EXPRA: „Noua legislație europeană privind produsele din plastic de unică folosință necesită o analiză suplimentară“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

EXPRA: „Noua legislație europeană privind produsele din plastic de unică folosință necesită o analiză suplimentară“

10 August 2018 - 02:15 PM Reciclare & Recuperare

EXPRAAlianța pentru Responsabilitatea Extinsă a Producătorilor (EXPRA) a reacționat printr-un comunicat de presă la intenția Comisiei Europene de a promova un proiect de Directivă care să reglementeze produsele de unică folosință din plastic. EXPRA are 26 de membri din 23 de țări și este una dintre cele mai influente organizații la nivel european în ceea ce privește gestionarea deșeurilor și economia circulară.
ecologic

Organizația internațională EXPRA (Extended Producer Responsibility Alliance) a primit cu o anume rezervă propunerea de Directivă referitoare la produsele din plastic de unică folosință (SUP - Single Use Plastic). Membrii organizației sprijină eforturile Uniunii Europene cu privire la prevenirea și reducerea abandonării ilegale a deșeurilor în apele mărilor și oceanelor, dar consideră că unele măsuri propuse nu sunt nici în concordanță cu recenta revizuire a Directivei Cadru privind Deșeurile și nici nu sunt justificate din motive de proporționalitate, se arată în comunicatul organizaţiei.

Cu privire la rolul Responsabilității Extinse a Producătorului (REP), Directiva Cadru privind Deșeurile revizuită recent a introdus pentru prima dată cerințe generale, minime, pentru operatorii de transfer de responsabilitate. EXPRA susține că ambalajele de plastic la care face referire Directiva SUP sunt deja cuprinse în modul de funcționare al sistemelor REP existente și cerințele acestora.

Joachim Quoden, director executiv EXPRAComunicatul organizației precizează că cerințele legislative au armonizat costurile referitoare la curățarea deșeurilor abandonate care ajung în mediul marin, care trebuie acoperite de sistemele de Res ponsabilitate Extinsă a Producătorului, nu includ colectarea și gestionarea deșeurilor abandonate ilegal. În plus, Directiva Cadru privind Deșeurile prevede că lupta împotriva deșeurilor abandonate ilegal necesită „un efort comun între autoritățile competente, producători și consumatori“.

EXPRA reamintește că industria nu poate decât să cofinanțeze activitățile de gestionare a deșeurilor care intră în sfera sa de competență și de influență. Deșeurile de ambalaje abandonate ilegal pe uscat și în oceane din cauza utilizării inadecvate de către consumatori a infrastructurii de colectare existente nu ar trebui să facă parte din responsabilitatea financiară a producătorilor.

Abandonarea oricărui tip de ambalaj pe plaje și în oceane este deja interzisă de legislația națională. Prin urmare, Statele Membre ar trebui să implementeze aceste obligații legale în corelare cu programe educaționale cuprinzătoare și campanii de conștientizare. Între timp, părțile interesate relevante, inclusiv sistemele de Responsabilitate Extinsă a Producătorului, ar trebui să-și unească forțele pentru a preveni abandonarea ilegală a deșeurilor.

Referitor la rata de colectare separată a PET-urilor, organizația s-a declarat de acord cu prevederile despre reducerea numărului ambalajelor din plastic de unică folosință care sunt abandonate în natură. În calitate de organizație responsabilă pentru îndeplinirea obiectivelor legale de reciclare, EXPRA recunoaște necesitatea și declară că își va intensifica eforturile de a colecta toate ambalajele din plastic, inclusiv recipientele din plastic pentru băuturi.

Cu toate acestea, ar trebui ca Statele Membre să poată decide asupra modului propriu de colectare a ambalajelor din plastic pentru băuturi. Conform comunicatului, acest lucru ar contribui la asigurarea îndeplinirii noilor obiective de colectare stabilite pentru 2025, permițând mobilizarea simultană a mai multor mijloace/tipuri de colectare.

EXPRA consideră că inițiativele politicilor privind sistemele depozit ar trebui să identifice un echilibru corect între necesitate și proporționalitate care să evite suprapunerile tehnice și organizaționale. Pentru aceasta sunt necesare analize regionale și locale care să țină cont de particularitățile locale pentru a putea evalua dacă un sistem depozit ar avea un impact de mediu relevant.

Plastic

Directorul executiv al organizației, Joachim Quoden, a declarat: „Dezvoltarea și recunoașterea Responsabilității Extinse a Producătorului în cadrul directivelor din domeniu demonstrează că aceasta a devenit un instrument fundamental pentru gestionarea eficientă a deșeurilor atât în prezent, cât și în viitor. Din acest motiv, cu cât Statele Membre transpun și pun în aplicare mai rapid directivele privind deșeurile, cu atât mai bine vor fi echipate sistemele REP pentru a continua să obțină rezultate. Orice nouă măsură propusă care afectează activitățile REP ar trebui să fie în conformitate cu legislația respectivă pentru a evita incertitudinea juridică prin care s-ar pune în pericol aplicarea acestor noi dispoziții“. 

Despre EXPRA
EXPRA, Alianța pentru Responsabilitatea Extinsă a Producătorilor, reprezintă organizația sistemelor de gestiona- re a ambalajelor și de reciclare/valorificare a deșeurilor de ambalaje. EXPRA acționează ca o voce autorizată și o platformă comună, reprezentând interesele membrilor săi. În ultimii 20 de ani, cei 26 de membri din 23 de țări, inclusiv 17 State Membre ale UE, au coorganizat colectarea, sortarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje (cu accent pe cele generate în gospodării) în numele industriei responsabile din punct de vedere legal. Membrii EXPRA îndeplinesc obligațiile legale de colectare și reciclare, deservind peste 200 milioane de locuitori și reciclând peste 18 milioane tone de ambalaje pe an.Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare