Deși costă mult, Sortarea deşeurilor este singura soluţie pentru reducerea depozitării - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Deși costă mult, Sortarea deşeurilor este singura soluţie pentru reducerea depozitării

07 September 2018 - 01:53 PM Reciclare & Recuperare

Pregătirea pentru sortareObiectivul de reducere a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare pe care şi l-a asumat România în faţa Uniunii Europene pentru anul 2018 este de 35%. Începând cu 2019, va fi de 45%. De aceea selectarea deşeurilor reciclabile înainte de depozitare este o condiţie esenţială pentru atingerea obiectivelor asumate de ţara noastră.

Pentru a intra în rândul țărilor civilizate, pe de o parte, dar și pentru a evita amenzile colosale de la Uniunea Europeană pe care le vom suporta toți sub o formă sau alta, pe de altă parte, trebuie să depozităm din ce în ce mai puține deșeuri la rampele ecologice și să începem să le colectăm selectiv, prin sortare la sursă.

Acest tip de sortare nu este în niciun caz un sistem nou; el este practicat de zeci de ani la vecinii din imediata noastră apropiere. Ei s-au confruntat la rândul lor cândva cu aceste probleme, dar au înțeles că rezolvarea lor oferă oportunități mai mari atât la nivel macro, cât și la nivel micro, decât pasivitatea și amânarea inevitabilului.

Schimbarea pe care au implementat-o vecinii a constat în mutarea centrului de greutate dinspre depozitarea la rampele ecologice înspre sortare, proces ce deschide calea către reutilizare, reciclare și valorificare și îndeosebi pentru obținerea de energie. Instrumentul principal de modificare a paradigmei pe care l-au identificat a fost creșterea taxei de depozitare a deșeurilor la rampele ecologice, corelat cu aplicarea unor instrumente complementare de stimulare a generatorului de deșeuri - populația. Dintre aceste instrumente complementare menționăm reducerea unor taxe și impozite, returnarea unei părți din prețul unor produse ca sticlele de plastic, iar pentru cei care nu se conformează, creșterea anumitor taxe, impozite și amenzi.

3RGREEN

Deșeul generat de populația României este foarte neomogen, fiind un amestec de deșeuri biodegradabile, ambalaje reciclabile, materiale compozite, deșeuri reciclabile compromise din cauza contaminării cu produse de tip organic ori altele asemenea. Astfel, efortul depus pentru sortarea deșeurilor municipale amestecate este deosebit de mare atât din punctul de vedere al resurselor umane alocate, cât și al dotărilor necesare: utilaje, benzi transportoare ori spațiul pentru depozitare și manipulare.

Staţie de sortareÎn prezent costul de sortare este de aproximativ 80 lei/tonă și poate ajunge și la 170 lei/tonă, randamentul unui amestec de deșeuri municipale care nu a trecut printr-un proces de sortare la sursă fiind de numai 8-15% produs reciclabil.

Chiar și așa, începând cu anul curent, societatea 3R Green a demarat o serie de investiții a căror necesitate a fost constatată la finele anului 2017. Principala investiție a fost înființarea unui nou punct de lucru situat în localitatea Popești-Leordeni pentru reducerea costurilor de transport al deșeurilor fracție uscată din sudul județului Ilfov, îndeplinind astfel și criteriul proximității. O altă investiție majoră, de ordin tehnologic, este implementarea liniei de sortare pe bază de curenți de aer destinată separării refuzului de sortare necesar unităților de cogenerare industrială care deservesc fabricile de ciment.

Retrospectiv, în anul 2017 societatea 3R Green a reușit performanța ca din cantitatea de 40.000 tone de deșeuri amestecate să ofere spre reciclare aproximativ 8.000 tone reprezentând carton, folie PP, HDPE, PET, sticlă, maculatură, lemn, polistiren, cât și compost de umplutură pentru amenajare de spații verzi. Doar 5% din cantitatea totală de deșeuri, respectiv 2.000 tone, au ajuns să fie depozitate la rampa ecologică.

Aceasta deoarece ne-am angajat să depunem toate diligențele pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor din cadrul legal, dar mai ales pentru că, dintr-o analiză rezonabilă a dinamicii pe plan global și regional în colectarea deșeurilor, corelată cu atenția sporită acordată protecției mediului în contextul schimbărilor climatice, rezultă neîndoielnic faptul că e doar o chestiune de timp până când vom fi nevoiți cu toții să ne îndreptăm către sortare. Așadar, de ce să nu ne poziționăm corect din timp?

Ing. Ștefan Florin Dobrescu,
   3R Green SRLAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare