ECOTIC demarează o nouă campanie de colectare în județul Argeș - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

ECOTIC demarează o nouă campanie de colectare în județul Argeș

07 September 2018 - 01:10 PM Reciclare & Recuperare

Oraşe curateÎncepând cu luna august și până la finalul lunii octombrie, locuitorii din județul Argeș vor colecta în mod corect deșeuri de echipamente electrice și electronice. Pitești, municipiul reședință de județ, patru orașe și 39 de comune s-au înscris într-o amplă campanie organizată de ECOTIC în parteneriat cu Ministerul Mediului, Consiliul Județean Argeș și ADI Servsal Argeș.

Atât zona urbană, prin intermediul campaniilor „Orașe Curate”, cât și zona rurală, prin „Comune Curate”, vor participa la această nouă inițiativă de colectare, iar implementarea în paralel a celor două tipuri de campanii are scopul de a promova principiile colectării selective și totodată de a pune la dispoziția argeșenilor puncte de colectare. Serviciul de colectare de la domiciliu pentru deșeurile voluminoase este o altă facilitate oferită argeșenilor.

Colectarea DEEE-urilorCare este impactul scontat al acestor proiecte la nivelul comunităților locale? Adelina Dumitrașcu, coordonator Zonal Sud în cadrul Asociației ECOTIC, ne explică: „Obiectivele pe care le urmărim privesc două planuri. La nivelul autorităților locale ne dorim ca acestea să se implice mai activ în activitățile comunității, iar la nivelul cetățenilor aceste proiecte vor contribui la creșterea gradului de conștientizare privind importanța colectării DEEE-urilor și în același timp făcând cunoscute punctele de colectare din județ. De asemenea, este important de menționat impactul educațional pe termen lung al acestor tipuri de campanii: copiii intră în contact cu bunele practici cu privire la protecția mediului și, implicit, transmit mai departe mesajul de colectare. Pe termen lung, mizăm pe dezvoltarea unei mentalități axate pe reciclare, din care să rezulte o comunitate verde. Iar reciclarea și revalorificarea resurselor materiale din deșeurile electrice și electronice este un element benefic atât pentru comunitate, cât și pentru mediul înconjurător“.

Prin asemenea proiecte, ECOTIC și partenerii săi oferă soluții de predare a deșeurilor care pot fi utilizate ori de câte ori este nevoie. Gabriel Moiceanu, directorul executiv ADI Servsal Argeș, a explicat importanța acestor proiecte pentru județ: „Încercăm să sensibilizăm locuitorii județului Argeș asupra importanței colectării separate a deșeurilor reciclabile prin activități de informare și conștientizare, încurajându-i să predea în mod selectiv deșeurile care pot fi reciclate, în special deșeurile de echipamente electrice și electronice“.

„Orașe Curate” este campania ECOTIC care urmărește acest obiectiv în mediul urban, în timp ce campania „Comune Curate” se adresează publicului din mediul rural. Alături de autoritățile publice și de mediu locale, ECOTIC a informat și continuă să informeze locuitorii din zeci de orașe și comune din toată țara asupra necesității colectării DEEE, punându-le la dispoziție puncte de colectare specializate.

În 2017 și în prima parte a lui 2018, ECOTIC a desfășurat 31 de campanii, care au informat aproximativ 320.000 de persoane.

ECOTICAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare