Schimbări legislative și de autorizare a colectorilor de deșeuri din ianuarie 2019 - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Schimbări legislative și de autorizare a colectorilor de deșeuri din ianuarie 2019

11 July 2018 - 11:26 AM Reciclare & Recuperare

Preşedintele OPP REMATLa conferința din vara aceasta a organizației patronale REMAT, care a avut loc la Mamaia în perioada 17 - 19 iunie, s-au analizat o serie de probleme cu care se confruntă colectorii, valorificatorii și reciclatorii de deșeuri, de la schimbările legislative care au fost anunțate dar întârzie să apară, la relațiile cu organizațiile de transfer de responsabilitate și evoluția de pe piața deșeurilor.

Propunerea de modificare a legilor 211/2011 și 249/2015, lansată în dezbatere publică în data de 1 februarie anul acesta, a fost urmată de o lungă serie de discuţii și întâlniri ale ministerului cu producătorii, cu organizațiile de transfer de responsabilitate, cu colectorii, valorificatorii și reciclatorii de deșeuri, cu salubriștii, cu marii retaileri, cu autoritățile publice locale, cu toți cei care sunt sau ar trebui să fie implicați în gestionarea deșeurilor la nivel național.
Prezent la întâlnire, Flavius Ardelean, consilier al ministrului Mediului, a adus o serie de clarificări în ceea ce privește noutățile legislative așteptate. „După prezentarea primului draft am primit foarte multe comentarii și observații. Le-am analizat pe toate și am ajuns acum la un proiect final pe care intenționăm să îl propunem spre aprobare în Guvern. Va fi postat pe site-ul ministerului și va fi urmat de o dezbatere publică în care se vor prezenta modificările la proiectul propus.
Noi ne-am dorit să creștem responsabilitățile autorităților publice prin introducerea unor criterii de performanță care se adresează UAT-urilor, colectorilor și stațiilor de sortare în așa fel încât ca cea mai mare parte din totalul cantităților de deșeuri generate de populație să fie colectată selectiv și să ajungă în instalațiile de reciclare“, a spus consilierul ministrului Mediului, care a precizat că toate aceste schimbări vor intra în vigoare din anul 2019.

OPP REMAT
În afară de aceste noutăți legislative, Flavius Ardelean a anunțat modificarea condițiilor de funcționare a colectorilor de deșeuri și scoaterea lor din orașe. „Vor fi introduse niște criterii minime pentru autorizarea colectorilor de deșeuri, dotări minime, suprafețe minime și distanța minimă a punctului de lucru față de zonele rezidențiale“, a spus Ardelean.
Valorificatorii de deșeuri din România au la ora actuală probleme legate de documentele pe care le pot prezenta organizațiilor de transfer de responsabilitate în cazurile în care deșeurile de ambalaje sunt exportate în țări din afara Uniunii Europene. O altă problemă mare cu care se confruntă este aceea că sunt obligați să plătească o taxă de 3% pentru deșeurile de cabluri de cupru și de aluminiu pe care le prelucrează, fiindcă România este singura țară din Europa unde cablurile sunt considerate deșeuri periculoase.
Alegerea noului consiliu director al organizației OPP REMAT, care urma să aibă loc în cea de-a doua zi a lucrărilor, s-a amânat pentru o dată ulterioară din cauza lipsei cvorumului necesar.
 ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare