FEPRA a reciclat şi valorificat 178.000 tone de deşeuri de ambalaje în 2017 - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

FEPRA a reciclat şi valorificat 178.000 tone de deşeuri de ambalaje în 2017

11 July 2018 - 11:18 AM Reciclare & Recuperare

FEPRA International SACu o cifră de afaceri de 32 milioane euro, fonduri cu care a finanțat reciclarea și valorificarea a peste 178.000 tone deșeuri de ambalaje în 2017 în numele producătorilor și importatorilor pe  are îi reprezintă, FEPRA International SA este în topul primelor 3 companii care gestionează deșeurile de ambalaje pe piața din România. Planurile companiei includ investiții constante  care să contribuie la dezvoltarea infrastructurii naționale de colectare și reciclare.

FEPRA International SA este o societate pe acțiuni, autorizată în 2016 de Ministerul Mediului pentru a prelua responsabilitatea producătorilor și importatorilor care pun pe piața din România ambalaje și deșeuri de ambalaje (acest tip de companii sunt cunoscute publicului cu acronimul OTR).
„În 2017, 528 de companii au declarat către noi punerea pe piață a aproximativ 260 mii tone de ambalaje: hârtie și carton, sticlă, PET și alte obiecte din plastic, lemn, oțel sau aluminiu. Pentru a putea îndeplini țintele de reciclare și valorificare specifice fiecărui flux și obiectivul general de minimum 60%, am contractat serviciile a 176 de companii din întreaga țară - firme de colectare și de salubritate, stații de sortare, firme de tratare și reciclare, gropi de gunoi.

Concret, acești parteneri prestează tipul de activitate pentru care sunt autorizați de autoritățile de mediu, apoi ne declară cantitățile de deșeuri gestionate și ne pun la dispoziție toată documentația pentru ca noi să avem dovada trasabilității deșeurilor.

Dorind însă să ne asigurăm că resursele financiare pe care le administrăm în numele producătorilor sunt utilizate eficient și pe servicii reale, întreprindem verificări în teren, ne audităm furnizorii, ne uităm cu atenție la toate actele care ne sunt puse la dispoziție pe tonele ce ni se declară, confirmăm și reconfirmăm cantitățile. Este un efort mare, destul de scump, dar absolut necesar dacă ne dorim reciclare pe bune și nu doar în hârtii“, a declarat Roxana Șunică, director marketing, comunicare și public affairs la FEPRA International SA.

Roxana Șunică, director marketing, comunicare și public affairs la FEPRA International SAVeniturile FEPRA în 2017 au fost de 145.694.142 lei. Structura execuției bugetare arată că 80% din acești bani au fost utilizați pentru plata bonificațiilor privind gestiunea deșeurilor, 6,4% au reprezentat cheltuielile administrative și operaționale, 5,2% plata taxelor și a impozitului de 2% pe profit (ce poate fi, conform legii, utilizat exclusiv pentru același tip de activitate), în timp ce alți 6,4% reprezintă investiții, compania finanțând în acord cu liniile sale de dezvoltare. În ceea ce privește colectarea, au fost achiziționate autoutilitare, camioane, cântare, containere, pubele și saci.

Pentru partea de tratare a deșeurilor s-a investit în: stație de sortare, prese fixe și mobile, compactoare și crushere de sticlă, tocătoare de deșeuri și motostivuitoare. Iar pe partea de reciclare, există acum o nouă linie de reciclare PET, la Cadelplast, județul Hunedoara.

„Conform datelor publice disponibile la Registrul Comerțului, raportându-ne la cifrele de afaceri, FEPRA deține o cotă de piață de 22% din totalul gestiunii deșeurilor de ambalaje realizată de OTR-uri. Obiectivul nostru este să creștem moderat în 2018, poate până aproape de 300.000 tone de ambalaje pentru care să preluăm răspunderea, aceasta fiind cantitatea pentru care suntem încrezători că putem să ne îndeplinim obligațiile contractuale față de clienți. Dar mai presus de creștere, vrem să ne asigurăm că în numele celor pe care îi reprezentăm, respectăm întru totul obligațiile legale de mediu. De exemplu, pentru 2017, FEPRA a atins o cotă de reciclare și valorificare de 69%, față de minimul setat de lege la 60%. Procedăm în acest mod pentru că avem o abordare prudentă - e posibil ca în timpul verificărilor din teren să descoperim că nu toate cantitățile sunt dublate de justificări conform cerințelor legale și atunci, pe parcursul anului achiziționăm cantități mai mari pentru ca îndeplinirea țintei producătorilor noștri să nu fie în pericol. Dar procedăm în acest fel și pentru că noi considerăm că gestiunea deșeurilor și protejarea mediului este o acțiune continuă și asumată până la capăt. Ea nu se încheie în momentul atingerii țintelor minime setate de lege“, a adăugat directorul FEPRA.
În 2018, planurile companiei privesc investiții în pregătirea și valorificarea lemnului, tratarea și valorificarea sticlei, implementarea producției de saci pentru colectare selectivă, mecanisme pentru creșterea capacității de reciclare a PET-urilor și, nu în ultimul rând, susținerea alături de autoritățile naționale de mediu și de alți actori din piață a programelor de educare, conștientizare și implicare adresate cetățenilor.

„De ce FEPRA? Ne-am propus în primul rând să fim transparenți cu toți partenerii noștri - clienți, autorități, furnizori, cetățeni. Ne dorim să colaborăm cu cât mai mulți furnizori de încredere, să profesionalizăm împreună activitatea pe această piață. Să devenim mai eficienți atât pentru mediu, cât și pentru clienții noștri și, prin urmare, pentru consumatori. Să punem accent cu adevărat pe responsabilitate socială, managementul deșeurilor și dezvoltare sustenabilă. Să contribuim la dezvoltarea în sfârșit a unui sistem național care să asigure colectarea separată a deșeurilor de la cetățeni. Fără acest factor, cele mai importante cantități de deșeuri vor ajunge tot la gropile de gunoi“, a mai declarat Roxana Șunică. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare