Recomandări pentru utilizarea în siguranță a bateriilor - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Recomandări pentru utilizarea în siguranță a bateriilor

10 August 2018 - 01:05 PM Reciclare & Recuperare

BateriiBateriile litiu-ion sunt relativ noi pe piață și ca atare publicul cunoaște mai puțin gradul de periculozitate pentru mediu al acestor baterii care pot deveni deșeuri. Bateriile portabile  reprezintă o sursă de energie electrică ce poate fi utilizată la o gamă largă de aparate, de la telecomenzi pentru jucării până la dispozitive portabile de lux. Datorită dezvoltării constante de noi produse și a inovației, au fost introduse pe piață tot mai multe aparate care necesită baterii pentru a funcționa.

Bateriile portabile se prezintă într-o varietate de forme, dimensiuni și compoziții. Pentru funcționalitatea aparatului și siguranța dumneavoastră, este important să faceți alegerea corectă atunci când achiziționați o baterie și să țineți cont de câteva principii de bază pentru a utiliza în siguranță bateria și aparatul.

Principii generale de siguranță
În primul rând, atât instrucțiunile aparatului, cât și informațiile de pe ambalajul bateriei trebuie citite cu atenție și înțelese. Acestea conțin informații despre tipul de baterie recomandat pentru folosirea aparatului.

Folosirea incorectă a bateriilor (de exemplu aruncarea lor în foc, supraîncărcarea, folosirea polarității greșite ș.a.), precum și manipularea necorespunzătoare a acestora sunt foarte periculoase și pot duce la vătămări grave și la deteriorarea aparatului.

Instrucțiuni pentru încărcarea bateriilor reîncărcabile:
 respectați polaritatea bateriilor;
 utilizați numai tipul de baterii care este compatibil cu încărcătorul;
 ideal este ca încărcarea să se facă la temperatura camerei;
 nu reîncărcați bateriile nereîncărcabile (primare).

Sfaturi pentru achiziționarea bateriilor
Înainte de a cumpăra baterii online sau în magazine fizice este important să verificați toate instrucțiunile de siguranță și utilizare aplicabile furnizate de producător împreună cu produsul sau online. Este recomandat să aveți o precauție suplimentară dacă bateriile sunt:
 vândute fără marca sau sigla corectă a producătorului;
 vândute la un preț extrem de scăzut, care ar putea indica produse contrafăcute;
 vândute fără ambalaj și/sau instrucțiuni de utilizare;
 comercializate ca „OEM”, deoarece acest lucru poate însemna că producătorul nu este un producător de baterii serios.

Utilizarea în siguranță a bateriilor litiu-ion
Producătorii au conștientizat faptul că unele persoane pot folosi celulele bateriilor cilindrice litiu-ion într-un mod care nu corespunde cu scopul în care acestea sunt menite a fi utilizate, spre exemplu în produse precum eCigarettes și „vape pens“. Ca urmare a puterii mari pe care o dețin, unele celule Li-ion necesită măsuri de siguranță în utilizare.
Folosirea necorespunzătoare a celulelor Li-ion în eCigarettes și „vape pens“ poate provoca riscuri serioase pentru proprietatea și siguranța personală.
Diana Grosu, expert tehnic în tratarea DEEE al Asociației ECOTIC și auditor WEEELABEX, a declarat pentru Revista ecologic: „Bateriile în general sunt o sursă de poluare a mediului înconjurător. Conțin substanțe periculoase care persistă în mediu pe termen lung, spre exemplu litiu, cadmiu și plumb. De aceea, în momentul în care acestea nu mai funcționează, aduceți-le la un punct de colectare a deșeurilor de baterii pentru a vă asigura că acestea sunt reciclate în mod corespunzător și fără a dăuna mediului.“

Indiferent cum ajunge în organismul uman, cea mai mare proporție de plumb se fixează în oase, unde poate rămâne chiar și 25 de ani.
 La nivel mondial se utilizează în prezent aproximativ 8 kilograme de plumb per locuitor, în diverse aplicații.
 Litiul este extrem de inflamabil și prezintă reacția de autocombustie în contact cu apa și chiar cu atmosfera umedă, ca urmare nu încercați să stingeți cu apă o astfel de baterie, ci utilizați nisip uscat.

ECOTICAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare