Cel mai mare reciclator din România îşi extinde activitatea în afara ţării - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Cel mai mare reciclator din România îşi extinde activitatea în afara ţării

10 October 2018 - 05:46 PM Reciclare & Recuperare

Green Group, cea mai mare societate de reciclare din România și unul dintre cei mai importanți reciclatori din Europa, se extinde în afara țării. Despre planurile de viitor ale societății, despre evoluțiile de pe piața deșeurilor, dar și despre așteptările pe care le au reciclatorii din partea Guvernului am vorbit cu președintele Consiliului de Administraţie al Green Group, Constantin Damov.     ecologic

ecologic: Care sunt efectele deciziei Chinei de a nu mai primi din alte țări orice fel de deșeuri asupra țărilor din Europa și firește asupra României?

Constantin Damov, președintele Consiliului de Administraţie al Green Group: Până anul trecut China a fost cel mai mare importator de deșeuri din lume, într-un sistem în care calitatea nu a fost controlată și astfel a dat impresia tuturor țărilor care într-o anumită măsură și-au pus colectarea la punct, că materialele pot fi reciclate indiferent de gradul lor de contaminare. Astfel, în China au ajuns munți de gunoaie, iar reacția autorităților a apărut imediat prin stoparea importurilor. Mesajul transmis astfel de China este că reciclarea nu se face dintr-o grămadă de gunoi. China nu a oprit însă importurile pur și simplu. A cerut ca toate deșeurile care intră în țară pentru a fi reciclate să aibă o contaminare de maximum 0,5%, iar acest lucru înseamnă că deșeurile colectate trebuie să fie foarte curate. Ori astăzi în Europa sunt foarte puține sisteme de colectare care să asigure deșeuri ce pot fi reciclate fără probleme.

ecologic: Credeți că astfel China a creat un standard la nivel mondial?

Constantin Damov, președintele Consiliului de Administraţie al Green Group: Este clar că astăzi tendința se va generaliza, în condițiile în care nimeni nu a apărut pe piață cu capacitatea Chinei și cu disponibilitatea de a prelua în industria de reciclare materialul contaminat. Aceasta este poate și o oportunitate, dar reprezintă în primul rând un semnal ultimativ de a ne face ordine la noi acasă, fiindcă ideea că materialele contaminate pot fi exportate din România trebuie să dispară.

Oportunitatea apare doar în cazul în care reușim să colectăm separat material de calitate și abia apoi ne putem gândi la o dezvoltare a industriei de reciclare. Cealaltă idee, cum că România ar putea să preia acum cantități din Europa de Vest sau din alte țări ale lumii pentru reciclare, sună a oportunitate dar este și extrem de periculoasă, pentru că în România se pot aduce cantități contaminate care pot sfârși la gropile de gunoi și nu în industria de reciclare.

Avem apoi exemplul Poloniei, care a importat mari cantități de deșeuri de plastic și apoi pentru ca acestea să dispară au izbucnit brusc incendiile exact în depozitele unde ajunseseră aceste deșeuri, ca să se constate că cei care au instrumentat importul făceau parte din niște rețele ilegale de trafic de deşeuri...

În continuare autoritățile trebuie să se asigure că importurile de deșeuri făcute de România ajung la companii care au tehnologia necesară pentru a le recicla și nu la firme care pot avea alte interese.

GreenWEEE International

ecologic: Ce fac acum cu deșeurile pe care le-au colectat țări ca Olanda, Germania sau Marea Britanie?

Constantin Damov, președintele Consiliului de Administraţie al Green Group: În prezent asistăm la o presiune extraordinară, în special în privința deșeurilor de mase plastice. Europa exporta anual câteva milioane de tone de deșeuri de plastic în China, iar acum există o tendință ca multe dintre deșeurile colectate separat să ajungă la incinerare, deoarece multe țări din Europa de Vest nu au capacități proprii de reciclare a întregii cantități de materiale colectate separat.

Recent, din cauza verilor foarte calde din Germania, consumul de PET a fost la un nivel extraordinar. Astfel că acum toți reciclatorii de PET din Germania au stocuri care le ajung până în luna ianuarie. Și există un excedent de PET care își caută destinația, iar aceasta ar putea fi o oportunitate pentru România, în special pentru PET-ul din Germania colectat în sistem depozit, care este extrem de curat.

Față de alte țări, România are acum un avantaj, fiindcă are capacități proprii de reciclare care ar putea satisface cererile pentru atingerea țintelor asumate.

ecologic: Pe de altă parte, avem politicile Uniunii Europene pentru sprijinirea economiei circulare și obiectivele de reciclare care sunt foarte ambițioase. Credeți că ar trebui revăzute aceste aspecte în condițiile actuale de piață?

Constantin Damov, președintele Consiliului de Administraţie al Green Group: Inițial țintele au fost propuse la un nivel și mai ridicat, de aceea Pachetul Economiei Circulare a fost întârziat cu încă doi ani de zile și de la prima formă s-a ajuns la o a doua, care se pare că este mai aproape de realitate. Din păcate pentru noi, în România, țintele propuse par imposibil de atins, cum de neatins sunt și țintele actuale. Toate aceste obiective par că se tot îndepărtează de nivelul nostru de reacție. În țările din Europa de Vest țintele, deși sunt ambițioase, sunt și realizabile. Iar obiectivele europene așa ar trebui să fie, dacă tindem spre o economie circulară.

SIGUREC

ecologic: Ați încheiat o serie de „Acorduri Voluntare“ cu autorități locale. Ce este Acordul Voluntar și câte asemenea acorduri ați încheiat?

Constantin Damov, președintele Consiliului de Administraţie al Green Group: În momentul de față avem încheiate Acorduri Voluntare cu mai multe orașe din România: București, Constanța, Cluj, Iași, Buzău, dar și cu localități mai mici cum ar fi Turda, Câmpia Turzii, Florești, Săcele. Avem discuții cu zece consilii județene pentru încheierea unor acorduri. Acest Acord Voluntar este o soluție pentru autoritățile locale, care a fost inclusă și în Ordonanța nr. 74/2018, pentru rezolvarea problemei colectării separate a deșeurilor la nivel local.

Acordul Voluntar este de fapt o platformă în care autoritatea locală vine cu o necesitate, în cazul de față cu necesitatea de a colecta cât mai multe cantități de deșeuri separat și cu un grad de infestare cât mai mic. De partea cealaltă sunt actorii voluntari care vin cu investiția, cu susținerea cheltuielilor de operare și cu o recompensă către consumatori, către cetățeni. Aș vrea să spun că acestea nu sunt acorduri bilaterale fiindcă alături de noi sunt și alți actori, acordul fiind deschis pentru toți cei care vor să ni se alăture. Lângă noi avem lanțuri de hipermarketuri, OTR-uri, firme de salubritate și producători. Pot spune că sunt lângă noi Carrefour, Heineken, Pepsi-Cola și alte firme mari, dar și OTR-uri, cum este GreenPoint, care ni s-a alăturat de curând.

Și toate aceste companii, dacă pot contribui la aceste acorduri, sunt binevenite alături de noi și de autoritatea locală. Ne așteptăm ca în aceste puncte să se colecteze minimum zece tone de deșeuri pe lună, un nivel la care am ajuns la Turda, unde există un proiect mai vechi și care a apucat să se maturizeze. Sperăm să prezentăm o alternativă complementară la infrastructura de colectare din orașe.

Spaţii de lucru moderne

Acordul Voluntar nu va rezolva în totalitate problema deșeurilor, dar el vine în completare într-o formă mai avansată, cu tehnologie nouă, cu trasabilitate digitală în timp real care poate fi comunicată și autorităților locale, astfel încât să se știe ce cantități au fost strânse până la data la care vrem să facem măsurătoarea.

De asemenea, vom ști în timp real ce tipuri de deșeuri s-au colectat și în ce cantități, fiindcă acesta este un sistem digital de colectare atât pentru ambalaje, cât și pentru DEEE-uri. Sperăm ca în viitorul apropiat să colectăm prin aceste sisteme și uleiul alimentar uzat.

ecologic: Întâmpinați probleme la amplasarea acestor puncte de colectare?

Constantin Damov, președintele Consiliului de Administraţie al Green Group: Da, la amplasarea lor avem o problemă care pleacă din legislație și anume că aceste locații sunt în momentul de față tratate ca niște construcții și nu ca un mobilier urban, ca o infrastructură de colectare. Este o problemă pe care noi sperăm ca împreună cu consiliile locale, dar și cu comisiile speciale din Parlament, să o rezolvăm în așa fel încât să putem elimina aceste autorizații. Sunt unele cazuri în care pentru a instala un punct de colectare avem nevoie și de 18 autorizații, ca și cum am face niște construcții, când de fapt nu vrem decât să amplasăm niște containere mobile. Aceasta ne întârzie foarte mult: pierdem între trei și șase luni pentru a obține o autorizație de amplasare pentru un astfel de container. Ce să vă spun, legislația este mult mai dură pentru noi decât pentru chioșcurile de florării sau de ziare, chioșcuri care au activități comerciale, pe când noi nu avem decât o activitate de colectare separată a deșeurilor.

Utilaje moderne

ecologic: Cum credeți că ar putea autoritățile să sprijine industria de reciclare? Și cum comentați înființarea Comitetului Național pentru Deșeuri?

Constantin Damov, președintele Consiliului de Administraţie al Green Group: Aș dori să precizez un lucru. De ceva timp, toată lumea vorbește foarte mult de reciclare, în special în zona de decizie politică. Se vorbește, însă participarea industriei de reciclare la discuții a fost până acum extrem de limitată, noi nefiind invitați la dezbaterile care aveau ca temă reciclarea.

Eu cred că în prezent există o confuzie mare între colectare și reciclare, iar foarte multă lume nu înțelege că reciclarea este aceea activitate, acea operațiune industrială care prin intervenția asupra deșeului îl transformă în ceva folositor, într-o materie primă sau într-un produs. Toată cealaltă parte, colectarea și transportul sunt operațiuni folositoare pentru a se face reciclarea.

Fibră PVCÎn ultima perioadă în luarea hotărârilor privind modificările ce au avut loc au fost implicați doar cei de la autoritățile locale, de la ADI-uri, producători, chiar retaileri, în schimb industria de reciclare nu a fost nici măcar invitată să își prezinte punctul de vedere față de acest subiect. Noi nu putem decât să sperăm ca de acum înainte să putem face parte din aceste grupuri de lucru pentru îmbunătățirea rezultatelor la nivel de țară în ceea ce privește reciclarea.

Dacă vorbim despre înființarea Comitetului Național pentru Deșeuri, care sperăm să fie eficient, eu cred că iar complicăm lucrurile în loc să le simplificăm. Se spune în Memorandumul din 5 septembrie că la înființarea Comitetului Național pentru Deșeuri este reprezentat la nivel de demnitar în principal de instituțiile responsabile, iar ministrul Mediului trebuie să fie coordonatorul acestui comitet. Credem că este încă un comitet condus de Ministerul Mediului și sperăm să ducă la lucruri bune și așteptate. În momentul de față nu putem să comentăm nici măcar efectele OUG nr. 74/2018, pentru că se face referire la ordine de ministru care încă nu au apărut. Deci nu avem o lege completă.

Din punctul nostru de vedere, la Green Group suntem surprinși că România își propune să meargă în direcția sistemului depozit, dar la plastic legea nu pune accent atât de mare pe reciclare. În prezent noi avem o țintă la deșeuri din materiale plastice în general; înainte aveam ținte separate: unele la PET și altele la plastice. Ori PET-ul este acela care va merge în sistemul depozit, iar celelalte materiale plastice nu pot merge în acest sistem.

Întrebarea noastră este de ce amestecăm în legislaţie PET-ul cu celelalte materiale plastice? Este o problemă, pentru că lumea își va face țintele din plastice amestecate, fără să se concentreze numai pe PET fiindcă PET-ul este cel mai greu de strâns.

ecologic: Ce ne mai puteți spune despre Green Group? A pornit de la o firmă mică și a ajuns unul dintre cei mai mari reciclatori din Europa. Ați suferit și o nefericită pierdere prin dispariția neașteptată a lui Clement Hung, fondatorul Green Group. Cum evoluează grupul de firme?

Constantin Damov, președintele Consiliului de Administraţie al Green Group: Ca președinte al grupului, eu am preluat toate responsabilitățile și toate proiectele începute de Clement, proiecte pe care le-am gândit împreună și pe care, așa cum am promis și familiei lui și colegilor mei, le vom duce la bun sfârșit.

Green Group își continuă dezvoltarea, dar așa cum am mai spus, din lipsa materialelor colectate în România, dezvoltarea o facem acum în afara țării. Anul următor investițiile se vor face în Lituania și în Slovacia, două investiții care au fost deja demarate.

În Lituania vom muta din România două linii de procesare a PET-urilor de la Greentech, deoarece acolo am reușit să preluăm în totalitate cantitățile colectate prin sistemul de depozit din Lituania și cum este normal, vrem ca procesarea să fie făcută cât mai aproape de sursă și să nu mai transportăm PET-ul în România. Practic, încercăm să ne adaptăm capacitățile acolo de unde provine materialul, dat fiind că anul acesta am ajuns la un import de 60% la Greentech.

În Lituania nu vom produce fibră, vom produce bandă, care este tot un produs finit cu înaltă valoare adăugată. Atât în Lituania cât și în Slovacia vom avea aceleași capacități de peste 1000 tone pe lună în fiecare țară. Acestea vor fi investițiile pe care le facem anul acesta și anul viitor.

Fibră PVC

În România ne consolidăm business-ul existent. Noua fabrică de reciclare a electronicelor de la Câmpia Turzii lucrează aproape la întreaga capacitate și observăm o creștere destul de rapidă în colectarea deșeurilor electronice. Fabrica de fibră poliesterică de la Urziceni lucrează şi ea la întreaga capacitate și am ajuns să fim în prezent dacă nu primul, al doilea producător de fibră sintetică de poliester din Europa. În continuare Green Group rămâne pe piață cu același concept de integrare a fluxurilor, de la colectare până la realizarea produsului final.

În perioada următoare investițiile noastre în România se vor face în direcția Acordului Voluntar și în cea a realizării unor cooperări cu stațiile de sortare, cu firmele de salubritate și cu autoritățile locale pentru a putea să extragem împreună cât mai mult material pentru industria de reciclare.

În continuare Green Group urmărește cu foarte mare atenție modificările legislative și evoluțiile pieței, așteptând rezultatele pozitive promise de către legislativ în ceea ce privește creșterea gradului de colectare separată. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare