri care nu au neapărat și o acoperire în costuri.

S-a ajuns la situația în care colectorii de deșeuri nu câștigă din valoarea de piață a deșeului cât din contribuția plătită de producători prin organizațiile de transfer de responsabilitate. În aceste condiții apar și speculanții, cei care văd în sistemul de transfer de responsabilitate o bună sursă de venit.

Evoluţia cifrei de afaceri

Dacă până acum un colector sau un salubrist câștiga o singură dată o anumită sumă de bani din vânzarea unei cantități de marfă de deșeu reciclabil în cadrul unei singure tranzacții, acum el câștigă mult mai mult de pe urma aceleiași cantități „vânzând-o“ mai multor organizații de transfer de responsabilitate fără ca acestea să aibă cea mai mică posibilitate de a verifica dacă au fost sau nu înșelați.

Iar dacă avem în vedere faptul că prețul contribuțiilor producătorilor pentru carton, plastic, aluminiu și sticlă au ajuns la sume de neimaginat în urmă cu câțiva ani, această metodă a devenit din ce în ce mai tentantă pentru cei care fac de fapt piața deșeurilor în România: colectorii și salubriștii.

Activitatea OTR-urilor

Lipsa unui sistem de trasabilitate a deșeurilor la nivel național, un sistem care ar fi trebuit să fie funcțional cu ani de zile în urmă, este singura cauză care stă la baza acestui sistem speculativ.

Conform unor date recente, în ultimii doi ani industria a plătit prin OTR-uri pentru îndeplinirea obiectivelor de valorificare și reciclare aproximativ un miliard de lei, din care 880 de milioane au finanțat activitatea de colectare, valorificare și reciclare, restul de aproximativ 100 milioane lei reprezentând profitul înregistrat de sistemul de preluare de responsabilități din România.

Piaţa OTR-urilor

Un sistem care, conform legilor în vigoare, trebuie să reinvestească acest profit în „activități întreprinse în vederea îndeplinirii responsabilităților care le revin operatorilor economici“. Iar aceste investiții au început deja să apară. Sunt organizații de transfer care și-au înființat - perfect legal de altfel - firme de colectare, de valorificare sau de reciclare a deșeurilor ca răspuns la cererile din ce în ce mai mari ale colectorilor și care au creat deja îngrijorare în piața de reciclare. 

N.R.: Graficele ne-au fost puse la dispoziție de FEPRA International SA.Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare